Quantcast
Kezdőlap KedvencekTanulás Kétnyelvű a babád? Ezek az előnyei!

Kétnyelvű a babád? Ezek az előnyei!

Évi Hernaez

Két- vagy többnyelvű babát nevelni nem könnyű feladat. Én Spanyolországban nevelgetem a sajátomat, 22 hónapos, be nem áll a szája, de csak én értem, hogy mit mond. Még az apukája sem tudja, mikor melyik nyelven “mond” valamit, dehát anya az anya ugyebár. Nagyon büszke vagyok rá, és bár tudom, hogy összefüggően, érthetően valószínűleg jóval később fog beszélni, mint a kortársai, de nem siettetem: magyarul ás spanyolul gondolkodni egyszerre bizony nagy kihívás. Bár a többnyelvű gyerekeknek ez automatikusan megy, én meg csak irigykedve bámulom, hogy erőfeszítés nélkül tanulja meg azt, ami nekem hosszú évek kemény munkája volt.

Nagyon szerencsések vagyunk a helyzetünk miatt, a kisfiam majd egyszer a nagybetűs életbe kikerülve reményeink szerint négy nyelvet fog beszélni: én magyarul beszélek hozzá, családunk nyelve a spanyol, Baszkföldön élve az euszkéra kötelező oktatási nyelv, és persze a ma már szinte elengedhetetlen angol nyelvet is kezdi szeptemberben, amikor két évesen oviba megy.

Nemrég olvastam a York University legújabb kutatását, és bár eddig is tisztában voltam azzal, hogy a többnyelvűségből csakis profitálhat, de az eredményeket látva még jobban örvendezett a szívem.

Mit nyer az a kisgyerek, aki több nyelven tanul beszélni?

  1. A kutatások igazolták, hogy azok a babák, akikhez nem csak egy nyelven beszélnek, könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz és könnyebben összpontosítanak egy- egy dologra.
  2. Azok a babák, akik több nyelven tanulnak, könnyebben ismernek fel tárgyakat, embereket, helyeket.
  3. Egy 2017-es tanulmány szerint a többnyelvű gyerekeknél jobban működhet a hallás utáni szövegértés. Kimutatták, hogy egy 20 hónapos totyogó igenis képes különbséget tenni két nyelv szavai között.
  4. Megtanulják, hogyan sorolják gyorsabban kategóriákba a szavakat, mint egynyelvű társaik. A világ felfedezésében ez a képesség nagy segítség lehet.
  5. Ebben a kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy a kétnyelvű, három- négy éves gyerekek könnyebben empatizálnak másokkal, a szociális érzékenységük általában jobban működik.
  6. Az állandó több nyelven gondolkodás nyitottabbá teheti őket a kapcsolatteremtésre, jobban megértik a kultúrák közötti különbségeket.
  7. Ez a tanulmány azt mondja, hogy a kétnyelvű gyerekek problémamegoldó képessége fejlettebb lehet a hasonló korú társaikénál. Az életben ez nagyon jól jöhet később, ugye?
  8. Azzal, hogy nemcsak egy nyelven beszélnek, esélyt kapnak arra, hogy többféle módon lássák az őket körbebevő világot. A többnyelvű gyerekek nyitottabbak a változásokra, jobban élvezik a sokszínűséget, szeretnek utazni.

Nyilván nem mindenkinek van lehetősége több nyelven nevelni a gyermekeit. Mi különleges helyzetben vagyunk, és bár sokszor nem könnyű következetesnek lenni és folyamatosan két nyelven kommunikálni (mennyire el tudok fáradni a nap végére!), de hálás vagyok a sorsnak, hogy Pablo erőfeszítés nélkül tehet szert ezekre a képességekre. Aki nem kétnyelvű környezetben él, az se keseredjen ám el: az irányított nyelvoktatás bár nem ugyanaz, de nagyon szép eredményeket lehet elérni vele. A lényeg, hogy támogassuk a gyerkőcöt, tanuljunk, gyakoroljunk vele, hiszen felnőttként nagy hatalmat adhatunk a kezébe azzal, ha nem csak az anyanyelvén képes kommunikálni.

Ez is tetszeni fog