Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Kisgyerekes anyuka dolgozna 2. rész

Kisgyerekes anyuka dolgozna 2. rész

Kovács Móni

Nemrég olvastunk egy érdekes és elgondolkodtató cikket a HVG oldalán, amit ti is elolvashattok itt.
Mivel a Pöttyöslabdánál többen is kisgyerek mellett tértünk vissza a munkahelyünkre, adta magát a dolog, hogy megírjuk a mi verziónkat is.
A cikk első részében vázoltuk a hazai helyzetet annak alapján, amit a megkérdezett 70 anyuka kérdőívében mondott: ki mikor ment vissza dolgozni, korábbi vagy új munkahelyre, rész- vagy teljes munkaidőben.

Jó,de mégis mennyit kérjek?

Kérdés ugyebár, ha már így vagy úgy sikerült elhelyezkednünk, hogy mennyit kérhetünk, mennyit kereshetünk 4 illetve 6 órás munkaidővel. Aki eredeti munkahelyére tér vissza, az nyugodtan arányosítsa a fizetési igényét az eredeti bérhez (+ az elmúlt évek inflációja, az adott szektor bérének változása az otthon töltött évek alatt).

A nettó bérigény megjelölésekor ne feledkezzünk meg a

1. nekünk járó családi adókedvezményről, ami jelenleg
• 1 gyermek esetén havonta 66.670 forint adóalap-kedvezményt,
• 2 gyermek esetén havonta 116.670 forint adóalap-kedvezményt
• 3 vagy több gyermek esetén 220.000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit plusz pénzt jelent neked havonta (nettóban)
• 1 gyermek esetén havonta 10.000 forint gyermekenként és havonta
• 2 gyermek esetén havonta 17 500 forint gyermekenként és havonta
• 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

Ne feledjük azt sem, hogy dönthetünk: a családi adókedvezmény összegét havonta, vagy adóbevallás után, év közben, egyben kérjük. Erről minden évben nyilatkozatot kell kitöltenünk.

A kormány 2014-ben döntött arról, hogy a kétgyermekes családok adókedvezményét megduplázza 2019 évig. A kedvezmény növelése 4 éven keresztül egyenlő lépésekben lesz végrehajtva:
• 2016-ban: 12.500 Ft
• 2017-ben: 15.000 Ft
• 2018-ban: 17.500 Ft
• 2019-ben: 20.000 Ft

2. a nekünk járó első házasok kedvezményéről.
A házastársak együttesen havi 5 000 Ft adókedvezményt vehetnek igénybe. Ez a kedvezmény továbbra is adóalap kedvezményként értelmezendő, vagyis az összevont adóalapba tartozó jövedelmet havi 33 335 Ft-al csökkenti (33 335 * 15%= 5 000 Ft). A nettó bér tehát több lesz 5 000 Ft-al.

Dönthettek itt is arról, hogy melyikőtök vegye igénybe, esetleg mind a ketten kéritek-e. A házasságkötést követő 24 hónapban vehető igénybe. Visszamenőleg is érvényesíthető, de csak a 2015-ben kötött házasságokra. 2018-ban már a családi adókedvezmény MELLETT IS IGÉNYELHETED!

3. a munkáltatót illető adókedvezményről.
A GYED-et követően és a GYES és GYET folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók kedvezménye illeti meg a céget.

Ezen kismamák után, a munkába állástól számított 2 évig nem kell szociális hozzájárulást fizetni (27% a kedvezmény), majd a 3. évben a kedvezmény mértéke 14,5 %. Ez aszerint változik, hogy egy kismama a GYES alatt, GYES után közvetlen, illetve a GYES lejárata után később áll-e munkába. A kedvezmény összesen 3 évben van meghatározva, amely időarányosan vehető figyelembe.

A családi pótlék összegét ne számoljuk a kért bérhez, és a még járó GYED vagy GYES összegét sem. Még így is kiválóan látszik, hogy a gyermekvállalás előtti nettó béred felénél (4 órás munkaidő) vagy háromnegyedénél (6 órás munkaidő esetén) simán kérhetsz 15-20.000 Ft-tal többet. Ha hozzáadod az elmúlt 1-2 évnyi inflációt és a folyamatosan emelkedő béreket, 30-40.000 Ft-tal is megfejelheted az elsőre reálisnak tűnő összeget. Ha tehát 190.000 Ft volt a nettó fizetésed, és 4 órába szeretnél visszatérni dolgozni, nyugodtan kérj 120-130.000 Ft-ot a munkáltatótól. Nem utolsó szempont, hogy talán később nem lesz több lehetőséged béremelést kérni, így ha 8 órába kényszerülsz majd, már ezt az összeget „duplázhatod”, és az máris barátságosabb összegre rúg.

Ha beteg a gyerek…

Egy csoport hozzászólásában meglepve olvastam, hogy sokan nem ismerik a GYÁP (gyermekápolási táppénz) intézményét.  GYÁP egy olyan mentőöv, amit érdemes kihasználni, ha fogytán a szabadság, nincs elérhető nagymama, vagy bébiszitter, vagy a gyereket folyamatosan kell ilyen-olyan vizsgálatokra citálni. Amennyiben a gyermekorvosunk kedves és együttműködő, ezekre a napokra is megadja majd nekünk a GYÁP-ot. A GYÁP-nak nincs „minimális értéke”, tehát akár egyetlen napot is kiírhat nekünk a gyermekorvos, ha ez indokolt.
Szükséges viszont hozzá bejelentett munkahely, és fizetett TB.

Hogy hány napot vehetünk ki? Nos, a gyermek 1 éves kora alatt nincsen ilyen felső határ. Sőt! A munkaadó köteles szoptatási időt is biztosítani az édesanyának. A gyerek 1-3 éves kora között 84 nap ehető igénybe, 3-6 éves kora között 42 nap, és így tovább. A gyermek idősödésével folyamatosan csökken az igénybe vehető napok száma. Erről részletesen mindent el tudtok olvasni a lent megadott linkeken.

Záró gondolatok – avagy a munkaadók fel nem tett kérdései

Képes „rendesen” ellátni a feladatait? – Nos, attól, hogy kisgyermekem született, nem szenvedtek csorbát szellemi képességeim. Ha szülés előtt képes voltam levezényelni egy projektet, akkor utána is menni fog.

Sokat fog hiányozni a gyerek betegségei miatt? – Eleinte igen, kicsit többet. Később talán kevesebbet. Aztán meg ugyanannyit, mint a többiek. Anyagilag ez a cégnek nem kerül semmibe, mert van GYÁP, és ide a bökőt, hogy mindent megteszek, hogy a munka zökkenőmentesen menjen tovább. Igen, akkor is, ha ezért nem kapok fizetést!

Gyerek mellett fog tudni teljesíteni? Az annyi energiát elvesz! – Igen, rengeteg energiát elvesz, de engem a munkavégzés (is) feltölt! Nyugodtan ki lehet próbálni! És tudja mit kedves leendő munkaadó? Meg fog lepődni, hogy egy kisgyerekes anyuka 6 óra alatt mennyi mindent képes elvégezni! Szóval akkor hétfőn már kezdhetek is, ugye?

Felhasznált oldalak:
https://tudatosadozo.hu/csaladi-adokedvezmeny-2018/
http://hirkozpont.eu/jarulekok-2014-2015-kismamak-utani-jarulekkedvezmeny-foglalkoztatas-es-jarulekkedvezmeny/
https://www.profession.hu/cikk_munkajog/20170227/anyukak-visszaterese-mit-mond-a-munkajogasz/7115
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekv%C3%A1llal%C3%A1s-t%C3%A1mogat%C3%A1sa/gyermek%C3%A1pol%C3%A1si-t%C3%A1pp%C3%A9nz.html

Ez is tetszeni fog