Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Ez fiús, az lányos – avagy miért zavar, hogy az óvodában nemek szerint kategorizálják a színeket?

Ez fiús, az lányos – avagy miért zavar, hogy az óvodában nemek szerint kategorizálják a színeket?

Éva Magazin

Egyik nap játszás közben az óvodáskorú fiam mondta nekem, hogy a királylányos játékkal játsszak én, mert az lányos. Aztán azt követő napon meg a rózsaszín zsírkrétát adta nekem, mert az a lányos szín. Kérdeztem honnan veszi, hogy vannak lányos meg fiús színek, mire azt válaszolta, hogy az oviban mondták és én ezen nagyon felháborodtam.

Még a pocakomban volt a fiam, amikor mindenki azt kérdezgette, hogy fiút vagy lányt hordok a szívem alatt. Belénk van kódolva valamiért, hogy minden áron ráhúzhassuk a dolgokra a fiús és lányos filtert, de miért van ez így? Miért kell mindent rózsaszínnek és kéknek látni? És különben is miért a rózsaszín a lányok színe?

Innen már csak egy lépés volt, hogy minden gyerek- és babaholmit; ruhát és játékot felosszanak a kézzel- és szemmel fogható kategóriákba. De valóban szükségünk van erre? Valóban van olyan, hogy fiús játék, vagy lányos szín?

Olvass tovább >>

Ez is tetszeni fog