Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Gyerekek a havon – egy snowboard oktató tanácsai

Gyerekek a havon – egy snowboard oktató tanácsai

Czafrangó Ági

A síelés/snowboardozás az egyik legkedveltebb téli sport, ha szeretnéd, hogy ezt a gyermekeid is megtapasztalják, alapos előkészületekre van szükség.

Először is a megfelelő felszerelést és ruházatot kell beszerezned, amit költségkímélő módon akár használtan is megvehetsz, például síbörzéken, vagy kölcsönözheted is.
A következő lépés, hogyha nem érzed magad elég tapasztaltnak és türelmesnek ahhoz, hogy magad tanítsd a gyerekeidet, és szeretnéd inkább szakértőre bízni az oktatást, megtaláld a megfelelő síiskolát.

Ehhez nyújt segítséget kérdéseink megválaszolásával Mandula, az újpesti Hóbarátok Sport Egyesület snowboard oktatója, aki több, mint 20 éve snowboardozik, és több, mint 10 éve oktat Magyarországon.

– Hány éves kortól lehet, érdemes elkezdeni síelni/snowboardozni?

– Nálunk már 3 éves kortól elkezdhetik a síelést a gyerekek, „mini” csoportjaink a 3-4 éves korosztályból tevődnek össze, és a felnőttek közül is várunk olyanokat is, akik még soha nem álltak lécen.
A snowboardot 5-6 éves kortól tanácsos kezdeni.

– Mennyire nagy az érdeklődés? Sok gyerek tanul nálatok?

– Igen nagy az érdeklődés a síiskolákban felnőtt és gyermek oktatásra egyaránt. Viszont szeretném megjegyezni, hogy az emberek nagy része nem előrelátóan, hanem a síelést vagy snowboardozást megelőző pár napban vagy héten jelentkezik. Emiatt sokszor nem jut elég idő a megfelelő felkészülésre.

– Körülbelül hány alkalom, hány hónap alatt lehet az alapokat elsajátítani?

– A tanfolyamok fél éves időtartamra szólnak, heti 1-2 alkalommal, 8-10 fős csoportokban, de lehetőség van magánórákat is venni, ha valaki úgy érzi, így jobban fejlődne, vagy egy intenzívebb gyakorlásra van szüksége, például külföldi út előtt.
Természetesen minél nagyobb jártasságot szerzünk az alapokban, annál felszabadultabbak lehetünk a valódi pályán.
A snowboard esetében csak magánórában oktatunk. Mivel a snowboard mozgás nagyban eltér a sítől, ezért a csoportos oktatás nem hatékony.

– Érdemesebb külföldi síelés előtt az alapokat itthon, műanyag pályán megtanulni? Az ott elsajátított technika mennyire jól alkalmazható havon?

– Az egész évben működő műanyag pálya szinte tökéletesen imitálja a havas lejtőket, vagyis ugyanaz a technika elsajátítható rajta, mint a havon. Óriási előnye még, hogy a folyamatos edzői jelenlét kiküszöböli a rossz technika megtanulását, sőt, akár a helytelen technika is javítható ilyen módon. Mivel kifejezetten erre a célra tervezték a domboldalt, a teljesen sík felület, a normál lejtés és a meredek lejtő is kipróbálható, így kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a maga terepét.
Sokan elfeledkeznek arról, hogy a természetben, a hideg levegőn teljesen másképp működik a testünk. A havon a hó fölött fél méterrel biztos nulla fok alatt van a hőmérséklet, tehát ehhez az extrémnek mondható hideghez alkalmazkodni kell tudni. Vagyis még a legcélzottabb beltéri edzés sem képes kiváltani a kültéri felkészülést, még a kardiokapacitás sem lesz ugyanaz a két helyszínen. Ezért ideális terep a felkészülésre, a tanulásra, az edzésre a műfüves pálya.

– A gyerekekre visszatérve: miért javaslod, hogy minél hamarabb kezdjenek el síelni/boardozni?

– A síelés és snowboardozás, mint minden egyensúllyal kapcsolatos sport, nagyon sokat fejleszti a gyerekek térérzékelését, helyzetfelismerését és mozgás koordinációját. Valamint a koncentráció-képességet, amit később a tanulásban akár az iskolai évek alatt könnyedén fel tudnak használni. A sportolás közben fegyelmet és egymás iránti tiszteletet is megtanulhatják, szórakoztató, játékos módon.
Az egyik legfontosabb készség, amelyet el kell sajátítani, az esés technikája. Ezt a fajta irányított mozgást nem lehet a más sportokban már esetleg megtanult esésekhez hasonlítani, hiszen itt síléc vagy snowboard van a lábon, ami más koordinációt követel, különösen lejtőn lefelé. A gyerekek általában ügyesebbek ebben, kisebb a félelemérzetük.

– Mit tanácsolsz: a síelést, vagy a snowboardozást tanulják meg előbb a gyerekek?

– A tanácsom a következő: mindkét sport nagyon jó. A gyermeknek magának kell eldöntenie, hogy melyikhez van kedve. Ha motivációt érez, akkor sikeres lesz abban, amit választ. Ha a szülő a saját akaratát erőlteti a gyermekre, csak az ellenkezőjét fogja elérni, és később a gyermek elfordul a sporttól.

Érdemes tehát szakértőnk tanácsait megszívlelni, mielőtt síelni indultok, de az is fontos, hogy a saját tudásodban is biztos légy, nem szégyen felnőttként sem, ha néhány évet kihagytál, újrakezdőként órákat venni, hogy gyermekeid magabiztos kísérője lehess.

Végül, de nem utolsósorban, mielőtt terepre mentek, a síelés technikájának elsajátításán túl a síelés kultúráját is meg kell tanítanod a gyermekeidnek, a helyes felvonóhasználattól a sípályák közlekedési szabályain át az egymásra, és különösen a kezdőkre való odafigyelésig.

Ez is tetszeni fog