Quantcast
Kezdőlap Programajánló Fesztivált így nem vártunk még soha…

Fesztivált így nem vártunk még soha…

Pöttyöslabda

Két év után újra Sziget Fesztivál. Jobban vártuk, mint valaha és biztos, hogy kihagyhatatlan lesz. 2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés.

„1993-óta annyira biztos volt, hogy évente összegyűlünk a Hajógyári-szigeten, hogy senki sem gondolta volna, hogy lesz év, amikor nem lesz Sziget. Pláne, hogy egymás után két fesztivál is elmarad” – kezdte a szokásos „nagy” Sziget sajtótájékoztatót Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. „Idén azonban már nagyon készülünk a sorban 28. Szigetre, ami egy nagy visszatérés lesz világsztárokkal, nagy kedvencekkel, az elmaradt szezonok alatt befutott előadókkal és a Szigettől megszokott műfaji sokszínűséggel. Az biztos, hogy idén kihagyhatatlan lesz a Sziget” – tette hozzá Kádár.

Kádár kiemelt néhány fontos változást is az idei Szigettel kapcsolatban. Így például azt, hogy teljesen megszűnnek a 0. és -1. napok, idéntől 6 teljes értékű, minden programhelyszínén aktív fesztiválnapból áll majd a Sziget. A szervezők igyekeznek a környék forgalmát is mentesíteni, ezért a beléptetési rendszer a „K” híd belső oldalára kerül át. A várhatóan nagy forgalmat illetve teltházat ígérő napok miatt a szervezők a belső forgalmat is újra tervezték. „Úgy alakítottuk ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál a lehető legbiztonságosabb módon oldjuk meg a tömegirányítást” – mondta a főszervező.

A környezetvédelmi elköteleződés is töretlen, a Greener Sziget új elemekkel egészül ki idén. Így például egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát” is. A vendéglátás is megújul idén és a minden igényt kialakító blokkokból száműzik a hulladékot képező műanyagot, továbbra is használják a re:poharat, lebomló étkészletet használnak és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt, az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől, igazodva a főváros és WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez.

Csiszár Virág, a Sziget nemzetközi booking menedzsere a „nagy” zenei helyszínek programjából adott ízelítőt. Elmondta, hogy a Sziget 2022 világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel tér vissza a hosszú szünet után. A Nagyszínpadon például olyan headlinereket vonultatnak fel melyek friss lemezanyagaikat hozzák el. A Kings of Leon tavaly márciusban rukkolt elő új lemezével, ezzel pótolja 2020-ban elmaradt szigetes koncertjét, csakúgy, mint Dua Lipa, aki a tavalyelőtt megjelent, majd Grammy-díjat nyert lemezét hozza el, és nem mellesleg toronymagasan vezeti a Sziget látogatók kívánságlistáját. Ezeket az új anyagokat a mostani turnékon hallhatja majd először a közönség, például a Szigeten. A Nagyszínpad headlinerek között van még az Arctic Monkeys, szintén új hanganyagot ígérve és nagy várakozás előzi meg Justin Bieber koncertjét is, valamint a headlinerek közt szerepel majd Calvin Harris és a Tame Impala is. A Nagyszínpad további fellépői között is olyan nevek szerepelnek, akik több nemzetközi fesztiválon headlinerként lépnek föl 2022-ben, mint például a Bastille, Stromae vagy Lewis Capaldi, Sam Fender és a friss Grammy-díjas Rüfüs Du Sol.

Kardos József programigazgató a zenei és nem zenei programokat vette górcső alá:

Love Revolution Special a Nagyszínpadon
Idén is visszatér a Love Revolution Special, ahol minden nap 10 percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik az átállásokat, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet. A Sziget vendége lesz Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt holland megálmodója, aki 18 éves korában alapította a szervezetet azzal a céllal, hogy az óceánok vizét megtisztítsa a műanyag hulladéktól. Boyan 2015-ben vehette át az ENSZ legmagasabb környezetvédelmi elismerését, a Föld Bajnoka címet.

Ismét színpadon a Superar gyermekkórus, mely tagjai már 2019-ben is elvarázsolták a közönség szívét. A Sziget által is aktívan támogatott program keretein belül képzett zenészek biztosítanak ingyenes művészeti képzést a fiatalok számára annak érdekében, hogy kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai háttértől függetlenül mindenkihez eljuthasson a zene és a zenélés pozitív hatása.

Global Village

Idén a Vietnámi Nemzeti Bábszínház érkezik a Global Village mellé. Ez a Water Puppet Show tényleg az, aminek hangzik: bábelőadás, de vízen. Ha részt veszel egy ilyen színházi előadáson, a legmulatságosabb és legzavarbaejtőbb előadást láthatod, ahol bábok sekély víztócsákon táncolnak keresztül, miközben a bábmesterek a díszlett mögött rejtőznek. A vízi bábjáték hozzájárult a hagyományos művészetek gazdagításához, és Vietnám nemzeti kultúrájának egyik büszkesége. Valójában a mai napig szigorúan őrzött titok, hogy ezek a tehetséges bábművészek hogyan mozgatják bábjaikat olyan hibátlanul és pontosan a víz tetején, egy paraván mögül.

Sziget Beach by Tanqeray – Everness Chill Garden
A tudatosság, a feltöltődés és a közösségi lét élvezetének tere lesz az idei Everness helyszín, amelynek célja, hogy a látogatóknak utakat mutasson egy önazonosabb, egészségesebb életforma felé. Az Everness színpadon a nappali órákban előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, este világzenei koncertek, majd éjféltől másnap reggelig chill DJ-k kalauzolják a vendégeket. A Sutra színpadon minden a mozgás körül forog majd, számos jógafajtát és önismereti táncot kipróbálhatnak az ide érkezők, míg a Miraculum közösségi terében a főszerepet az alkotás, a játék és a minőségi együttlét kapja. Az Everness helyszínt így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki mélyülni, fejlődni vagy éppen feltöltődni szeretne.

Nem zenei programok

Nagy Utcaszínház az AMC támogatásával
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínház előadást a látogatók örömére. A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Sacude társulat Barcelonából, akik Euforia című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab egy olyan különleges világba repít, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri, hogy még szabadabban szárnyalhasson a látogatók elméje.

Cirque du Sziget
A Cirque du Sziget a megszokott helyén, ha lehet még több és színesebb programmal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken koradélutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban 5 társulat előadása lesz látható minden nap.
A francia Cirque La Compagnie L’avis Bidon című előadásában a négy akrobata a humor és az akrobatika ötvözésével ragadnak magukkal és ezen keresztül járják körbe a család, a személyes kapcsolatok és a szociális érzések témáit.
Kanadából a Barcode Circus Company érkezik, akik Sweat & Ink című előadásukban az emlékezés és a kapcsolatok témakörét járják körbe akrobatikus metaforákon keresztül.
Nagyon fontos és érzékeny témára tapint a francia Cie Cabas társulat Desiderata című előadása. Hat férfit látunk, sokszor a magasban: repülnek, zuhannak, elkapják vagy épp ütik egymást, táncolnak, ölelkeznek, verset szavalnak, brutalitásba fordulnak, hogy aztán annál gyengédebbek lehessenek egymással. Hat férfi ad számot és vonja kétségbe identitását anélkül, hogy meghatározni próbálná azt. Mert nincs férfi identitás, ahogyan női sem. Nincs kulturális identitás, mert egyetlen előre meghatározott identitás sem képes felölelni egy bizonyos emberfajtát. Férfiakat látunk. Meztelenül vagy épp “csak” kivetkőzve önmagukból, félig férfiakat, vagy épp férfiakat, akik nem is férfiak.

A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésnek köszönhetően, idén 3 cirkusziskola növendékei is láthatók lesznek a fesztiválon. A guineai Amoukanama Circus FA című produkciója a külső színpadon lesz látható minden nap. A társulat előadása beválogatásra került és a Szigetről egyenesen az American Got Talents középdöntőjére utazik. A Palesztin Cirkusziskola a My Share című előadással érkezik Ramallahból. És természetesen a Baross Imre Artistaképző sem maradhat ki a programból, a Szentivánéji álmodók című előadásuk Szigetre készített adaptációjával színesítik a programot.
A szervezők mindenkinek ajánlják a francia La Burrasca társulat nőkből álló csapatát, akik Margeurite-tel, a saját maguk által hozott daruval érkeznek, hogy azon mutassák be élőzenével kísért légi akrobatikára épülő előadásukat.

A külső színpadon az argentin EspumA BrumA kristálygömbökkel és más tárgyak átalakításával, illetve a tango és a humor erejével teremti meg saját világát. A Hand Some Feet finn-ausztrál párosa a zsonglőrködés és a kötéltánc erejével varázsolja el a közönséget. Az olasz-argentin Duo Masawa és az olasz Duo Kaos akrobata kettősei üde színfoltjai az idei programnak, akik humorukkal, bájukkal és ügyességükkel minden korosztály elbűvölnek.
És végül, de nem utolsó sorban, több évnyi próbálkozás után sikerült a Sziget szervezőinek elhozni Hishashi Watanabé-t Japánból, aki akrobatikus zsonglőrködésben egyedülálló előadó és számos rangos cirkuszfesztivál ünnepelt fellépője. Idén végre a Sziget közönsége is megismerkedhet vele.

Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával
Idén a színház és tánc iránt érdeklődő közönség a megszokott helyen a domb lábánál, de egy megújult helyszínnel fog találkozni, ahol két külső szabadtéri színpadon futó produkciók, illetve helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installáció várja a közönséget. Idén is rendkívül színes, nemzetközi programmal készülnek a szervezők. A program – ahogy eddig is megszokhattuk – a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek majd.

A magyar fellépők között megtalálható Mészáros Máté és társulata, akik azonkívül, hogy bemutatják A távolság mechanikája című darabjukat, minden nap egy interaktív séta keretében közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Ismét jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című installáció. Márkus Sándor bábművész interaktív bábinstallációval készül, amely a két év kényszerű bezártság és a fizikai érintkezés lehetőségeinek beszűkülése után a Sziget fesztiválon debütál és fejezi ki az érintés újbóli lehetősége miatti eufóriánkat.

A magyar előadók között megtalálható még a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, amelynek egyik fő jellemzője a kísérletezés, a folyamatos megújulás.

A világhírű olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni a számos rangos fesztiválon már bemutatott Save the last dance for me című, a Polka Chinata nevű bolognai tánc lépéseire épülő koreográfiáját hozza el. A fizikalitás, az emberi test teljesítőképességének határait súrolja két másik érdekes előadás is. A francia Un Loup Pour L’homme társulat Cuir című duettje a vonzást és a vonzódást járja körbe, a francia hip-hop táncosból és a portugál kínai rudas akrobatából álló O Ultimo Momento a L’Autre című előadása a két szereplő kapcsolatát követi nyomon két síkon, vízszintesen és horizontálisan.

Idén a női előadókra is nagyobb figyelmet fordít a Sziget színházi programja. Az egyik ilyen előadás a baszk Lasala társulat Fight című koreográfiája, amely az embereknek a szenvedéssel való viszonyáról szól. A másik a Sziget szervezőinek a felkérésére a februárban a Trafóban nagy sikerrel bemutatott fiatal belga társulat Forces című előadásának egy olyan adaptációja, ami az utóbbi hónapok szomorú háborús híreire reflektál.
A kortárs tánc kedvelői számára nem újdonság, hogy sokszor a tánc és a cirkusz, illetve a színház elemei is keverednek egy-egy előadáson belül. Erre példa Viktor Černický PLI című előadása, amely a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete.

Vándor Vurstli
A Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja a Vándor Vurstli, a magyar vásári szórakoztatás városligeti hagyományainak őrzője változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetelőket a fesztivál mind a hat napján. Felsorakozik számos célbadobó-, lövő- és találó játékszerkezet, amik együttesen biztosítják a jelenlevő úri közönség szórakoztatását. Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták és mindezek megkoronázásaképpen Németország legkisebb óriáskereke várja már megszokott helyén a lelkes törzsvendégeket és a csodálkozó újoncokat. A belga Automata Carrousel egy lenyűgöző installáció, amely tizenegy különböző jelenetből áll és ahol a látogatók nyithatják ki az egyes ablakokat, illetve egy fogantyú segítségével maguk irányíthatják a történéseket.

Sétáló utcaszínházak
Sétálni jó. A Walkabouts előadóival együtt vonulni, sétálni a Szigeten pedig olyan élmény, amit igazán kár lenne kihagyni. Legyen szó óriásbábokról, miniatűr autóbuszról, furcsa és meglepő lényekről, a művészek minden lehetőséget megragadnak, hogy mi is az előadások aktív résztvevőivé váljunk. A Paris Bénarès francia társulat óriási bábjai fémből, fából és gyantából készült gépezetek, amelyeket egyszerre több bábművész kelt életre. Láthattunk már tőlük pár évvel ezelőtt egy hatalmas tevét, idén pedig két gyönyörű indiai szent tehénnel barátkozhatunk. A dobok és a tűzijátékok egészen különleges keverékét hozza a Deabru Beltzak baszk zenekar sétáló utcaszínházi előadásával, ahol a boszorkányok ördögét is megidézik. Ha valaki ennél csendesebb találkozásokra vágyik, mindenképpen keresse fel Robson Catalinha brazil művész növény-ember performanszát, The Hybrid, ahol többek között eljátszhatunk a gondolattal, hogy vajon milyen lehet egy olyan világban élni, ahol a növények is beszélni tudnak hozzánk.

Élőszobor Bajnokság
Folytatódik az Élőszobor bajnokság! Az élő mozdulatlanság művészete idén is színesíti a fesztivál programját. A világ minden tájáról érkező jelentkezők közül a szervezők választották ki azt a 12 produkciót, akik bemutatkozhatnak a fesztivál ideje alatt minden nap. A szervezésben a Sziget Fesztivál partnere a holland a World Living Statues Festival, vagyis az Élőszobor világbajnokság, akik a zsűrizésben is fontos szerepet vállalnak két másik európai élőszobor fesztivál szervezői mellett. A Szigeten nyertes produkció a pénzjutalomon túl részt vehet az idei hollandiai világbajnokságon is.

Közlekedési Múzeum @ Sziget
A Közlekedési Múzeum ebben az évben a magyar ipari formatervezés egyik remekművével, az Ikarus 311-es autóbusszal készül, mely a hazai forgalomban a ’70-es évek végéig közlekedtek, így egy igazi időutazást ígér az idei Sziget látogatói számára.
Az érdeklődők bepillanthatnak a Múzeum idén kibővített tartalommal újra megnyílt időszaki kiállításába, ahol legendás mozdonyok, különleges járművek és sok érdekesség látható, valamint, megnézhetik, hogy hogyan fog kinézni az új Közlekedési Múzeum. Az alkotótérben lehetőség lesz az aktív pihenésre, kreatív kikapcsolódásra is.

SZECESSZIÓS DETOX az Iparművészeti Múzeummal
A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágyók az Iparművészeti Múzeum helyszínén, a fesztivál minden délutánján. Bizsergető atmoszféra, szellemi táplálék, kijózanító ébredés a hajnalig tartó partyk után! Múltszázadi hangulatok Bécsből, Párizsból, Londonból, s persze Pestről a Szigeten. Másnap, ahogy azt az #artnouveau elképzelte…

GameLandHub
A GameLandHub helyszínén számos játék közül válogathatnak a látogatók a Rubik kockától kezdve a társasjátékokon át a legújabb PS4 és XBOX játékokig, de sakkozhatnak, pókerezhetnek vagy épp egy Teqis meccset is játszhatnak. Természetesen idén sem maradhatnak el az egyre népszerűbbnek számító darts-leckék és versenyek sem.

ArtZone
Viszonylagos csendből az interaktív alkotásba – erről szól idén az ArtZone a Szigeten. A látogatókat idén minden fesztiválnapon 12 órától egészen 20 óráig várják ingyenes workshopokkal, interaktív installációkkal, és olyan közreműködőkkel, mint Hargitai Tibor képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, a Start Galéria művészei, KURSZÁN kollázsműhelye, Péli Barna szobrászművész, a Kisképző diákjai, a Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, Parázs Bianka művész, a Medence Re+Concept táskaműhelye, a Café Analog fotográfusai, a Malom Projekt csapata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kortárs Építészeti Központ, a Popartbox designerei, a KÖZMŰ – Közös Műhely egyes tagjai valamint a Solvae alkotói. Csatlakozva a Sziget Fesztivál legfontosabb értékeihez az ArtZone csapata idén is igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a művészetet, a fenntarthatóságot, a kultúrát; ezekből táplálkozva az alkotás (öröme) segítségével válaszokat adni egyéni és közösségi szinten olyan társadalmi kérdésekre, mint az egyenjogúság, vagy a világot lázban tartó klímakatasztrófa.

Civil Sziget
Idén új helyre költözik a Civil Sziget a fesztivál területén belül egy kellemesebb, bensőségesebb környezetben.
A Civil Sziget a Sziget egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja, egy találkozóhely, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi- és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód – kaphatnak információt, szolgáltatást, segítséget és csatlakozhatnak is a szervezetek munkájához.

Ez is tetszeni fog