Quantcast
Kezdőlap KedvencekKamasz Hogyan motiváljunk egy kiskamaszt/kamaszt a házimunkák elvégzésére?

Hogyan motiváljunk egy kiskamaszt/kamaszt a házimunkák elvégzésére?

Pöttyöslabda
kamasz

A kamaszok számára a házimunkák elvégzése gyakran egy olyan feladat, amit nem szívesen végeznek el. Azonban, ha nem motiváljuk őket, hogy segítsenek a család számára fontos feladatokban, akkor ez a felelősség sokkal nehezebb lesz az egész család számára. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogyan motiválhatjuk a kamaszokat a házimunkák elvégzésére.

1. Legyünk konzisztensek

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tenni, hogy konzisztensek legyünk. A kamaszok gyakran ragaszkodnak a rutinokhoz és az állandó időbeosztáshoz. Ha megszokják, hogy például minden szombat reggel takarítaniuk kell a szobájukat, akkor ez a feladat nem okoz majd problémát. Azonban, ha az időpontok és a feladatok változóak, akkor könnyen elutasíthatják a házimunkák elvégzését.

2. Készítsünk egy feladatlistát

Egy másik jó módszer a motiválásra az, ha készítünk egy feladatlistát a kamaszoknak. Írjuk össze az összes házimunkát, amit el kell végezniük, és határozzunk meg egy határidőt minden feladatra. Ez lehetőséget ad a kamaszoknak arra, hogy megtervezzék a saját idejüket, és saját ütemükben dolgozzanak.

3. Vegyünk részt közösen a házimunkában

Fontos, hogy vegyük részt mi is a házimunkák elvégzésében, és példát mutassunk a kamaszoknak. Ha látnak minket takarítani, mosogatni vagy mosni, akkor nagyobb valószínűséggel követik a példánkat. Ráadásul a közös munka megteremti az alkalom, hogy jobban megismerjük egymást, és megerősítsük a kapcsolatunkat.

4. Jutalmazzuk a kamaszokat

A jutalmazás az egyik legjobb motiváló tényező. Ha a kamaszok teljesítik a feladatokat, akkor érdemes jutalmazni őket valami olyasmivel, amit szeretnek, például egy kis zsebpénzzel, vagy egy mozijeggyel. Ez motiválja őket arra, hogy többet segítsenek a házimunkákban. Kialakíthatunk számukra egy táblázatot, amiben beárazzuk a különböző házimunkákat és heti „fizetéssel” honoráljuk őket.

5. Értsük meg a kamaszokat

A kamaszokkal való kommunikáció az első lépés ahhoz, hogy megértsük, miért nem akarnak házimunkát végezni. Lehet, hogy túl soknak érzik a feladatokat, vagy nem tetszik nekik a feladatok típusa. Lehet, hogy úgy érzik, hogy azért van szükség rájuk, hogy a szüleik helyett dolgozzanak. Ha megérthetjük a kamaszok motivációit, akkor könnyebben tudunk megfelelő motivációs stratégiákat alkalmazni.

6. Beszéljük meg a felelősségeket és a következményeket

A kamaszoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a házimunkák elvégzése milyen fontos szerepet játszik az otthoni életben. Érdemes velük együtt átbeszélni a feladatokat és a felelősségeket, hogy miért fontos, hogy mindannyian segítsenek a házimunkákban. Tegyük világossá, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem vesz részt az otthoni teendőkben.

Ez is tetszeni fog