Quantcast
Kezdőlap KedvencekKamasz Kamaszkor kezelése

Kamaszkor kezelése

Spuriga Dóra
kamaszkor

A kamaszkor egy fontos átmeneti időszak az ember életében, amely sok változást és újdonságot hoz magával. A legtöbb kamasz önállóbbá válik, és kezdi megérteni saját érzéseit és értékrendjét. Ebben az időszakban sok kamasz szembesül azzal, hogy másoktól eltérő véleményekkel rendelkezik, és nehéz lehet megtalálni a saját helyét a világban.

A most hetedikes fiam pont abban a korban van, hogy ez a téma erősen aktuálissá vált nálunk.

Kikészülök az öltözködésétől, de fontosnak tartom, hogy élje meg azt, amit szeretne, elmondom a véleményem, de ha épp a lógó nadrágot szeretné megvenni, akkor hagyom neki.

Konkrétan, ha tehetné, szerintem állandóan kütyüzne. Elbeszélgettünk közösen arról, hogy mennyi időre van szüksége, próbáltunk kialakítani egy olyan időkorlátot, ami még mindenkinek elfogadható, így a tanulás után napi egy órát játszhat, ez addig működik, ameddig nincs rossz jegy.

kamaszkorTöbb időre van szüksége egyedül, és néha viszont igényli az esti beszélgetéseket is, ilyenkor tud igazán megnyílni.

Minden gyerek más és más, nálunk ezek egyelőre beváltak, de ahogy látom, ez folyamatosan változni fog. Lényeg, hogy figyeld a gyereked, hiszen Te ismered a legjobban és légy türelmes!

A kamaszkor kezelésében fontos szerepet játszik az önállóság támogatása is. Biztosítsunk a kamasz számára megfelelő mennyiségű privát teret és önállóságot, miközben mégis maradunk elérhetőek és segítőkészek. Támogassuk őt abban, hogy felelős és önálló döntéseket hozzon.

Íme pár általános tipp:

  1. Biztosítsuk a kamasz számára a megfelelő mennyiségű privát teret és önállóságot, miközben mégis maradunk elérhetőek és segítőkészek.
  2. Támogassuk a kamaszt abban, hogy megértesse saját érzéseit és gondolatait, és segítsük őt abban, hogy megbirkózzon a nehézségekkel.
  3. Legyünk elfogadóak és tiszteletteljesek a kamasz véleményével és döntéseivel kapcsolatban, még akkor is, ha nem értünk egyet velük.
  4. Tanítsuk meg a kamaszt, hogyan kezelje a konfliktusokat és a konfliktusos helyzeteket, és segítsünk neki megérteni, hogy mások véleménye is fontos lehet.
  5. Biztosítsunk számára biztonságos és biztató környezetet, ahol kérdéseket tehet fel és megoszthatja gondolatait.
  6. Segítsünk neki megtalálni azokat a tevékenységeket és közösségeket, amelyek érdeklik és örömet okoznak neki, és támogassuk őt azokban.
  7. Legyünk példamutatóak és támogassuk őt abban, hogy felelős és önálló döntéseket hozzon.
  8. Ne feledjük, hogy a kamaszkor egy átmeneti időszak, próbáljunk türelmesebbek és megértőbbek lenni!

Ez is tetszeni fog