Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Karácsonyi gyerekkönyv ajánló

Karácsonyi gyerekkönyv ajánló

pottyos

A karácsony igazán jó alkalom arra, hogy beszerezzünk néhány igazán szép képeskönyvet a legkisebbeknek is. Szerencsére van miből válogatni most már jó ideje a magyar piacon is! Mesésebb és absztraktabb, lapozó és nagyalakú nézegetnivaló, humoros és komoly, sőt, még ismeretterjesztő is akad közöttük.

Így lesz a hófehér karácsony nagyon is színes!

21016Kezdjük a legkisebbekkel, akiknek a legjobb, ha ilyen szép, csupa kép-kevés szöveg könyveket mutatunk! Ők úgyis százszor fogják kérni ugyanazt, mert az ismétlés a fontos számukra, hogy ugyanazokat a képeket újra meg újra lássák, ugyanazokat a szavakat újra hallják. Nekik sokszor elég egy-egy szó, és persze a versekre, mondókákra is ritmusuknál fogva sokkal fogékonyabbak – de tökéletes legyen ám az a ritmus! A babáknak ajánljuk Nagy Dia Babageometriáját, amivel fél éves kortól már nyugodtan bűvölhetjük a babákat, ugyanis a ritmikus, fekete-fehér, kanyargó vonalak rájuk valóban nagy hatással vannak.

21176

Ugyancsak a legkisebbek korosztályának a kezébe adhatjuk Eric Carle könyvét, a Nem láttad a cimámat?, aminek egyszerű története nagyon ismerős lesz a gyerekeknek, ráadásul minden oldalon ki lehet húzni egy kis fület, mint a kukucs játékban, amin nem a cica, hanem annak rokonai, az oroszlán, a párduc, és társaik vannak – míg az utolsó oldalon meg nem lesz a cica, aki nem véletlenül tűnt el… de ehhez vegyétek kézbe ti is a könyvet!

21021

Kemény-lapos lapozók közt az állattéma nagyon kedvelt, és a gyönyörű bagolyolasz lapozó, a Mit mond a bagoly? a gyerekek számára legfontosabb témát dobja fel: kedves anyukák, apukák, ezentúl nem kell fejeteket törni, hogy hogyan utánozzatok állathangokat, mert ez a könyv segít! Szerintem nagyon nevetős szórakozás lesz felolvasónak és hallgatónak egyaránt.

zog

Egy hajszállal nagyobb gyerekeknek olvassuk majd Zog, a sárkánygyerek kalandjait az iskolában (ami valójában óvoda), ahol királylányt rabolni, repülni, tüzet fújni kell tanulni. A Donaldson-Scheffler páros újabb szellemes és nagyon színes könyve minden gyerekszobába ajánlott, hogy a ritmikus sorokat fejből fújják a kisovisok.

21033

A lapozók világából kilépve, de a szellemes verselésnél maradva vegyük kézbe A kicsi én én vagyok című osztrák alapművet, Varró Dániel fordításában. Nem fogunk csalódni! Egy édes kiselefánt botladozik végig rímes bumfordisággal a magunkra ismerés rögös útján.

21032

Ha pedig már a verseknél tartunk: egy igazán finom és egyedi kötetet vehetünk kézbe idén, Tóth Krisztina A londoni mackók verseit, azaz a Marcis verseket, amiben lehet öltözködni, mosakodni, vonatot építeni, félni a sötétben, elutazni: egyszóval mindenfélét, ami egy óvodást izgat, és ráadásul humorosan, könnyen megjegyezhető versekben, Takács Mari gyönyörű kollázsaival. Ennek a kötetnek nemcsak a mi polcunkon, de sok óvodában jó lenne, ha lenne egy kis, vékony helye. Lapozzunk bele, nem fogjuk tudni letenni!

bogyo es baboca alszik

Ha már az ovisoknál tartunk, akkor a verseskönyvek után jöjjenek a meséskönyvek. Az ovisok ugyanis már szeretnek igazi mesékben elmerülni, amelyekben a szöveg és a kép egyaránt elmondja a történetet. Felolvashatjuk és nézegethetik egyedül, és persze az se baj, ha végtelen sorozatokról van szó, ők ugyanis nagyon szeretnek ugyanabba a biztonságos kimenetelű világba kerülni, ahol a kalandoknak egész biztosan jó vége lesz, és ahol jó barátként köszönthetik az ismerős szereplőket. Az augusztusban megjelent Bogyó és Babóca alszik talán már minden rajongó polcán ott van, de ugyanennek a korosztálynak ajánlunk még sok-sok szép képeskönyvet, amit mellé tehetnek.

kufli borito 200

iElsőként az Egy kupac kuflit, ami nemcsak az öreg bácsisan ráncos és jókislányosan viruló kuflirajzoktól, a hollywoodi naplementétől, az otthonos kufliüreg belsőtől csodálatos (keressétek meg mindezeket a könyvben), de még a sztorija is nagyon jó! Egy kupac kufli keres benne otthont, majd megfelelő élelmet – hogy mit talál, azt persze nem árulom el! Ahhoz sajna meg kell venni…

21148

A kicsi, de már igazi meséket tartalmazó képeskönyvek sorába illik a Hoppi mesék – A titokzatos levél, amely kis manók, a hoppik mindennapi kalandjairól szól, sok-sok izgalommal és nyomozással. Az új sorozat első darabjában megismerhetünk minden kis hoppigyereket, és megtudhatjuk, mivel töltik munkás napjaikat.

21171

Kalandokban a régi jóbarát, a Tesz-Vesz Város is bővelkedik, amelynek két új kis kötete nemcsak az ovisoknak, de akár nagyon kezdő olvasóknak is jó. Izgalmakból pedig Imbusz mester sorozatunk legújabb kötetében, aim Nyáron nyaralunk, télen szerelünkben sincs hiány: Pudlimásznak, a gyermekien akaratos háromlábú kutyának ugyanis folyton eszébe jut valami, és a morgolódó, de vajszívű Imbusznak köszönhetően minden vágya teljesül a nyaralástól a hógolyózásig – legfeljebb egy kis torokfájás tarthatja ágyban. danDe a legviccesebb mini-kalandregény – igen, ez már igazi regény, fejezetekkel! – a dán Hihetetlen történet az óriási körtéről. Ebben Micó és Sebastian, egy irtó édes cica és egy elefánt indulnak útra a tengereken át egy kivájt bélű óriási körtében, hogy megtalálják a Rejtélyes Szigetet, majd megfejtsék annak titkát. A nagyalakú mesekönyvben óriási, böngészhető rajzok vannak, csupa érdekes részlettel, rengeteg kitalált masina, amiket én eleve imádok, minden jelenethez tartozik kép, egy oldalon persze több is. Így kanyarog történet és kép végig a sok-sok oldalon – több estére és sok-sok alkalomra való nézegetni- és olvasnivaló.

21035

Végül két igazán gyönyörű karácsonyi képeskönyvet szeretnénk nektek ajánlani, amelyek már inkább a nagyobb óvodásoknak, sőt kisiskolásoknak valók: az egyik Mészöly Ágnes Hófehér karácsonya Rofusz Kinga festményeivel. Mészöly Ágnes egy mindennapi helyzetet csavart meg nagyon ügyesen – a család a hóban küzdve, fáradtan, későn indulva megy a nagymamához, aki szorongva várja őket. Az angyalok sem biztos, hogy tudnak segíteni… illetve csak ha összefognak az emberekkel. A morgolódós és kedves angyal figurája rengeteg viccesen bölcs párbeszédre ad alkalmat – a rajzok pedig elemelik a földtől az egész történetet, mindet belengi valami puha, fehér hó.

21062

Az Ati és a holdvilág nem a karácsonyról szól, de a maga kissottós, lassú, finoman egyszerű módján ez is az ég felé mutat és igyekszik, hiszen a csodás autó odaviszi Ármin bácsit majd, a holdra, és az csak a történet végén tudatosul a kisfiúban, hogy aki a holdon van, az már nincsen a földön… A mesét már az Autósmesékben olvashattuk, most kapott egy saját kötetet, Hanga Réka szép, részletgazdag, törékeny rajzaival.

21054

Két ismeretterjesztő könyvet is mindenképp ajánlok, mert illusztrációikkal kitűnnek a többi könyv közül: elsőként a mesés-járműves Márton és Micike második részét, amelyben Micike, az apró kutya most nem egymm autószerelő-műhelybe, hanem a tűzoltókhoz szalad be. Mártonnak persze a szája is tátva marad, annyi érdekességet lát itt, legkülönbözőbb szerkocsiktól kezdve tömlőkön és emelőkosarakon keresztül. Az egyszerű macska mentés és az erdőtűzoltás is szóba kerül, és mindent meg tudunk a kellő eszközökről és módszerekről. A szöveg és a téma bonyolultsága miatt a kötetet valóban, ahogy a hátán is látjuk 5 éves kor fölött ajánlom, de a képeket a kisöcsi is meg fogja nézni – Baranyai komikus retró rajzai pirosban úsznak, és megint nagyon jók.

21111

A Kalandos enciklopédia legújabb kötetét, az Állatokat ugyan a végére hagytam, de ez nem jelenti azt, hogy ne ez volna az egyik kis kedvencem. Az én példányom már félretéve vár a Pagony fiókjában, hogy boldoggá tegye az állatok iránt már komolyan érdeklődő ötéves lányomat, és nektek is ajánlom, mert irtózatosan cuki rajzok mellett valóban érdekes, egyszerű, egysoros információk sorakoznak. A sorozat előző kötete nálunk beköltözött a kiságyba, mert minden este lehetett kicsit lapozgatni és nézegetni a „nagy mese” előtt (és közben is).

 

2013. december

Ez is tetszeni fog