Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Fél deci tömény tökéletesség

Fél deci tömény tökéletesség

Bene Eszter

Végre sikerült! Annyi év várakozás után, vagy döbbenetes módon, alighogy abbahagytátok a védekezést. Úton van, a harmadik teszt is pozitív, még az a méregdrága digitális is. Szülők leszünk! Ez csodálatos! Kiteljesedik végre az életünk, egy egész család leszünk.

Túlesel az első rózsaszín jólmegérdemelt púderfelhőn. Aztán amikor már végre nem kell magadban tartanod a titkod, mindenkinek elmondhatod, és mindenki úgy örül. És MINDENKINEK van legalább egy okos tanácsa. Mert a terhességről és a gyereknevelésről MINDENKI mindent tud, akárcsak a gazdaságpolitikáról és a fociról. Hisz MINDENKI látott már teres nőt, volt barátja vagy családtagja is terhes, szinte együtt vonultak a szülőszobára is. A férfiak is. Akár van gyerekük, akár nincs. És mintha ez nem lenne elég, csatlakozol néhány, majd további, sőt, még további FB csoportokhoz is, annak reményében, hogy mindenben a lehető legtájékozottabb légy, és a lehető legjobbat nyújts felelősségteljes szülőként a gyermekednek. Csatlakozol szoptatós és hozzátáplálós csoporthoz, meg a téli/nyári anyukák csoporthoz. Kéred a felvételed hordozós csoportokba, és legalább 5-6 babaruha eladós csoportba is. Felvesznek a kötődő és válaszkészen nevelő anyukák csoportjába, sőt, a BLW-be (WTF, kérded ekkor még) is. Szóba jönnek az egyes kórházakban szülő anyukák csoportjai, és a helyi szinten szerveződő kismamák és kisgyerekes anyukák támogató csoportjai is.
Először mindenki lelkes, támogató, rengeteg tanácsod kapsz, kérve és kéretlenül, a tapasztaltabbak óvva intenek vagy épp erősen javallanak Neked szinte bármit. Aztán ahogy az idő halad előre, kezd kicsúszni a kezedből az irányítás. Hogy az egyre kevesebb időd óvjam, és hogy ne zavarodj össze, összegyűjtöttem neked a legfontosabb tudnivalókat.

Míg terhes vagy, a tested már nem a tiéd, hanem élő temploma vagy egy új életnek (mások szerint egy gazdatest vagy csupán, de ezt most ne feszegessük). Minden esetre élj Igen kíméletes életmódot: kerüld a megerőltető testmozgást, legfeljebb könnyű sétára vállalkozz! Szorgalmasan gyakorold ugyanakkor a légzőgyakorlatokat, hogy minél több oxigénhez juttasd a benned fejlődő magzatot!
Ugyanakkor a várandósság nem betegség: bármit megtehetsz, amit terhesség előtt is megtettél, ezt nevezik adaptációnak. Beleértve egy jól megszervezett extrém vízitúrát is. Minden a szervezésen múlik: legyen nálad elsősegélydoboz, gyakorold a légzéstechnikát, és a hátizsákod tartalmazzon mindig egy lapra csukható szülés-nőgyógyászt is szükség esetére!
Terhesség alatt esténként egy pohár vörösbor ellazítja a simaizmokat, óv a váratlan és nem kívánt görcsöktől, így jót tesz anyának és a gyereknek is!
Ugyanakkor egy kortyot se igyál terhesség alatt! Ne kockáztasd, hogy összenőtt szemű küklopsz lesz a gyereked!
Várandósan csak a perverzek szexelnek: tartózkodj a nemi élettől a 9 hónap alatt! Vagy azt akarod talán, hogy a gyerek születése utáni 5. percben már számon kérje tőletek, hogy alig volt nyugalma a betegesen belátásra képtelen apja, és a kikapós anyja miatt?
Ugyanakkor a terhesség alatti szex olyan a magzatnak, mint egy forró ölelés az oxitocin felszabaduló könnyű felhőben. Hát ki ne szeretne ölelkezni és ellazulni? Hajrá!

Hagyd, hogy a természet tegye a dolgát a szülésnél, a több ezer éves tudás nem fog tévedni. Ez a legjobb, amit magadért és a születendő gyermekedért tehetsz. Az érzéstelenítő eljárásokat az orvosok találták ki (férfiak persze), mert nem bírták a sikoltozó nőket hallgatni. Sikoltozz, úgy lesz jóóóóóó! Hallottad, hogy van, akiknek orgazmusa van szülés közben? Tényleg nem? Pedig ez közismert!
Ha mégsem bírod a szülés fájdalmait, kérj időben epidurális érzéstelenítést: nem kell, hogy a fájdalomtól megdicsőülj ezerszer, mint magyar anya. Miért ne lehetne igazán mosolygós a gyermeked világra hozatala?

A gyermekágyi depresszió úri hóbort, és mint ilyen, nem létezik, a lusta anyák találták ki, hogy miért nem érnek rá a házimunkára egy újszülött mellett. Anyáinknak nem is volt sosem ilyen baja, nem véletlenül, nem értek rá 8-10 kisgyerek mellett naphosszat heverészni!
De az első 6 hétben, sőt, ha lehet még tovább, ne csinálj lehetőleg semmit, csak feküdj és pihenj. Most hoztál világra egy gyereket, semmi szükség nincs arra, hogy a tested még némi sétával is fáraszd.

Mindig etesd időre! Nem kell, hogy egy gyerek ossza be a napod. Korán meg kell, hogy szokják a rendet, legyen mielőbb napirendetek, később hálás leszel érte. Éjszaka semmi esetre se etesd, néhány nehéz éjszaka után minden gyerek abbahagyja a sírást!
Ugyanakkor sose feledd: egy kisbaba tudja, mikor éhes, bízz az ösztöneiben! Etess igény szerint!
Sose hagyd sírni, mindig vedd fel és nyugtasd meg! Most alakul ki benne a kötődés, pszichopata sorozatgyilkos lesz belőle, ha nem tanul meg bízni!
De ha nem megy, muszáj néha sírni hagyni, mert fontos, hogy megtanulják, az élet nem habostorta! Jót tesz a tüdejének is, erősödik a torka, és minél korábban kezded szoktatni az élet kemény oldalára, annál inkább erős és hasznos tagja lesz a társadalomnak!
Hordozd! Hordozd szövött kendőben, ez alátámasztja a ded gerincét, egészséges C-vonalat alkotva, fiziológiás szempontból ez a legegészségesebb!
Ha a hordozás nem tetszik, tudasd mindenkivel, hogy a hordozás az afrikai nomádoknak és a migránsoknak való: nekünk feltalálták a kerékpárutat és a kényelmes babakocsikat. Ne terheld a belső szerveid egy 10-15 kilós gyerekkel magadra aggatva. Megereszkednek tőle a belső szerveid, aztán 40 évesen már tüsszenteni se mersz majd nyilvánosan pisibetét nélkül.
A tápszer méreg! Beteges gyermek lesz, ha nem kap teljes értékű anyatejet legalább két éves koráig, aztán majd úgyis te maradsz vele otthon gyerektáppénzen. A fizetésed töredékéért. Ami amúgy is kevesebb, mint a férfi kollégáidé ugyanazért a munkáért. A végén még ki is rúgnak, mert túl sokat hiányzol.
Ha nincs elég tejed, ne feledd, a tápszeren már nemzedékek nőttek fel, és nézd meg, milyen egészségesek. Amúgy sem kell minden nyikkra szoptatni: még buzi lesz a végén! Ráadásul esőben nem lesz öregkorodra melltartó nélkül saras a melled…
Adj neki cumit, egy kis csendet te is megérdemelsz! Nem lesz tőle semmi baja, ráadásul még mindig jobb, mintha az ujját szopná. Tisztában vagy vele, mennyibe kerül manapság egy jó fogszabályozó?
Vigyázz ugyanakkor: a cumit a kaucsukgyártók találták fel, szóval semmiképp ne engedd a gyereknek, hogy a szájába vegye, az ilyen gyerekekből lesznek az orálisan fixált dohányosok, meg az örök rágcsálók.
Óvakodj a darabos ételek adásától, míg nincs ki legalább 24 foga, mert megfullad. Mindig légy képben a Hendrix-fogással, sajátítsd el azt időben.
Ha mégis adnál, ne aggódj, a babák nem hülyék, nem fognak megfulladni egy kis darabos ételtől. Vezesd be mielőbb az étrendjébe rántott húst, az az embernek való kaja, nem az almapüré.

Vidd a Napra, kell a D-vitamin a gyerekeknek a csontok fejlődéséhez!
Ne vidd a Napra, nagyon érzékeny a bőrük, könnyen megégnek, aztán majd járkálhatsz az ügyeletre.
Az oltások autizmust okoznak: ugye Te sem akarsz egy hülye gyereket!? Ez is csak a kapzsi gyógyszerlobbi találmánya, légy körültekintő és ne dőlj be!
Oltasd be minden ellen, amire csak van vakcina! Ezzel megelőzhetsz olyan betegségeket, amiknek a szövődményei halált, bénulást, vakságot, autizmust (sic!), siketséget és kiolthatatlan boldogságkeresést okozhatnak!
Higgy a közösségi nevelő szellemben: a gyerekek nagyon hamar tudják, hogy a saját szüleikkel bármit megtehetnek, ezért néha jobb, ha mástól hallják az intelmeket.
De ha valaki a játszótéren beszól a gyerekednek, nyugodtan tépd ki a karját, és dugd le a dagadt torkán, megérdemli! És nyugodtan mondd el a véleményed az ő gyerekének a viselkedéséről!

Csak éld túl az első évet! És ne olvass Facebook posztokat a nevelésről, etetésről, mozgásfejlődésről, szülésről.. és soha, ismétlem, soha ne olvasd más nők kommentjeit a témában. És óvakodj ezektől a törpéktől! Örök időkre szóló függőséget és rabságot terjesztenek a levegőben.

 

Helyesbítés: Most szereztünk róla tudomást, hogy a szerző a cikket több fórumnak is elküldte, és amíg nálunk a pályázat elbírálása zajlott, az írás máshol is megjelent, úgy tartjuk korrektnek, hogy az ilyen módon elsőnek számító megjelenést a Szupervumen oldalán feltüntessük.

Ez is tetszeni fog