Quantcast
Kezdőlap Aktuális Három hete ég az amazonasi esőerdő, a Földünk tüdeje

Három hete ég az amazonasi esőerdő, a Földünk tüdeje

Kovács Móni

Tehetetlennek érzed magad? Íme, néhány dolog, amivel segíthetsz.

Szinte egyszerre hozta le minden hazai hírügynökség, hogy ég az amazonasi esőerdő. Pedig már három hete ég. Most már az űrből is látszik a füst, így képtelenség tovább titkolni a világ elől. A brazil elnök a környezetvédőket hibáztatja, a környezetvédők viszont egy könyörületet nem ismerő vezető, Bolsonaro háttérmunkásságát sejtik a tűz fellángolása és terjedése mögött. Ugyanis évek óta kemény munkák folynak az esőerdő és az őslakosok védelmében – civil környezetvédő szervezetek vásárolják fel a földterületeket, és nem adják el semmilyen lobbi hatására. A terület égetésével azonban okafogyottá válik a további védelem…

Valójában a földlakók nagy hányadának jelenleg „mindegy”, hogy miért ég a Föld oxigéntermelésének 20%-áért felelős esőerdő, mindenki egyet akar: megállítani a tüzet. A brazil elnök széttárt karokkal mentegeti magát, mondván: üres az államkincstár, erre nincs pénz. Mi, a távoli Európában azonban tehetetlennek érezzük magukat. Szerencsére körbejár egy weboldal, ami segítséget és iránymutatást ad ebben az egész világot érintő helyzetben.

Adományok

Ahogy már többször is bebizonyosodott, vészhelyzet esetén nem számíthatunk a politikára. Túl lassú, túl bürokratikus és valakinek mindig érdekében áll az, hogy a „jók” elbukjanak. Éppen ezért kell a civil szervezeteket támogatni, akik a távoli Brazíliában arra használják a pénzt, amire éppen kell: faültetésre, állatok kimentésére vagy éppen helikopterek bérlésére. Adományozz bármelyiküknek, jó eséllyel elsősorban most a tüzek oltására fordítják a beérkező adományokat. Keresd a DONATE gombot mindegyik oldalon, és utalj akár 5 dollárt (kb 1500 Ft), minden fillér számít.

Íme néhány szervezet a teljesség igénye nélkül, ahol jó helyre megy a pénzed:

Protect an Acre

Rainforest Trust

Amazon Watch

Rainforest Alliance

Rainforest Action Network

Amazon Conservation Association

Amazon Conservation Team

Petíciók

Nem gond, ha nincs pénzed – hó vége van, vagy épp nincs munkád, ha aláírod az éppen futó petíciókat és megosztod őket, azzal is sokat tettél a féktelen erdőirtásokért. Az Avaaz és a Greenpeace oldalán is van egy-egy petíció, mindenképp írd alá!

Legyél önkéntes!

Most nem arra gondolunk, hogy utazz el Brazíliába tüzet oltani, hanem arra, hogy keress akár nemzetközi, akár helyi szervezeteket és kérdezd meg, hogy mit tehetnél a jó ügy érdekében.

Hallasd a hangod!

Oszd meg a témával kapcsolatos cikkeket, használd a #Prayfor Amazonia hashtag-et, így egyre nagyobb nyilvánosságot és sajtóvisszhangot kap az ügy világszerte ezzel is nyomást gyakorolva a döntéshozókra. Ne becsüld alá ennek az értékét! Még az is előfordulhat, hogy valaki tőled hall először erről a szörnyűségről.

Reduce, reuse, recycle – csökkents a szemeted mennyiségét, használd újra, amit lehet és hasznosítsd újra a hulladékot!

Ez nem annyira azonnali megoldása a problémának, de hosszútávon természetesen fontos a hétköznapi tudatosság a fogyasztói szokásunkban is. A nézőpont-változtatás kiváló elindítója volt a műanyagmentes július, amit az autómentes augusztus követett. Próbálj minél több ehhez hasonló kihíváshoz csatlakozni – vagy akár találj ki magadnak egyet. Kipróbálhatsz például egy húsmentes szeptembert vagy egy  „Nem megy étel a személtbe!” októbert. Mindegyikkel rengeteget teszel a környezetedért!

Olvass, tudj meg többet – beszélgess róla másokkal!

Szintén nagyon fontos, hogy megbízható forrásokból megtudj a lehető legtöbbet a krízishelyzetről, hogy elmesélhesd a papádnak, a munkatársadnak vagy az osztálytársadnak, mennyire is komoly a helyzet. Ha ismerőstől hallják, jobban megérinti az embereket az ilyesmi.

Ne feledd! Nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Minden megosztás, minden forint, minden elhangzott szó számít!

Forrás:

https://www.fastcompany.com/90392750/9-ways-to-help-the-amazon-rainforest-right-now-as-fires-burn

https://www.businessinsider.com/how-to-help-amazon-rainforest-what-charities-to-donate-to-2019

Ez is tetszeni fog