Quantcast
Kezdőlap SzabadidőUtazás Ezért utazz a gyerekeiddel, még ha nem is mindig egyszerű

Ezért utazz a gyerekeiddel, még ha nem is mindig egyszerű

Pöttyöslabda

“Nem mindig egyszerű”, szóval, baromi nehéz. Rengeteg szervezést igényel. Te fáradtabb leszel, mintha otthon maradtatok volna. Rengeteg mindent kell vinned: napvédőt, gyógyszereket, dolgokat, amivel lekötöd a gyereket utazás közben.

Biztos, hogy el is fogsz felejteni ezt-azt. El fogtok tévedni, és a gyerekek üvöltése közben még nehezebb megtalálni a jó utat. Valakinek pisilni kell majd, amint elhagytatok egy benzinkutat, és 30 km a következő. Valaki annyira fog nyafogni az unalomtól, hogy elgondolkozol rajta, ott felejted az egyik pihenőben.

De akkor is érdemes utazni a gyerekeiddel!

Igen, még akkor is, ha épp most emlékeztettelek rá, mennyi macera. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy üljetek repülőre. Nem csak az az utazás, ha az egész család elkölt egy halom pénzt egy egzotikus ország meglátogatására, ahol természetesen el kell menni a legdrágább szórakoztató programokra, hogy a gyerek élményeket szerezzen.

Utazás az is, amikor az egész család beül az autóba, és elmentek a hegyekbe, egy pici erdei szállásra, ahonnan nagyokat kirándultok, és a gyerekek látnak egy másik várost is, mint ahol laknak. Rengeteg olyan új dolgot ki lehet próbálni, amit otthon nem csináltok, a gyerekek pedig látják, hogy mennyi szépség van a világban.

És fejlődik is. Amikor elutaztok, és egy idegen tájra mentek, akkor felébreszted a felfedező, érdeklődő ösztöneit, és a játszásra buzdító késztetéseit. Ezeknek nevet is adtak, seeking és play system, amelyek a limbikus rendszerben működnek. Ezek eljuthatnak az alul-stimuláltság állapotába otthon. Mindkét rendszer dopamint és oxitocint bocsát ki, ami előnyös folyamatokat indít el a szervezetükben. Segíti, hogy a gyermeked képes legyen új ötletekkel előállni, fejlődik a kreativitása, hogy eljátsszon a fejében ötletekkel.

Fejleszti a koncentrációt is, méghozzá nem elhanyagolható mértékben. Figyelemzavaros és hiperaktív gyerekeknek azt mondják, már napi 20 perc zöldben töltött idő lehet olyan hatékony, mint a gyógyszerezés (nem a gyógyszerek ellen beszélünk, inkább azt próbáljuk érzékeltetni, milyen fantasztikus erővel bír a szabadban töltött idő).

És az utazás jót tesz a családnak is: olyan, mint egy közös játék, ráadásul több napig tart. Erősíti a kapcsolatokat és az egymásra fordított figyelmet. És közös emlékeket szereztek általa, ami még jobban összeköt.

Fontos látni, hogy nem kell messzire utazni, nem kell drága és exkluzív dolgokat bevállalni. Ami lényeges, az az új helyek felfedezése, a közös programok, a közös játék és élmények.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog