Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Betegszabadság a gyerek születése előtt és után

Betegszabadság a gyerek születése előtt és után

Kovács Móni

Emlékszem, amikor még nem született meg a kisfiam, milyenek voltak a betegszabadságok. Teával, filmekkel, szabadidővel. Kész csoda volt, ha egy hét alatt nem gyógyultam meg teljesen! Mindenki tudja, hogy mennyire fontos a betegség ideje alatt az alvás és a pihenés, de kisgyerekkel ez is átértékelődik!

Ébredés

Gyerek nélkül

Éppen hallod, hogy a férjed, párod, lakótársad reggel dolgozni megy. Előbbi kettő talán egy puszit is hint a homlokodra mielőtt indulna. Záródik az ajtó. Reggel 7 óra van. Igen pocsékul érzed magad, ezért megfordulsz, és fel se ébredsz reggel 9-ig. Tudod, hogy az alvás milyen gyógyító hatással rendelkezik!

Gyerekkel

5:45. Apró meleg kezecskék matatnak a szemhéjadnál. „Ajaaa. Ébresztőőő! Menjünk ki!” Igen pocsékul érzed magad, de nem vállalsz felelősséget a tetteidért, ezért kikászálódsz az ágyból és benyomod a mesecsatornát. Pont leszarod az összes gyereknevelési elvet. Elkezded bevenni a gyógyszereket – szezonfüggő módon vagy torokgyulladásra vagy hasmenésre, esetleg lázra. Az izomfájdalomtól olyan, mintha betonnal öntötték volna ki a vádlid és a combjaidat, és tudod, hogy ez legalább 2-3 napig is el fog tartani. Hurrá. Engeded, hogy a gyerek megnézzen még 1-2 mesét, mert tudod, hogy a nyugodt 5-10 perces üldögélés milyen gyógyító hatással bír!

Reggeli

Gyerek nélkül

Kinyitod a hűtőajtót, megnézed mit ennél éppen. Ha semmit, akkor készítesz egy teát mézzel. Esetleg gyümölcsöt mégis hámozol, mert a vitamin- és rosttartalma miatt amúgy is jót tesz, és a nedvességtartalma sem árthat. Mivel nemrég keltél, beveszed a vitaminjaidat, a szükséges gyógyszereket, és visszabújsz az ágyba sorozatot nézni.

Gyerekkel

Elkészíted a gyerek reggelijét, amiről úgy véled, hogy el is fogja fogyasztani. Teát főzöl magadnak. Elkészíted a saját reggelidet is. Mivel háromnegyed 6 óta fent vagy, egyértelmű, hogy legalább egy adagnyi ruha forog már a mosógépben és két duplakávét is legurítottál, kit érdekel mennyi vizet von el a szervezettől. Beviszed a reggeliket, EGYSZERRE. A gyerek bőg, mert kifli helyett kenyeret kapott, és uborka van a tányérján. Egy az egyben le akarja venni a tányérodról a szendvicset, ami UGYANOLYAN, mint az övé. Nem adod oda, mert ugyanolyan, tovább bőg. Eltünteted az arcáról a szétkent taknyot, megvárod a hisztiroham végét. Megnyugtatod, hogy nem kell megennie az uborkát, és a kenyér is egész finom. Közben persze csipog a mosógép, lejárt. Félreteszed a reggelidet, amiből eddig egyet haraptál. Különösnek találod, hogy a kádkilépő nagyrészt vizes, majd konstatálod, hogy centrifugálás közben elmozdult a cső. Feltörlöd a vizet. Új szőnyeget raksz a fürdőbe, kiteregetsz. Visszaülsz. Abban a pillanatban jelzi a gyerek, hogy kér még kenyeret. Megmondod neki, hogy oké, de előbb befejezed a reggelit. Kimész, a gyereknek csinálsz még egy adag kaját, beviszed. Kicsit leülsz. Eszedbe jut, hogy főztél teát. Kihűlt.

Délelőtt

Gyerek nélkül

Ha elég jól érzed magad, összedobsz valami ebédet. Akár egy jó húslevest, akár egy salátát, amihez éppen kedved van. De rendelhetsz is bármit, ami a fogadra való. Ha nem érzed jól magad, lepihensz, esetleg alszol is egy kicsit.

Gyerekkel

Már megint nincs itthon semmi, ami jó lenne ebédre. Azért főzöl tésztát, neked jó lesz a tegnapi kaja. A gyerek abból már tegnap sem evett, így jól tudod, hogy ki kell valamit találni, különben baj lesz. Lejárt a második és a harmadik adag mosás is, mindent kiteregetsz, közben a gyerek játszik. Épp fagyisat játszotok, összesen 98 kisautónak adtál el 234 gombóc fagyit. Kidülled a melled a büszkeségtől. A gyerek kezd bepörögni, muszáj lesz elmenni a játszótérre, meg amúgy is vásárolni kell. A játszótéren kicsit rohangálsz utána, mindenhova beülteted, felülteted, aztán szigorúan rászólsz, hogy ideje boltba menni. Bevásároltok, csak egy kis hiszti van az almaléért, amit megveszel, mert 100%-os és nincs benne hozzáadott cukor. Hazamentek.

Ebéd

Gyerek nélkül

Megebédelsz, a tányérokat a mosogatóba teszed, esetleg elmosogatsz. Ha kedved van, és szép az idő, elmész egyet sétálni. Ha nincs, tovább pihensz otthon, elvégzel pár házimunkát, amennyi jól esik. Ma már nincs is más dolgod, csak a pihenés. Beveszed a déli adag gyógyszert, hogy jobban legyél.

Gyerekkel

Elkészíted az ebédjét, odaadod neki. A sajátodat is elkészíted. Esztek. Te a felénél jársz, ő közli, hogy kér még. Megkéred, hogy várjon szépen amíg befejezed. Újra szedsz neki. Közben elmosogatsz, vagy a mosogatógépet ki- és bepakolod. Ő is végzett. Beveszed a gyógyszereket, persze a gyereknek is beadod, amit csak kell. Kézmosás, egy kis játék, és alvás! Abban a szent minutumban, hogy a párnára hajtod a fejed, valaki bekapcsolja a dekopír-fűrészt. A gyerek megjegyzi, hogy milyen jó, hogy nem hallatszik be a lakásba. Tiszta szerencse – mondod neki. Ő elalszik. Te nem.

Délután

Gyerek nélkül

Egy kis szundi után máris sokkal jobban érzed magad. Már csak 1-2 nap és újra munkaképes leszel. Hát ez fantasztikus!

Gyerekkel

Semmit nem aludtál és nem csak a fűrész miatt, hanem mert a gyerek álmában köhögött és szörcsögött és mindig összerezzentél, nehogy rohama legyen. Ő kipihent, te nem. Készül egy újabb adag kávé, és kilátásba helyezted a vásárlás miatt a délutáni játszóteret. Ígéret szép szó! Ugyebár. Előbb azért a gyereket rendbe teszed, átöltözteted, ha kell, készítesz be valami uzsonnának valót, rágcsát, gyümölcslevet. Egy kicsit se vagy jobban, mint délelőtt, sőt, mintha kezdene fájni a füled is. Sose mész vissza dolgozni – gondolod – de tévedsz. Vissza fogsz menni – betegen!

Este

Gyerek nélkül

Hazajön a lakótársad, a férjed vagy a párod. Érdeklődik a hogyléted felől, talán vacsorát is készít, no meg persze egy jó forró teát. Közösen néztek valami filmet, aztán nyomás aludni!

Gyerekkel

Hazajön a férjed, párod, lakótársad (?). Érdeklődik a hogyléted felől. Látod rajta, hogy ő is a betegség jeleit mutatja már. Aki könnyebben bír mozogni, készít teát és vacsorát, vagy játszik a gyerekkel, kinek mi a pihentetőbb. Jön az esti fürdetés. A gyerek üvölt, mert csak veled akar fürdeni. Oké, mindegy, megfürdeted. Este 8 körül úgy teszel, mintha játszanál, de igazából már alszol. Mindened fáj. Lassan elindultok az ágy felé. Még 3 hosszú mesét olvasol. A torkod eddig is fájt, most már jobb szeretnéd, ha inkább eltávolítaná egy sebész. Végre elalszotok. A délutáni alvásnál említett okok miatt – köhögés, szörcsögés – alig alszol valamit.

2-3 nappal később

Gyerek nélkül

Meggyógyultál! Elmész az orvoshoz a táppénzes papírért, leadod, és újult erővel dolgozol. Kicsit kevesebb lesz a fizud, de egy évben egy-két alkalommal belefér!

Gyerekkel

A gyerek jobban van, bár még nem 100%-os, ezért továbbra is otthon maradsz vele. Csak a következő héten mész dolgozni – betegen. Tudod jól, hogy még 3-4 évig biztos nem fogsz meggyógyulni. Attól függően melyikőtök volt táppénzen elkéred a GYÁP-hoz vagy a sima betegszabihoz az igazolást. A gyereknek egészséges igazolást is kérsz. Írsz nyilatkozatot hogy melyik szülő hány napot volt otthon a gyerekkel eddig. Várod az OEP-től a pénzt, mert a sok betegszabi miatt teljesen le vagytok égve. Ebben a hónapban most kellett másodszor otthon maradni. Anyagi csőd!

Imádkozol, hogy a jövő hónapban senki ne legyen beteg!

Ez is tetszeni fog