Quantcast
Kezdőlap Aktuális Ha már elindult, válassz jó gyerekcipőt….Mikor kell supinált és mi is az?

Ha már elindult, válassz jó gyerekcipőt….Mikor kell supinált és mi is az?

pottyos

Amit érdemes leszögezni már az elején, ne siettessük a gyerekek lábra állását és járását. Amikor a kis testük csont-, izom és  idegrendszere is felkészült az első lépések önálló megtételére, akkor azt ők maguk megteszik majd. Ezáltal elkerülhetjük, hogy deformitásokból eredő mozgásszervi problémákkal gyógytornászhoz kelljen fordulni a későbbiekben.

Amit érdemes leszögezni már az elején, ne siettessük a gyerekek lábra állását és járását. Amikor a kis testük csont-, izom és  idegrendszere is felkészült az első lépések önálló megtételére, akkor azt ők maguk megteszik majd. Ezáltal elkerülhetjük, hogy deformitásokból eredő mozgásszervi problémákkal gyógytornászhoz kelljen fordulni a későbbiekben.

szamos

Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a talpra állás után indul meg igazán.
A későbbi elváltozások mint a bokasüllyedés, a dongatalp, a lúdtalp, mind a nem megfelelő lábbelik és/vagy az izmok gyengesége miatt alakulnak ki.
Az egészséges fejlődéshez ajánlott a minél több mezítláb járás (füvön, homokon, kavicson), ugyanis ez fejleszti a lábizmokat, és így segít az egészséges tartás kialakulásában. Ne hagyjuk csemetéinket a laptop és tv előtt ülni órákon át, hanem irány ki a szabadba és szaladgáljanak, ugráljanak, hintázzanak, éljenek aktív életet.
 
A talp izmainak erősítése lehetséges még néhány egyszerű játékkal is:
-a legegyszerűbb, ha üveggolyókat vagy más kis tárgyakat helyeztetünk a földről pl. egy kosárba úgy, hogy a gyermek a földön ül, két kezén támaszkodik, és lábujjai közé kell fogni a tárgyakat;
-páros játék lehetséges oly módon, hogy két gyermek egymással szemben ül, és a lábujjukkal megfogott lepedővel vagy takaróval megpróbálják elhúzni a másikat;
-ügyességi gyakorlat is egyben, ha egy földre vagy homokba fektetett kötélen kell végigegyensúlyozni.

Amikor már önállóan járnak, szükségük lesz egy jó minőségű gyerekcipőre, mely biztosítja a kis lábak egészséges fejlődését.

A jó minőségű gyerekcipővel szemben támasztott követelmények:

1. KEMÉNY, ZÁRT KÉREG: sarok mögötti rész, mely hátulról körülöleli és rögzíti a sarkat.  
2. RUGALMAS, HAJLÉKONY TALP: azért , hogy megfelelően kövesse a járás során a talp gördülését. Ne legyen se túl puha, se túl merev, valahol a kettő között.
3. VALÓDI BŐR, TERMÉSZETES ANYAGOK: természetes anyagokból készült kiscipőt válasszunk, melyeket természetes, valódi bőrök és textilek alkotják. Ezek teszik levetővé, hogy a láb szellőzése megfelelő legyen, ne izzadjon be a gyerek lába a cipőbe, mint a műbőrnél és a műanyagoknál.
4. TARTJA A BOKÁT: A cipő takarja a gyermekláb külső és belső oldalát. Körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat.
5. SZÉLESEBB ORRÉSZ: az orrész legyen kicsit szélesebb és magasabb, hogy a lábujjak kényelmesen elférjenek benne
6. PÁRNÁZOTT SZÁRTETŐ: kényelmes viseletet biztosít, nem sérti fel a bokacsontok körüli részt

Mikor van szükség supinált cipőre?

Ha a láb izmainak fejlődése valamilyen oknál fogva nem tud lépést tartani a gyermek növekedésével (magasságának, testsúlyának növekedésével) vagy ha a bokaszalagok gyengék, akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi. A bokák egymás felé borulnak. (a lábszár és a sarokcsont nem egymás tengelyében helyezkedik el)

Ebben az esetben mindenképp célszerű egy ortopéd orvost felkeresni, aki a későbbi problémák megelőzésére javasolhatja a supinált cipő hordásának megkezdését. Ezek a deformitások az esetek döntő többségében kisgyermekkorban megfelelő lábbeli használatával korrigálhatóak. Ezt a korrekciót segíti a speciális gyerekcipő választása.

A supináló, kifelé döntött sarkú cipő jellemzői:
– speciális belső formával és konstrukcióval kialakított lábbeli, amely alkalmas a fejlődő gyermeklábak saroktengely deformációjának korrekciós kezelésére.
-speciálisan kialakított döntött talppal és külön hozzá gyártott kaptafával készül
-SARKA BELÜLRŐL KIFELÉ DÖNTÖTT, legalább 4,5mm-rel magasabb a sarok belső oldala a külsőnél
-talpa rugalmas, de nem túl hajlékony, ezáltal biztosítja a lábfej stabilitását
-KORRIGÁLJA a boka bedőlését, annak ellensúlyozását, utókezelését szolgálja.
– a speciális sarok a korrigált helyzettel a LÁBBOLTOZAT KIALAKULÁSÁT SEGÍTI, a gyengült talpizmokat (melyek feladata a boltozat fenntartása) aktív működésre serkenti.
-magasan vezetett ERŐSÍTETT KÉRGÜK és felsőrészük van, ami a gyerek lábának stabilitást és biztonságot kölcsönöz.
-csak a gyermekláb kezelésére alkalmas szakorvos tanácsára, ha a gyermekláb fejlődése kisebb korrekciót igényel.
-orvostechnikai eszköz, mely Egészségpénztárra elszámolható.

Tudta-e?

A magyar Szamos Kft. a Szamos Kölyök gyerekcipők gyártója egy 1990 óta működő magyar tulajdonban lévő és több mint 400 fő magyar munkavállalót foglalkoztató cipőgyár, mely 2007 óta kezdte el a minőségi gyerekcipők gyártását. 17-től 40-es méretig hagyományos formatalpas cipőket és 18-tól 35-ös méretig pedig supinált cipőket gyártanak. 2015-ben supinált termékeikkel elnyerték a nívós Magyar Termék Nagydíjat, mely megtestesíti Magyarország elismerését és elkötelezettségét a tanúsított minőség iránt.
Modelljeiket és a Szamos Kölyök cipőket értékesítő kereskedők elérhetőségeit megtalálhatja az alábbi linken:
http://www.szamoskolyok.hu/app/index.html#/shoes
http://www.szamoskolyok.hu/app/index.html#/sale

Ez is tetszeni fog