Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke Így találd meg az egyensúly újdonsült (és régi motoros) anyaként!

Így találd meg az egyensúly újdonsült (és régi motoros) anyaként!

Pöttyöslabda

Amikor gyermeket vállalunk tudjuk, sejtjük,hogy az életünk meg fog változni. De le merem fogadni, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik PONT ERRE számítottak. És nincs is ezzel semmi gond. Az életnek új fejezete kezdődik, amihez kinek könnyebb, kinek nehezebb hozzászoknia. De megtalálni az új egyensúlyt: az nagyon nehéz. De ne aggódj! Ez csupán az életed egy szép, de (ahogy mondani szokás) kihívásokkal teli időszaka!

Mert eleinte minden csak a babáról szól. Ennek így is kell lennie. Az első hónapokban még sok a látogató, a segítség, de szépen lassan ugyanott találjuk magunkat, mint a baba születése előtt: a lakásban rendet kell tenni, mosni, főzni és takarítani is illenék. És előbb-utóbb vissza kell mennünk dolgozni is. Mégis hogyan lehet mindezt egyszerre és jól végezni?

Légy elnéző önmagaddal szemben!

Sokféle anyukát ismerünk, de a legkevesebben azok vannak, akik gyengédek és megértőek önmagukkal szemben. Hányszor érezted úgy, hogy hiába csinálsz mindent gyorsan és sietve, mégsem készülsz el semmivel? És hányszor gondoltad azt, hogy ha esetleg még gyorsabban teregettél volna, vagy még tovább maradtál volna fent éjjel, akkor biztosan végeztél volna a teendőid listájával? De vajon tényleg végeznél azzal a listával? Reális, amit elvársz magadtól? Nem lehetne, hogy egy kicsikét kevesebbet hajszold magad? Dehogynem. Nem fogsz tudni mindig mindent az általad elhatározott határidőre befejezni. Mindig lesz ami fontosabb, ami közbejön.

Legyél önmagad legjobb barátja!

Mennyire hajszolod túl magad? Hogy beszélsz saját magaddal? Vajon a legjobb barátoddal is ilyen szigorú lennél, ha elfelejtené például kivasalni az ünnepségre a gyereke ingét? Ugye milyen röhejesen hangzik, hogy ezért bárkit is megdorgálj? Magaddal mégis megteszed. Újra és újra. „Jajj, milyen hülye vagyok, ma is elfelejtettem visszavinni a könyvtári könyveket!” „Úristen, már megint nem mostam ki a gyerek kedvenc kardigánját!” „Ah, ma sem festettem ki a fél lakást, és nem is tettem fel a marketplace-re a gyerekek megunt játékait!” – ugye? Na és?! Holnap is van nap. És talán még holnapután is. Bánj magaddal kegyesen, és ne ostorozd magad minden hiányosságnak vélt dolog miatt.

A társad legyen a prioritás

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem a társukat, hanem a gyerekeiket teszik első helyre. A társad – jó esetben – akkor is melletted lesz még, amikor a gyerekeitek már réges rég kirepültek. És sokkal jobb egy nyugodt, harmonikus kapcsolatban gyermeket nevelni, vidám, jókedvű szülőnek lenni, mint állandó feszültségben élni, mert nem jut időtök egymásra. Ráadásul a gyerekek is jó eséllyel kötnek majd ki egy kiegyensúlyozott kapcsolatban, ha azt látják, hogy a szülők is jól megértik egymást, és minőségi időt töltenek egymással a gyerekek mellett is. Mindenképpen szakíts időt a randiestekre, beszélgetésekre – megéri!

Egyszer vége lesz

Az életünk mindenféle szakaszokból áll. A terhesség, az újszülöttkor, a totyogós kisgyerekes anyuka-lét, az óvodás korú gyerek anyukája, a kisiskolás vagy az érettségiző édesanyja mind-mind az életnek egy adott szakaszában tart. Ezek a szakaszok hol intenzívebbek, hol kicsit nyugodtabbak, de egy biztos: mindegyik szakasz lezárul egyszer, hogy átadja a helyét valami másnak. Most talán nem jut időd a sportolásra, de két év múlva lehet, hogy igen. Az a képzés lehet, hogy nagyon jó lenne, de talán el kell halasztanod későbbre. Próbáld a nehézségek ellenére észrevenni az adott időszak szépségeit és jelentős pillanatait is, mert hidd el, hogy a későbbiekben meleg szívvel gondolsz majd vissza „azokra a régi szép időkre”, miközben talán épp egy régóta várt programon veszel részt.

Ez is tetszeni fog