Quantcast
Kezdőlap Egészség Fontos tudni, mielőtt fogszabályzót kap a gyerek

Fontos tudni, mielőtt fogszabályzót kap a gyerek

pottyos

Sok gyermeknek fogszabályzó viselését javasolja a fogorvos. Mielőtt azonban a fogszabályzásra sor kerül, érdemes tisztázni, hogy fennáll-e esetleg a gyermeknél valamilyen fémallergia – a fogszabályzók egy része ugyanis különböző fémeket tartalmazhat. A témában dr. Molnár Katalin, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bőrgyógyász – allergológus szakorvosa nyilatkozott.

Fémallergia

Ha a gyermeknek volt már panasza fémtől (bizsu, fém óra, patent, övcsat), érdemes allergológiai teszttel megvizsgálni, hogy a tünetek oka valóban fémérzékenység-e. Fémallergiára utaló panaszok nélkül is kialakulhat bőr-, vagy nyálkahártya – gyulladás, ínygyulladás, aphták, illetve az ajakpír gyulladása fogászati kezelések után. Ezeknek a tüneteknek a hátterében a fogszabályozók, fogpótlások, tömések, ragasztók anyagaira adott allergiás reakciók állhatnak. Ha felmerül a gyanú, a fogorvos úgynevezett fogászati epicutan vizsgálatot javasol, melynek során a leggyakrabban előforduló fémek, ragasztók, fémötvözetek, acrylátok anyagait tesztelik, mondta el dr. Molnár Katalin.

A fémallergia vizsgálata

Lehetőleg tünetmentes beteget tesztelünk. Az ekcémát (kontakt dermatitis) úgynevezett epicutan teszttel vizsgáljuk, melynek során a tesztelendő anyagokat egy speciális ragtapaszra adagoljuk, majd azokat hát felső részére ragasztjuk. (A fogászati sor 18 tesztanyagot tartalmaz, gyermekeknél a kórtörténet alapján határozzuk meg az anyagokat.)
48 óra elteltével a ragtapaszokat eltávolítjuk, a reakciót pedig a 48., 72. és 168. órában olvassuk le. A teszt előtt a viszketéscsillapító (antihisztamin) gyógyszereket 3-5 nappal abba kell hagyni, a hát bőrének pedig tünetmentesnek (szteroidmentesnek!) kell lennie legalább 2-4 hétig, hangsúlyozta az allergológus.

Eredmények

A teszt eredményének megbeszélése során a legfontosabb relevancia, hogy hogyan tudjuk összefüggésbe hozni azt a beteg tüneteivel. A contact dermatitis hátterében álló ok tisztázása után a provokáló tényezők eltávolítása, az újabb érintkezés kerülése és gyulladáscsökkentő kenőcsös kezelés javasolt, amellyel a betegség tünetmentesíthető.

Ez is tetszeni fog