Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Karácsonyi ajándékötletek

Karácsonyi ajándékötletek

Pöttyöslabda

Szülőként bizony felelősséget jelent a megfelelő játék kiválasztása karácsonyra. Biztosan átélted már azt, hogy beléptél egy játékboltba, és csak megriadtál a választéktól, nehéz eligazodni, kiválasztani a megfelelő játékot. Felmerült benned a kérdés: Milyen játékot vegyek? Legyen társasjáték, fejlesztő játék vagy valamilyen kreatív játék?

Az biztos, hogy amellett, hogy a játék leköti a gyermeket és szórakoztató, az sem hátrány, ha elősegíti a gyermek fejlődését, így játék közben tanul is valamit.

Olyan játékot keresel, amely nem csak a polcon porosodik, hanem többször előveszitek, hosszabb ideig játszhattok vele, esetleg a tesónak is jó lesz később?

Az Okosjáték összeállított egy listát, hogy ők milyen játékokat ajánlanak a különböző korosztályoknak.

Nézzük most ezekhez az ajánlott játékokat!

Játékok 1-2 éveseknek:

A tanulást nem lehet elég korán kezdeni.

Ekkor kezd ismerkedni a pici a színekkel, a formákkal, elkezd építkezni, kockákat egymásra rakni, ki-be pakolgatni, a következő játékokat ajánljuk nekik:

Ajtó nyitogatós játék kicsiknek – Nézz mögé és párosítsd!

Nézz az ablakok mögé, nézd meg, hogy ki lakik az ólban, mi van a garázsban?

Az ablakok mögötti elemek (kutya, autó, stb.) kivehetőek, nem esnek ki könnyen, mert mágnesesek.

Ha kivetted az elemeket, helyezd vissza a helyére! Madárkát a kalitkába, kutyust a kutyaólba, stb. Megtalálod a helyüket, hogy az éjszakát már ott tölthessék?

Melissa kutyusos forgatható formaberakó – egy különleges formaillesztő játék

A gyerekek “éhesek” az ilyen jó játékokra, a kutyus pedig éhes a szép színes formákra.

Tekerd meg a kutyus orrát, keresd meg az 5 forma közül a megfelelőt, és add oda a kutyusnak, a szájába!

Még izgalmasabbá teszi a megszokott formakereső játékot.

Játékok 2-3 éveseknek:

A finommotrika és a kézügyesség fejlesztését érdemes már minél előbb elkezdeni, hogy a gyerkőcnek ne legyen gondja a rajzolással, színezéssel, majd később az írással.

Finommotorika süni játék

Helyezzétek a süni tüskéit a helyükre! De a pálcikákkal gyakorolhatjátok a színfelismerést is. A tüskéket szétválogathatjuk, megszámolhatjuk.

A süni fejleszti a gyerekek kézügyességét és finommotoros képességét.

Óriás szivárvány építőívek

Ezek a különleges szép ívelt építő kockák kiváló kiegészítői bármilyen fa építőkockáknak. A segítségükkel könnyen építhetünk hidakat, alagutakat, garázsokat. Olyan szépek, hogy a gyerekszoba díszei is lehetnek.

Játékok óvodásoknak:

Quercetti világító kristály pölyi

A pötyi játékokat már valószínűleg ismeritek. Régebben tüske játék néven volt ismert. Ez a pötyi készlet abban tér el a többitől, hogy megalkotott képek világítanak a sötétben.

A beépített világítással a kristály pötyik teljes mértékben áteresztik a háttér világítást sötétben, nappal pedig fényvisszaverő képessége miatt tűnik úgy mintha világítana.

Szivárvány kavicsok

Ezeket a gumi kavicsokat jó kézbe venni.

Amellett, hogy gyönyörűek, számos készséget is fejlesztenek:

– matematikai: kisebb-nagyobb, számolás, sorbarendezés

– finommotoros készségek, kézügyesség

– kreativitást

– térbeli tájékozódást, térérzéket

– színek és formák megkülönböztetését

– egyensúly érzéket

– összpontosítást, figyelmet, koncentrációt.

Építsd meg, amit a feladványkártyán látsz! Vagy csoportosítsd színek szerint a kavicsokat. De sorba is rendezheted nagyság szerint. Nagyon sokféleképpen használható akár otthon, akár fejlesztéshez foglalkozáson, vagy órán.

Játékok kisiskolásoknak:

Geomakers – Babylon építő

A babylon játék gyerekkorunk egyik kedvence. Ez a Geomakers készlet felidézi a régi emlékeket. A készlet nagyon jó minőségű műanyag pálcikákat és golyókat tartalmaz, amelyekkel játszva ismerhetik meg és építhetik meg a gyerekek a 2D-s, 3D-s formákat.

A csomag tartalmaz egy feladatfüzetet, amely 10 ötletet ad az építéshez.

Brainbox – Egyszer volt, hol nem volt…

A BrainBox játékok kvíz és memóriajátékok. Rengeteg féle van belőle, kisebbeknek, nagyobbaknak, lányoknak, fiúknak valók.

Az Egyszer volt, hol nem volt-ban minden egyes kártya gyermekkorunk meséiből elevenít fel egy-egy jelenetet.

Most a gyermekeinkkel együtt élhetjük át gyerekkoruk emlékeit, miközben fejlődik a kicsik megfigyelőkészsége és memóriája.

A játék célja, hogy jegyezz meg minél több információt 10 másodperc alatt a kihúzott kártyán szereplő mesékkel kapcsolatosan. Mindent jól megfigyeltél és megjegyeztél? Akkor dobj a kockával, és válaszolj helyesen a kidobott szám szerinti kérdésre.

Játék ötletek tiniknek:

Tiniknek ajándékot választani nem egyszerű dolog, de nem lehetetlen! Csak egy jó ötletre van szükség, egy olyan társasjátékra, ami még az ő figyelmüket is leköti, és néhány órára elvonja őket a telefonoktól és a számítógéptől.

A következő két játék pont ilyen.

A Bank Attack egy nagyon izgalmas, bankrablós családi társasjáték, amit maximum 4-en játszhatunk.

Elegendő csapatszellem van bennetek? Készen álltok egy kooperatív játékra? Az egyre nehezedő szinteken is ki tudjátok nyitni a széfet? Vajon mind az 5 szintet sikerül teljesíteni és eljuttok a legnehezebb bónusz szintre is?

Válasszatok szerepet, bújjatok a robbantási szakértő, a hekker, az őrszem vagy a pénztáros bőrébe.

A Bank Attack különlegessége a három dimenziós, elektromos széf.

Múzsa társasjáték

A Múzsa egy asszociációs partyjáték, amelyről eszedbe juthat a népszerű Dixit társasjáték.

Ugyanis ebben a társasjátékban is az lesz a feladatod, hogy rávezesd a csapatodat, hogy kitalálják a hat kártya közül, hogy melyik volt a feladvány.

A játék különlegessége az a mód, ahogyan rá kell vezetni a játékostársakat egy adott kártya kitalálására. Ehhez kapsz egy másik kártyát, amin leírják a lehetőségeket: egy hárombetűs szóval, egy könyv címével, vagy énekelhetsz egy dalt, vagy a könyököddel rajzolhatsz, netalántán egy táncmozdulattal kell rávezetned a másik játékost a kártya kitalálására.

Itt is, csak úgy mint a Dixit-ben 84 gyönyörűen illusztrált kártyát, és 50 vidám kihívást jelentő ihlet kártyát találsz.

Ez is tetszeni fog