Quantcast
Kezdőlap Ajánló „Engem is megbüntettek a szüleim és lám milyen derék ember lett belőlem.”

„Engem is megbüntettek a szüleim és lám milyen derék ember lett belőlem.”

pottyos

A szülőknek szóló tréningeinken mindig felmerül a büntetés, mint gyermeknevelési eszköz kérdése. A tréningen résztvevő szülőknek általában ellenérzésük van a büntetéssel kapcsolatban, de nem igazán tudják, hogy mivel is lehetne lecserélni. Bár érzik, hogy nem működik, tapasztalják, hogy hatástalan a módszer hosszútávon, mégis úgy érzik, nincs semmi egyéb, amit alkalmazhatnának, ha odáig fajul egy helyzet.

Majdnem minden esetben aztán eljutunk arra a pontra, amikor valaki a csoportból kifogy az érvekből és azt mondja:

„Engem is megbüntettek a szüleim és lám milyen derék ember lett belőlem.”

Ezek után teljesen természetes, hogy szülőként is ezt a módszert alkalmazzuk gyermekeinken, amit a mi szüleink is alkalmaztak. A példák ereje ragadós. Nem csak az a nehéz, hogy a büntetés eszköze mélyen gyökerezik a múltban, hanem az is, hogy nincs helyette más. Legalábbis a szülők nagy része ezt érzi, így tudja. Ahhoz, hogy ezen bárki változtatni tudjon, elsőként magát a büntetés fogalmát kell kicsit körbejárni és meghatározni. Érdemes pontosan tudni mit is tartunk büntetésnek, hogy utána könnyebben lehessen alternatívát keresni helyette.

A legelső, amivel tisztában kell lenni, hogy a szülő, amikor a büntetést kiszabja általában igen indulatos. Érzései uralják cselekedeteit tudatossága helyett. Tudatosan büntetni azt jelenti, hogy szándékosan próbálok fájdalmat – testit, vagy lelkit – okozni a gyermekemnek. A szülők elsöprő többsége soha nem akarna szándékosan ártani gyermekének. A büntetés alkalmazásával azonban mégis ez történik. Elpattan az a bizonyos húr, túlcsordul a pohár, és a szülő tehetetlenségével és frusztrációjával küzd.

Beindul a megtanult minta, jön a büntetés, ami nem a viselkedést korrigálja, hanem fájdalmat okoz a gyermeknek. Aztán talán egy rövid ideig az elégtétel érzése következik, amit a lelkiismeretfurdalás igen gyorsan követ.

A büntetés jellemzőiből megvan már két dolog:
(1) A büntetést tehát felindultságból alkalmazzák a szülők, amikor már kellően tehetetlennek és frusztráltnak érzik magukat.
(2) Ráadásul a büntetéssel a gyermeknek okoznak fájdalmat – lelkit, vagy testit – és nem a helytelenített viselkedést próbálják kijavítani.

Érdekel a téma, és az is, hogy mit alkalmazhatsz büntetés helyett? Regisztrálj most a november 9-i ingyenes webináriumra.

>> Regisztráció <<

Ez is tetszeni fog