Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Buhera bácsi – mese

Buhera bácsi – mese

Aszódi-Blum Éva

Hallottatok már a kisfiúról, aki mindenre azt mondja: NEM? Én nemcsak hallottam róla, ismerem is. Kívülről olyan, mint bármelyik kisfiú az utcában, barna szeme van, barna haja, rendszerint farmernadrágot és csíkos pólót visel, de ha megszólal, egyből tudod, hogy ő az. A neve Antal Tóni. Ötéves, a Cirbolya utcában lakik és a Borbolya utcai oviba jár.

Hallgasd csak! Most épp az előszobában áll és az anyukájával beszélget. Vagyis nem beszélget, inkább hallgat és időnként azt mondja: NEM!
– Tóni, ideje indulni az óvodába.
– Nem akarok oviba menni!
– Legalább fésülködj meg!
– Nem!
– Elkésünk. Öltözz!
– Nem!

Tóni anyukáját Margarétának hívják. Olyan szép, mint a neve. Hosszú, mézszőke haja van és kék szeme. Szegény Margaréta néni! Nem könnyű egy kisfiúval, aki mindenre azt mondja: NEM! Margaréta néni a küszöbre ül és bánatában lehajtja a fejét.

– Bárcsak itt teremne Buhera bácsi, a híres-neves ezermester! – sóhajtja – Ő biztosan tudna segíteni.
A szél éppen arra jár, megsajnálja Margaréta nénit, felkapja a sóhaját és magával viszi. Viszi túl erdőn-mezőn, virágon, bokron át egészen Buhera bácsi ajtajáig. Ott bekopogtat és amint Buhera bácsi ajtót nyit, fülébe suttogja Margaréta néni sóhaját.

– Máris indulok! – mondja Buhera bácsi. Felkapja szerszámos ládáját, motorra száll és meg sem áll Tóniék ajtajáig.
– Szia Buhera bácsi! – integet boldogan Margaréta néni. – Kérlek, segíts! A kisfiam, Tóni nem hajlandó felöltözni, megfésülködni és elindulni az óvodába.

Buhera bácsi bólogat és jól megnézi Tónit. Se cipő, se kabát és még a haja is kócos. Hűha, lesz itt munka bőven! Csak győzze szerszámmal. Amint kinyitja ládáját, Tóni szája tátva marad a csodálkozástól. A fogó, a villáskulcs és a kalapács egyenként kiugranak a dobozból és vitatkozni kezdenek.
– A cipőt én húzom fel! – közli a fogó.
– Én fésülöm! – vágja rá a villáskulcs.
– A patentokat én kalapálom a helyére! – szögezi le a kalapács.

Pár pillanat alatt minden a helyére kerül.
– Elfáradtunk a nagy munkában. Van valami harapnivaló? – kérdik a szerszámok. Anya visszaszalad a konyhába és hoz pár datolya golyót.
– Elég lesz hazáig?
– Megteszi – válaszolják a szerszámok és hangosan csámcsogni kezdenek.
– Teli szájjal nem beszélünk – szól rájuk Buhera bácsi szigorúan és becsukja a láda ajtaját.
– Te pedig pattanj a motoromra! – fordul Tóni felé – Irány az óvoda.
És Tóni, ha hiszitek, ha nem, elfelejtett nemet mondani.

Kép forrása: https://vecto.rs/design/vector-of-a-cartoon-repair-man-holding-a-wrench-outlined-coloring-page-by-toonaday-18408

Ez is tetszeni fog