Quantcast
Kezdőlap Aktuális Hogyan veszítsük el a nyugalmunkat 10 (haladó szint: 5) nap alatt?

Hogyan veszítsük el a nyugalmunkat 10 (haladó szint: 5) nap alatt?

Czafrangó Ági

Az otthoni bezártság, hirtelen jött home office, vagy munkanélküliség, a gyerekek online tanulása, a napi hírek nyomasztása, a légkörben tapintható feszültség minden okot megad arra, hogy pánikhangulatba kerüljünk.

De mi a helyzet azokkal, akik az aggasztó körülmények ellenére is meg tudják őrizni hidegvérüket?!

Zen nyugalommal szemlélik a világ történéseit, tartósan alacsony vérnyomásukat semmi sem tudja megemelni, élvezik az otthon melegét, a napsütést, a madarak és a gyerekek csicsergését, elsajátítottak minden „hogyan éljük túl az itthon töltött heteket?”- módszert, és már-már túlságosan is ingerszegénynek érzik a kialakult helyzetet.

Nekik szeretnék most néhány hasznos, gyakorlatias, és kipróbált tippet adni, hogy átélhessék a komfortzónából kizökkenés izgalmát, életre hívhassák rejtett adrenalin-tartalékaikat, és néhány nap alatt (dühtől) kirobbanó formába hozhassák magukat.

Lássuk, mit kell tenned, hogy minél hamarabb idegállapotba kerülhess:

Ne készíts napirendet!

Vagy ha már készítettél, semmiképp ne kövesd!

Engedd, hogy eluralkodjon a teljes káosz: keljetek fel biológiai óra szerint, (szülők a gyerekeké szerint). Engedélyezz korlátlan TV- és kütyühasználatot, a fel nem állított szabályok be nem tartásáért a gyerekeket rendszeresen vedd elő!

Ne oszd be a munkád, soha ne kapcsold ki a számítógéped, és ne némítsd le a telefonod!

Ha már úgyis megspórolod a munkába járás idejét, bátran vállalhatsz egy kicsivel több feladatot is. Fontos, hogy már reggel a munka e-mail-ek elolvasásával kezdd a napot, minden üres percet a képernyőre szegeződve tölts, és az eddig szabadidőként számontartott órákban se kapcsold ki a telefonod, igazodva új, rugalmas munkarendedhez.

Főzz, moss, takaríts gőzerővel!

Semmiképp ne főzz előre több napra, mindennap kérdezd meg a párod és a gyerekeidet, mit szeretnének enni! Jó eséllyel olyan ételeket fognak felsorolni, amelyek hozzávalói nem szerepelnek a felhalmozott készletek között.

Így a készülő ebéd mellett te is elkezdhetsz fortyogni.

József Attila Mamáját megidéző mártíromsággal moss ki minden fellelhető szennyes ruhát, ágyneműt, függönyt! Végezd el a teljes tavaszi nagytakarítást, törölj port, pucolj ablakokat, és mindenekelőtt fertőtleníts le minden felületet!

Ha már az egész lakás ragyog, súrold az őrület határát!

Oktasd gyerekeid szigorral!

Ez nem az előrehozott nyári szünet, semmi lazaság, tarts meg minden 45 perces tanórát a gyerekeidnek, és fegyelmezz: megszólalni kizárólag kézfeltartás után szabad! A szünetek végén csengess be! Készíttess el a gyerekekkel minden házi feladatot, szorgalmi feladatot, és gyakoroljatok is ezeken felül!

Ne ülj egész nap pizsamában!

Fordíts gondot a reggeli smink-frizura elkészítésére, és tartsd be az irodai dress kódot! Bármikor bejöhet egy videóhívás, és ha véletlenül kiesik a kezedből a mobilod, könnyen lebukhatsz, hogy a vasalt blúz mellé mackónadrágot viselsz – pénteken is még a hétfőit.

Tudjuk, hogy a házaséletnek se kedvez az effajta eligénytelenedés.

A hajad legyen sima és ápolt, majd az idegszálaid lesznek helyette kócosak.

Ne tarts otthon semmilyen alkoholos italt!

Ezt mondani se kell, hiszen jóravaló szülőként amúgy sem élsz azzal a gyarló feszültségoldó módszerrel, hogy néha-néha, esti lazításként legurítasz egy-egy pohár bort. Ezekben a különösen vészterhes időkben még inkább kerüld az efféle, nyugalom fenntartására alkalmas módszereket!

Tájékozódj, hergeld magad információdömpinggel!

Nézz híradót, hallgass rádiót, olvass el minden szembejövő cikket Korona-témában, szítsd a belső feszültséged, hosszasan elidőzve a komment szekcióban!

Ha teheted, az ablakodból vagy az erkélyedről nézz ki az utcákra, és mérgelődj azon, hogy az emberek – különösen az idősebb korosztály képviselői – ugyanúgy nyüzsögnek, mintha mi sem történt volna. Készíts erről fotót, tedd ki Facebook-ra vagy Instára, és fröcsögj együtt a kommentelőkkel!

Kerüld a vicces mémeket, cuki videókat! Kikapcsolódásként nézz háborús- vagy katasztrófafilmeket!

Légy hipochonder!

A legjobb, ha már eleve valami kezdődő nyavalyával indultál neki az önkéntes karanténnak, de ha nem, még rengeteg időd van, hogy utánanézz, milyen tüneteket kellene tapasztalnod, és pczichoszomatizáld ezeket!

Izoláld magad!

Tartózkodj a társas érintkezés minden lehetséges formájától! Ne tarts kapcsolatot családtagokkal, barátokkal telefonon, vagy online se! Ne beszélj az érzéseidről, ha nyomasztónak érzed a helyzeted, ne kérj segítséget!

Remélem, a fentiek betartásával sikerül kikezdened kötél idegzetedet, és együtt tudsz érezni a nagy többséggel!

Természetesen azok is profitálhatnak a fenti tippekből, akik rutinosan már az első hét után az idegösszeomlás szélére kerültek:

Csak kövessétek a javaslatok ellenkezőjét! 🙂 és tartsatok ki, veletek vagyunk!

Ez is tetszeni fog