Quantcast
Kezdőlap Aktuális Halloweent a magyar gyerekeknek is!

Halloweent a magyar gyerekeknek is!

Évi Hernaez

Október 31-én, amikor leszáll az éj, az angolszász országokat már a 19. század végétől kezdve elözönlik a szellemek, a denevérek, a vámpírok és a faragott tökök. Amikor én voltam gyerek, még csak nem is hallottam róla, de az ijesztő horrorvilágnak néhány éve már a határok sem jelentenek akadályt: napjainkban szinte a világon mindenhol megtartják a “halovínt”:).

Amíg nem volt gyerekem, kézzel- lábbal tiltakoztam az ellen, hogy részt vegyek egy ilyen mondvacsinált ünnep hisztériájában. Olyan volt nekem, mint a Valentin nap: Amerikából jött, semmi közünk hozzá, csak a pénzünket akarják kicsikarni, engem ugyan ne vezessen meg senki. Aztán három évvel ezelőtt megszületett a fiam, az életem pedig értelemszerűen hatalmas kanyart vett: mindent IS ünneplünk, hiszen a gyereknek emlékezetes gyerekkor kell- nekem pedig bármilyen kifogás jól jön, hogy megtörjük a mindennapok mókuskerekének monotonitását:).

Igen, tudom, sokan egyáltalán nem tudjuk, hogy mit ünneplünk Halottak napjának előestéjén, de most őszintén: kit érdekel valójában, hogy miért van igazi ereszdelahajam? (Rendben, megsúgom, angoltanárként van ám róla valamennyi fogalmam, meg ugye a Google is nagy segítség a mai világban: https://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween .)

2020-ban persze semmi sem olyan, mint amilyennek megszoktuk. Mi, Spanyolországban élve például este 11 után- sok nagyvárosban pedig 21.00 után- nem mehetünk utcára, és hat embernél többen nem lehetünk egy társaságban, még otthon sem. Kisgyerekes szülőknek ez nem olyan nagy érvágás, de azért ezek a rendelkezések igen visszaveszik a bulizni vágyók kedvét.

Nem úgy az enyémet! Nem állhat elébem sem Covid19, sem kijárási tilalom, sem vesztegzár: szombaton igenis Halloween van, amit a fiam bizony -reményeim szerint- élvezni fog.

És hogy mivel teszem idén emlékezetessé a Halloweent? Elmesélem, hátha kedvet kaptok hozzá ti is!

  1. Ne mondjátok el senkinek, de csalunk egy kicsit: a legújabb tilalmak szerint hat főnél nagyobb csoportosulást még az otthonokban sem tarthatunk, ám mi meghívtuk a fiam legjobb barátnőjének családját. Apa, Anya, kislány- és az egyéves kistesó. Ha kijön a rendőrség, majd beöltöztetjük töknek, talán meglágyul a szívük, hogy egy 86 centis törpével többen vagyunk a megengedettnél. A délutáni alvás után indul a buli: egészen a vacsora utánig itt lesznek. Nem mindennap van ilyen, a fiam már most, egy héttel hamarabb is nagyon izgatott!
  2. Egyébként is szoktunk kézműveskedni délutánonként, de most tematikusan egész héten a Halloweenra készülünk. A Pinteresten aranyosabbnál aranyosabb ötleteket találtam, a fiam hullámzó lelkesedéssel színezi a denevéreket és a szellemeket.

Vannak egészen egyszerű, otthoni alapanyagokból elkészíthető dekorációk, ez csak egy példa a sokból:

https://www.pinterest.es/pin/69524387975928327/

  1. Már beszereztem a tököt, aki a pincében várja elkerülhetetlen sorsát. Itt mifelénk nem gyakoriak a szép, nagy faragnivaló tökök, de ha egy anya valamit a fejébe vesz, senki nem állhat elébe: egy közeli faluból hozattam a közel nyolc kilós kisbarátomat, akivel tíz percet kellett sétálnom a munkahelyemről az autóig. A végén már nem volt őszinte a mosolyomon… Gyanús, hogy minden és mindenki fülig tökös lesz, de nincs Halloween faragott töklámpás nélkül!

 

  1. Idén a beöltözést nem bonyolítjuk túl, de az arcfestés nem maradhat el. A fiam barátnője már tavaly is zabálnivaló volt vámpírrá maszkírozva, idén az én kis kelekótyám is kedvet kapott hozzá. Minden nap másmilyen ötlete van, kíváncsi vagyok, szombaton végül mi lesz a befutó: kalóz, múmia vagy csontváz akar-e majd lenni. Tudom, csak itthon leszünk, de vicces képeket így is tudunk csinálni. És persze ne felejtsük el, hogy mi, szülők sem maradunk ám ki a jóból: a kicsik biztosan nagyokat nevetnek majd rajtunk. Alig várom!

 

  1. Halloween estéjén igazi Halloween menü dukál: az internet ebben is nagy segítségemre volt, jobbnál jobb- undorítóbbnál undorítóbbnak kinéző- recepteket találtam. Nem akar elvetni a sulykot, hiszen nem biztos, hogy a zombiujjak vagy a szemgolyók nagy sikert aratnának a három minipartiarc körében. Lesz azonban múmia hotdog, a banánt pedig nagyon aranyos szellemformára lehet vágni. Itt és itt nagyon vicces ötleteket találhattok.

Tudom, nem lesz az évszázad Halloween bulija, de izgatottan készülök rá. Lehet, hogy a fiam  felnőttként nem fog rá emlékezni, de mi, a szülei igen, és szerintem nagyon fontos, hogy családként ilyen élményeket gyűjtsünk. 2020-ban pedig talán még fontosabb, mint valaha…

Ez is tetszeni fog