Quantcast

Cucc hátán cucc

Aszódi-Blum Éva

Én nem gondoltam, hogy ilyen nehéz. Azt hittem, nem kérni valamit sokkal könnyebb, mint kérni. Tévedtem.

Úgy érzem, a családomat és engem betemetnek a felesleges cuccok, amiket rokonoktól, barátoktól kaptunk, vagy hirtelen felindulásból mi magunk vettünk. Közelharcot vívok, hogy szabaduljak a műanyag játékoktól, plasztik csecsebecséktől és felesleges ruháktól. Sosem volt az ajándék a szeretetnyelvem, de mióta gyerekeim vannak és viszonylag kicsi házban élünk, úgy érzem, maguk alá temetnek a cuccok és nem kapok tőlük levegő.

Bevásárlásnál kerülöm a műanyag csomagolót, papír vagy vászontáskát viszek kiflinek, gyümölcsnek, zöldségnek, henteshez már csak dobozzal megyek és most úgy döntöttem, tág családi körben újra nyomatékosítom: ajándék helyett inkább programot vagy egy fazék főtt ételt kérünk.

A legnagyobb gyerekem szerencsére már érti: nem akar minden bevásárlásnál kinder tojást vagy made in china kisautót a tescoban, sőt szívesen beszélget környezettudatás vásárlásról, újrahasznosításról és komposztálásról. Neki és persze mindenkinek, akit érdekel, összeszedtem néhány értékes infót, ami segíthet ráébredni saját és gyermekeink jövőbeni felelősségére.

  1. Öko Pack Játszóház

Ez a hiánypótló játszóház Budapesten a Teréz körúton várja a kicsiket többek között hulladék kronométerrel, játékos komposztálóval és a falakon belül még az is kiderül, mi történik egy aludobozzal élete során.

http://okopack.hu/hu

  1. Pet Kupa

Kellemes meglepetésként ért a felismerés, hogy a Pet Kupán nagyobb gyerekek is részt vehetnek. Felemelő kaland lehet pet palackból épült hajókon utazva megtisztítani a folyókat, személy szerint alig várom, hogy a gyerekekkel benevezhessek. Egy program, aminek tényleg van értelme!

https://petkupa.hu/hu_HU/

  1. Roots and Shoots

Jane Goodall, a csimpánzok és az élővilág elhivatott védelmezője kifejezetten a fiatalokat célozta meg ezzel a kezdeményezéssel. A dolog egyszerű: alakíts egy csoportot gyerekekből, tűzzetek ki egy környezetvédelemmel kapcsolatos célt, töltsétek ki a regisztrációs lapot és adjatok hírt magatokról ezen a honlapon keresztül: https://www.janegoodall.hu/pages/rootsandshoots.html

A csapatok kapcsolatban állnak egymással és együttműködnek, ha kell.

  1. Bogárháton

Óvodáknak érdekesek lehetnek a Bogárháton alapítvány meseelőadásai, amelyek játékosan vezetik be a gyerekeket a rovarok világába és az élővilágban betöltött létfontosságú szerepükről is meggyőződhetünk. Félek a bogaraktól, ezért egyszer mindenképpen szeretnék magam is részt venni ezen a programon.

http://www.bogarhaton.hu

  1. ÖKO-Játék Program

Az ÖKO-Játék program nagyban utazik, foglalkozásaik jelentős teret igényelnek, ezért leginkább fesztiválokon, falunapokon lehet velük találkozni. Koltay Eszter környezetkutató és Sőnfeld Mátyás gyógypedagógus, zeneterapeuta a megálmodói azoknak a meséknek, interaktív játékoknak, amelyek egyszerre akár több száz gyereket képesek bevezetni egy környezettudatosabb világba.

  1. Tanösvények

A Dunakanyar kiváló célpont azoknak a családoknak, akik szeretik a tanösvényeket. Mi már felfedeztük a királyréti és katalinpusztai tanösvényeket, ezért ezt a kettőt jó szívvel ajánlom mindenkinek. Előbbihez október 31-ig kisvasút visz Kismarosról, utóbbi egy szuper játszótérrel, büfével, igényes mosdókkal ellátott épülettel bővült az elmúlt években.

Budapest környékén ezen kívül számos tanösvény van, például Budakeszin (Vadaspark) és Vácott (ártér).

  1. Esős napokra

A Nagyon zöld könyv (Gévai Csilla) vagy a Bolygóvigyázók kézikönyve (Forgács Ildikó-Dózsa Tamás) jó választás, Dawn Isaac ‘101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban’ című könyve pedig egyenesen hiánypótló egy olyan családban, ahol naponta órák telnek el a digitális térben. Ha mozgóképről van szó, örök klasszikus Sir David Attenborough Kék bolygó és a Mi bolygónk című dokumentumfilmjei, illetve izgalmas lehet a Lorax című animációs mozi, amely egy fák nélküli világban szövődő szerelemről szól…

Ez is tetszeni fog