Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Hol érdemes családosan síelni?

Hol érdemes családosan síelni?

Czafrangó Ági

Ha gyerekekkel készültök síelni, körültekintőbben kell megválasztanotok a síterepet, több gyerekbarát szempontot is figyelembe véve.

Az egyik legfontosabb kritérium, hogyha a kicsik nehezen bírják a hosszas autóutat, közelebbi síterepek közül válasszatok úti célt.

A szállás kiválasztásánál vegyétek figyelembe, hogy a pályaszállások általában drágábbak, mint a távolabb esők, de lehet, hogy jobban megéri erre többet költeni, mint autóval utazgatni ide-oda, ami ugyancsak költséges, és gyerekekkel körülményes is.

Fontos szempont a sípályák besorolása: minél több és hosszabb kék pályával rendelkező terepet célszerű választani.

A sífelvonók típusát is figyelembe kell venni: gyerekekkel sokkal egyszerűbb kabinos liftekkel közlekedni, mint például ülős felvonón, a teljesen kezdőknek pedig a „varázsszőnyeg” felvonók használata a legalkalmasabb.

Az időzítés is sokat számít: tájékozódjatok, hogy az adott sírégióban mikor van iskolai szünet, ekkor ugyanis nagyobb tömegre számíthattok, másrészt mindenhol van főszezon, ha később mentek, jobban járhattok anyagilag is, illetve kora tavasszal már a nappalok is hosszabbak, így jobban kihasználhatjátok az időt.
A síbérlet árak se mellékesek: 6 éves kor alatt a legtöbb helyen ingyenes a bérlet, de sok síterepen kínálnak családos kedvezményeket is.

Ezenkívül, ha szeretnétek, hogy szakképzett oktatókkal, gyermek sífelszerelés bérlési lehetőséggel, és egyéb gyerekbarát szolgáltatásokkal (kifejezett mesefigurás gyerekpályák, játszótér) is rendelkezzen a síterep, ezekről is tájékozódjatok előzetesen.

Ha nagyobb családdal utaztok, ahol nem mindenki síel, azt is járjátok körül, milyen egyéb kikapcsolódási lehetőségek találhatók a környéken (túra útvonalak, szánkópálya, wellness, stb.).

Az alábbiakban olyan hazai és külföldi síterepeket ajánlok, amelyeket családosan, gyerekekkel is érdemes kipróbálni.

Hazai síterepek

Magyarországon a visegrádi Nagyvillám sípálya alkalmas tanulásra, gyerekeknek és kezdő felnőtteknek is, de a haladók sem unatkoznak: 3 ugratót is kialakítottak a pályán. Reggel 9-től este 9-ig nyitva tartanak, az esti síelés is nagyon hangulatos. A pályák hossza 1,7 km.

A felvonó használati díjak 2300-4900 Ft között alakulnak, ez korosztályonként is változó, illetve hétköznap és hétvégén eltérőek az árak, nagycsaládos kedvezmény is igénybe vehető. Az úgy nevezett bébi pálya hétköznapokon ingyenesen használható, kiválóan alkalmas az alapok elsajátítására. Kölcsönző is működik, felnőttek és gyerekek részére egyaránt bérelhettek sí- és snowboard felszereléseket.

Mátraszentistvánon összesen 4 km pályán síelhettek, ebből 1,8 km kék pálya. Itt található az ország legnagyobb havas síoktatóparkja. A napijegyek, illetve félnapos jegyek ára 2500-6000 Ft között mozog, de 6 éves kor alatt ingyenes, és itt is sok családi kedvezményt vehettek igénybe. Van lehetőség esti sízésre, valamint felszerelés kölcsönzésére is.

A Kékestetőn 3 km (2 km kék) sípályát alakítottak ki összesen, melyek 4300-5000 Ft-os napijegy áron használhatók. Oktatás, kölcsönző, éttermek és szálláshelyek is rendelkezésetekre állnak a Kékesen.

Az eplényi Síarénában található hazánk leghosszabb sípálya rendszere: összesen 7,2 km, melyből 4,9 km kék pálya. Ez a napijegy árakon is megmutatkozik: 4-6000 Ft- nál kezdődnek, de a tanuló pályák használata olcsóbb, hétköznap, vagy bérlet vásárlása esetén pedig további kedvezmények érvényesülnek.
Oktatás, síszervíz, vendéglátóhelyek, esti sízés, és sítáborozási lehetőségek színesítik a szolgáltatások palettáját.

Ausztria
    
A magyar határhoz legközelebb eső, így akár egynapos látogatásra is érdemes, legnépszerűbb síterep Semmering-Stuhleck, ahol 24 km pályából 18 km kék pályán síelhettek.
Főszezonban a napi síbérlet ára 41,5 euró, gyerekeknek 21 euró.
Sítáborokat is szerveznek ide, buszos utazással, és ingyenes síoktatással.

Alsó-Ausztriában Annaberg a családosok kedvelt úti célja, ahol 8 km kék pálya várja a tanulni vágyókat, ráadásul 6 éves kor alatti gyermekek ingyenesen használhatják a felvonókat. Felnőtteknek is barátibb: 34 eurós áron számítják a napijegyet.
Kifejezetten kezdőknek lett kialakítva az Anna-Park Fun-Park, a kicsiknek pedig az állatfigurás ”Gyerekország”.

Kitzbühel ugyan jóval messzebb, Tirol tartományban található, de a Budapesttől nagyjából 6 órás út még a legkisebbekkel is teljesíthető. Amiért megéri: 179 km hosszú sípálya, melyből 101 km a kék pálya. Itt ráadásul a tanulóliftek és a tanulópályák ingyenesen használhatók, ezért kimondottan jó terep kezdőknek, és gyerekeknek, akik a „Schneewunderländer” tanuló óráin is részt vehetnek, bármit jelentsen is ez.
Főszezonban a napi síbérlet 53 euróba, gyerekeknek 26 euróba kerül.

Tirolban közkedvelt úti cél a Zillertal Arena is, ami 143 km-es pályarendszerével Ausztria egyik legnagyobb és legmodernebb síparadicsoma. Természetesen itt is található síiskola, sőt, még óvoda is, a sífutópályák, szánkópályák, snowboard fun park és sok egyéb külön szolgáltatás mellett.
El is kérik az árát: a napi síbérlet 50,5 euróba, gyerekeknek 20,7 euróba kerül.

Németország

Bajorországban, a német-cseh határ mentén Mitterdorf különösen családbarát síterepe várja a sportolni vágyókat 6 km pályával.
A tanulókat varázsszőnyeg felvonók várják, emellett minden korosztály számára ideális, különböző nehézségű pályák találhatók.
Főszezonban a napi síbérlet ára az osztrák tarifákhoz viszonyítva kedvezőbb: 23 euró, gyerekeknek 16 euró.

Szlovákia

Szlovákia legismertebb síterepe Donovaly, 11 km pályával és közelségével kedvelt síelő célpont, síoktatással, síkölcsönzéssel, éttermekkel, szállodákkal, egyre több és színvonalasabb szolgáltatással.
A napijegy felnőtteknek 26 euró, gyerekeknek 18 euró főszezonban.

A lengyel síterepeket kevésbé ajánlják, Zakopane-t például a főszezonban felgyülemlő tömeg, illetve egyes pályák nehéz megközelíthetősége miatt (csak lovasszekérrel, lovasszánnal, vagy gyalog lehet felmenni, ami romantikus ugyan, de családostul nem a legideálisabb).
Svájcban a lejtők mellett a síbérlet árak is elég meredekek: ha például a háromszög alakú csoki ikonikus hegycsúcsán: a Zermatton szeretnétek csúszni, 79 eurós napijeggyel kell számolnotok.
Franciaországot és Olaszországot a hosszú utazás miatt nem ajánlottam, de nagyobb gyerekekkel már érdemes ezeket a területeket is felfedezni, ha az alapokat itthon már elsajátították.

Ez is tetszeni fog