Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Indul a használtruha szeptember!

Indul a használtruha szeptember!

Kovács Móni

A műanyagmentes július és az autómentes augusztus után itt a használtruha szeptember! Csak ámulunk és bámulunk a környezetvédelemmel kapcsolatos kihívások megálmodóinak kreativitásán! Hogy miért fontos felhívni a figyelmet a ruhaipar környezetpusztító hatására? Nos, elég annyit tudni hozzá, hogy egyetlen farmer-póló szett előállításához annyi víz szükséges, amennyi egyetlen ember 13 évre elegendő ivóvíz-mennyisége. Ez azért elég meggyőző, nem?  Az Oxfam kihívásába bárki belevághat!

A szeretlekmagyarorszag.hu cikkében más megdöbbentő tényről is olvashatunk: „Egy héten 11 millió ruha kerül a hulladéklerakókba. Egy évben pedig olyan súlyú ruhamennyiséget dobnak a szemétbe csak Angliában, mint az Empire State Building”.

De nem kell Angliáig mennünk: nap mint nap botlok olyan posztokba, ahol emberek azt kérdezik, mégis hová tehetnék a már nem használt ruháikat? Még jó, hordható állapotban vannak, de nekik már nincs rá szükségük. Szerencsére nekem már nem kell összegyűjtenem, hogy miket tehetsz velük, mert más már megtette, amit itt olvashatsz el, és persze ne felejtsük el a H&M szatyros, használtruha visszavevős akcióját sem.

Miért jó turkálóban vásárolni?

  1. Nos, először is: a turkáló nem feltétlenül egyenlő a használtruha bolttal. Úgy, ahogyan Te is vásárolsz néha olyan ruhadarabot, ami csak a próbafülkében állt jól, vagy éppen le volt árazva három évvel és 10 kg-mal ezelőtt, úgy mással is megesik ez a „baleset”. Vannak eredeti címkével ellátott, soha nem hordott ruhadarabok – igazán méltányos áron.
  2. Egyedi darabok – ezt még különböző divatblogok oldalán is olvashatod, mert tényleg igaz: néha a legkisebb turiban akadhatsz a legnagyobb kincsekre. Armani, Chanel vagy Gucci is a horogra akadhat, ha elég figyelmesek és persze nagyon szerencsések vagyunk.
  3. Széles kínálat – míg egy-egy ruhaüzletben a szokásos stílusú ruhadarabokat vásárolhatod meg, egy turkálóban a goth stílustól a vintagen át a retroig mindent megtalálsz, és nem kell üzletről üzletre szaladgálnod.
  4. Barátságos ár – Magyarország hemzseg a turkálóktók, és bár a Háda igyekszik egyeduralkodói babérokra törni, szerencsére a sok kis turi is megél mellette. Nem csoda, hiszen az árai simán vetekszenek a fast fashion boltok kiárusításának áraival. Sőt! Túl is szárnyalják azokat. Persze érdemes személyesen is ellátogatni a boltokba, ott ki lehet fogni jó darabokat, de az online boltjuk kifejezetten drága. Egy szó, mint száz, van turkáló a Hádán túl is! Nem is akármilyen!
  5. Kisebb ökológiai lábnyom – Én azt mondom nincs a kezünkben még egy ekkora ütőkártya ahhoz, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Ehetünk kevesebb húst és kihagyhatjuk a repülőzést, kiiktathatjuk a műanyagokat (reméljük ezt júliusban már sokan megtették), de a legnagyobb és leggyorsabb hatást a ruhavásárlás visszavágásával érhetjük el.
  6. Kényelmes vásárlási lehetőség – van olyan online turi, ahol webshopszerűen válogathatsz a márkák, ruhatípusok, méretek között. Nincs más dolgod, mint szépen a kosaradba pakolászni, és a futár házhoz is hozza a turkált ruháidat! Szóval nem lehet indok az, hogy nincs időd turkálóba járni!

Hogy hova érdemes elmenni?

Nos, itt vannak a legjobb budapesti turkálók itt pedig egy másik gyűjtemény található. Vidéki üzletekben nem vagyok annyira képben, de ha Nálatok például nincs turkáló, talán érdemes lehet elgondolkodni egy vállalkozás létrehozásán. A már említett online turkálóra kiváló példa a remixshop. Folyamatosan megújuló kínálattal, állandóan zuhanó árakkal és mindig új akciókkal vásárolhatsz náluk! Sőt! Jó hír, hogy ők például beveszik a már említett minőségű használt, de még kiváló állapotú ruhákat, és pénzt is adnak érte!

Emeld a tétet!

De mégis a legjobb, amit tehetsz az az, ha egyszerűen NEM VÁSÁROLSZ TÖBB RUHÁT! Na jó, legalább szeptemberben ne vásárolj többet! Ha pedig mégis azonnal szükséged lenne egy ruhadarabra, látogass el a legközelebbi turkálóba, és számolj be róla, hogy milyen kincset találtál!

Ez is tetszeni fog