Quantcast
Kezdőlap KedvencekTanulás „Ismerkedj könyvvel a kezedben!” – tipp félős gyerekek szüleinek, tanárainak

„Ismerkedj könyvvel a kezedben!” – tipp félős gyerekek szüleinek, tanárainak

Kovács Móni

A minap beszélgettem egy kollégámmal – a kislánya most kezdte a nyolcosztályos gimnáziumot.  Introvertált gyerek, nehezen ismerkedik. A szülők felkészítették rá, hogy lesz klikkesedés a suliban, amik aztán hamar átcsoportosulnak, változnak majd. A kislány nagyon jól vette az akadályokat, de úgy döntött, hogy inkább visz magával egy könyvet a szünetekre.

És ekkor támadt egy remek ötletem! Mert még én is jól emlékszem – bár nem tegnap volt – hogy mennyire tud szorongani az ember fia vagy lánya az új közösségben. Vannak, akiknek nehezebben megy az ismerkedés, mások persze szinte azonnal a figyelem középpontjában lubickolnak. Az introvertált, nehezen közeledő, ismerkedő gyerekek vigyenek magukkal könyvet. Egyrészt azért, mert remek elfoglaltság, ha épp nincs beszélgetőpartner, másrészt legyen ez egy jel a többiek számára: nehezen ismerkedem, szólíts meg!

Egyértelmű a beszédtéma is: mit olvasol, miért éppen ezt olvasod, hogy tetszik? Azonnal beszélgetésbe lehet elegyedni, a téma adott, az ismerkedés könnyen elkezdődhet.

Az extrovertált gyerekek könnyen ismerkednek, és gyakran a társaság középpontjában vannak, szinte falkavezérként, véleményvezérként funkcionálnak a közösségekben. Ilyenkor a pedagógusok és persze a szülők felelőssége is, hogy a félrevonuló gyerekek ne váljanak kiközösítés áldozatává. Ha egy ilyen típusú diák lát egy könyvbe bújó diáktársat, nyugodtan szólítsa meg, elegyedjenek beszédbe egymással. Így mindenki jól jár: az introvertált ismerkedhet, barátokat szerezhet, az extrovertált pedig még nagyobb népszerűségre tehet szert!

Ha jónak tartjátok az ötletet, nyugodtan beszéljetek róla osztályfőnöki órán vagy szülői értekezleten, otthon a gyerekekkel. Nyomtassátok ki a posztert, hogy mindenki részt vehessen az akcióban, aki csak szeretne.

Aztán persze vannak olyan gyerekek, akik csak olvasni szeretnének, ők talán semmilyen társaságra nem vágynak (persze ezt nehéz elképzelni ebben a korban), de fel kell készíteni a gyerekeket erre a lehetőségre is. Számukra továbbra is biztosítsák a többiek a nyugodt környezetet – később újra meg lehet próbálni az ismerkedést.

Ismerkedős, barátkozós tanévet kívánunk minden gyerkőcnek!

Ez is tetszeni fog