Quantcast
Kezdőlap EgészségEvés Itt a húsmentes hamburger – de jó ez nekünk?

Itt a húsmentes hamburger – de jó ez nekünk?

Pöttyöslabda

Örömhír, hogy megjelent a Burger King Rebel Whopper szendvicse, ami húsmentesen nyújtja ugyanazt az élvezetet, mint húspogácsás elődjei. Természetesen azonnal megjelentek a károgók, hogy hús nélkül ez nem is igazi hamburger, és csak úgy öntötték magukból a negatív kommenteket, mintha mától kötelező lenne ezt enni- Nem kötelező, de opcionális választás, ami nagy előnyt jelent azoknak, akik eddig azért nem ettek a Burger Kingben, mert nem volt vegetáriánus opció számukra. Most már van!

Nem műhús!

Először is fontos tisztázni, hogy nem az úgynevezett “műhúsból” készült hamburgerpogácsáról van szó, tehát nem petricsészében, osztódással készült ennivalót tesznek elénk a gyorsétteremben (ezt valószínűleg még ki sem tudnánk fizetni), hanem növényi alapanyagból, főként szójából készült pogácsával helyettesítik az egyébként marhahúsból készülő hamburgerbe valót.

Akkor mi van benne?

Komolyan megizzasztott a kutatómunka, mire kiderítettem, hogy a szója alapú pogácsákat az Impossible foods által előállított masszából készítik AMERIKÁBAN. Az európai piacra a már az Unilever által felvásárolt Vegetarian Butcher nevű hágai cégtől származik a húspogácsa.

Az AMERIKAI húspogácsa összetétele: víz, szójafehérje-koncentrátum, kókuszdióolaj, napraforgóolaj, természetes ízesítők, legfeljebb 2%: burgonyafehérje, metil-cellulóz, élesztő-kivonat, tenyésztett dextróz, módosított élelmezési keményítő, szója Leghemoglobin, só, szójaprotein-izolátum, kevert tokoferolok (E-vitamin ), Cink-glükonát, tiamin-hidroklorid (B1-vitamin), nátrium-aszkorbát (C-vitamin), niacin, piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), B12-vitamin.

Az európai húspogácsáról nem talált sok információt az index újságírója sem:

“Nem tudom, hogy mi van a Rebel Whopper húspogácsájában. A Burger Kingnél csak a tápanyag információkat lehet megtudni (640 kalória tokkal-vonóval), a The Vegetarian Butcher oldalán pedig nincs ez a termék, de egy korábban kifejlesztett hamburgerhúsuk igen. Az mc2NoBeef Burgerben többek között a következő összetevők találhatóak: szójaprotein, búzaprotein, búzakeményítő, repceolaj, napraforgóolaj, hagyma, szabadon tenyésztett csirke tojásának fehérjéje, keményítő, égetett cukor, tengeri hínár kivonata, és így tovább, és nem lenne őrületes nagy merészség részemről azt állítani, hogy a Burger King álhúsában is hasonló dolgok vannak.”

Én egyik felsorolásban sem látok olyat, ami nagyon veszélyes lenne az egészségre, de sajnos nem vagyok kémikus, biológus sem dietetikus, de nyugtat a tudat, hogy valószínűleg nem károsabb ez a pogácsa, mint egy csomag tartós kenyér, vagy egy sima szójafasírt.

Combos ebéd lehet akár egyetlen szendvics is

De, mivel ennyi információ számomra nem elég a világbékéhez, kikerestem nektek a tápértékeket is, hogy tudjátok mennyi szénhidrátot és fehérjét jelent egy rebel burger elfogyasztása: 1 szendvics 329 gramm és 640,2 kalóriát tartalmaz (uszkve három darabbal rendezhető a kisebb energiafogyasztású anyatársak napi bevitele – a szerk.).

24,8 gramm fehérje, 54,7 gramm szénhidrát, 10,6 gramm cukor, 34,1 gramm zsír (amelyből telített zsírsav 9 gramm), 5,7 gramm rost, 1,7 gramm só.

Enni vagy nem enni

Egy szó, mint száz, kétségtelenül nem a világ legegészségesebb gyorskajájáról van szó, de ezt nyugodt szívvel elmondhatjuk az összes mekis és burgeres szendvicsről és ételféleségről is. Ha valaki itt ebédel, jó eséllyel az ízlelőbimbóinak, az egójának, vagy a social médiának az oltárán szeretne áldozatot hozni, esetleg a gyerek szűnni nem akaró nyaggatásának véget vetni (amit amúgy szintén megértünk).

Én mindenképpen ki fogom próbálni, felvillanyoz ez az új lehetőség, de persze ebből sem fogunk rendszert csinálni, és ne feledjétek: mindennek titka a mértékletesség!

Jó étvágyat!

Ez is tetszeni fog