Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke Ideje ünnepelni a tested, ami életet adott

Ideje ünnepelni a tested, ami életet adott

Kovács Móni

Talán még csak most várod a kisbabádat, talán van már öt gyermeked is. Akárhogy is – a tested fantasztikus változásokon ment keresztül. És nem csak a fizikumod, de a pszichéd is vele változott. Talán nem tetszenek ezek a változások. Zavar a dagadt bokád, a seprűvénák, a sokasodó kis göröngy a combodon, a striák, vagy a lógó pocak. De hidd el, hogy a gyerekeid ebből semmit nem látnak!

A tested erős, hiszen hónapokon (vagy akár éveken) át hordott egy másik életet. Táplálta, óvta, védte a kis embert a méhen belül és a méhen kívül is. Kialvatlan, fáj itt és ott – akár a szoptatástól, akár az emelgetéstől, cipekedéstől, akár attól, hogy állandóan az oldaladon fekszel. De a tested gyönyörű és csak a tiéd! Nem kell megdolgoznod a „beachbody”-ért, mert már eleve azzal rendelkezel! Nem kell kiérdemelned, hogy rövidnadrágot húzz a kánikulában! Nem kell sebészhez rohannod, hogy bikiniben mártózhass meg a tenger csodásan hűs vizében! Csak egy fürdőruha kell – és csak Te kellesz!

Az élmények nem kérik számon a ruhaméreted, a gyarapodó vagy éppen múlófélben lévő narancsbőröket, a hullámok nem méregetnek kritikus szemmel – a boldog és önfeledt pillanatok mindenkinek járnak! És hidd el, hogy Te is gyönyörű vagy! Mert a gyermeked nem arra fog emlékezni, hogy anya 44-es fürdőruhában szorongott a strandon, hanem arra, hogy anya arca csak úgy ragyogott, amikor együtt fürödtünk a tóban! Arra, hogy isteni volt a lángos, és édes az álom a puha karok ölelésében. Emlékezni fog a vidám nevetésedre és arra, hogy nem foglalkoztál semmi mással, csakis saját magatokkal!

Időbe telik, amíg elfogadod az új testedet. Hogy ilyen lett. Megmásíthatatlanul és végérvényesen elveszítette régi alakját. Plöttyedt itt és lóg amott. És teletömik a fejed azzal, hogy márpedig kell és muszáj, hogy úgy nézz ki, mint a terhesség előtt. Hogy az egyszerűen nem lehet, hogy ne férj bele a szülés előtti ruhádba, mert ha mégsem, akkor bizony igénytelen vagy. Kend magad krémmel, tüntesd el a nyomokat, nézz ki úgy, mintha soha nem lettél volna állapotos! De ha egyszer az voltál!?

Nem vagy igénytelen és nem vagy ronda sem csak azért, mert nem vagy ugyanolyan (vagy jobb) formában, mint a gyermekeid születése előtt. Csupán a ruhád mérete lett nagyobb és vele együtt még tudod mi? A szíved is. Minden egyes gyermekeddel egyre csak tovább nő benned a szeretet és az elfogadás, az öröm és a boldogság képessége – talán akkorára, hogy még a kétkedők is helyet kapnak benne. Jó vagy. Szép vagy. Elég vagy.

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy azért nem bújsz bele a kedvenc rövidgatyódba, mert röcög egy kis háj a derékrész fölött, vagy fodrozódik a combodon egy kicsit a bőr, akkor gondolj arra: a gyermekednek pont így vagy tökéletes! És ha ő szeret téged, akkor magadnak is képesnek kell lenned erre. Mutass neki példát – ha lányod van, megtanulja, hogy elfogadja magát olyannak, amilyen. Ha fiad, akkor pedig látni fogja, hogy a külsőségek nem annyira fontosak.

Ne szégyelld magad, inkább legyél büszke – hidd el, hogy van mire!

https://www.facebook.com/watch/?v=718613958597337

Ez is tetszeni fog