Quantcast
Kezdőlap Egészség Közösségbe megy a gyerek, mi lesz az egészséges táplálkozással?

Közösségbe megy a gyerek, mi lesz az egészséges táplálkozással?

pottyos

Te is tudatos szülőnek érzed magad, aki az otthon töltött években odafigyelt a gyermeke egészséges táplálkozására? Csoki helyett datolyagolyó, fornettis pogácsa helyett bio kölesgolyó megvolt? Születésnapi torta ügyelve a zero cukortartalomra? Zabkásával indítjátok a napot, a biopiaci árus már rádköszön, ha az utcán összefuttok, és a boltban csak olyasmit vásárolsz, aminek nem találtál mesterséges összetevőket a címkéjén?

Ha magadra ismertél, biztos benned is felmerül már, mi lesz, ha majd a szemed fénye bölcsödébe, óvodába megy.

Én is pont így voltam vele. Kakaós csigákat, túró rudikat és fejméretű nyalókákat vizionáltam, amikor a közelgő óvodás évekre gondoltam, és hogy a közösség majd mindent elront, amit annyi odafigyeléssel felépítettem.

Bár valószínűleg sokan azt gondolják, az ilyen szülőnek elmentek otthonról, teljesen normális, ha te is ilyesmin aggódsz. Sajnos olyan világban élünk, ahol az egészséghez való jog alap, mégis azoknak a szülőknek kell sokszor konfliktusokat vállalniuk, vagy feladni elképzeléseiket, akik szeretnék gyereküket minőségi ételekkel táplálni. Míg a csemetéiket a pizza-kóla-csoki-hambi bűvöletében nevelőknek alig kell konfrontálódniuk. Hozzájuk igazodik az óvoda, és szülőtársak is.

Hogyan lehet mégis megtartani egészségtudatos elveinket, de nem különccé tenni gyerekünket a közösségben?

Szabad óvodaválasztás

A tudatos szülő, ha teheti, válasszon olyan intézményt, ahol az otthoni értékeket a gyerek óvodás éveiben is megőrzik. Illetve ne válasszon olyat, ahol már első pillantásra is nagy a szakadék az otthoni nevelési elvek és az óvodaiak között!

Ám a legnagyobb körültekintéssel megválasztott óvoda esetében is fel kell készülni arra, hogy lesz, ami nem a mi kedvünk szerint történik majd. Biztos fog találkozni gyermekünk olyasmivel, amit itthon szándékosan nem mutatunk neki, legyen az étel, ital, mese, játék vagy viselkedési forma. Ezeket 100%-os kontroll alatt tartani képtelenség, és nem is egészséges.

Az otthoni példamutatás

Mit tudunk tenni tudatos, egészségközpontú szülőként? Azt, hogy otthon a saját értékeink szerint élünk. Figyelünk rá, hogy ha az oviban kap is olyan ételt, amit mi nem adnánk, otthon továbbra is egészséges fogásokból választhasson. Érdemes azokra az étkezésekre helyeznünk a hangsúlyt, amikre közvetlen hatásunk van. Amire nincs, azon felesleges idegeskednünk, engedjük el őket!

Mindennek van egészséges(ebb) változata

Bármilyen kitartó is a szülő, a közösségben meg fognak szaporodni a „kivételes” napok, amikor előkerülnek az édességek. Egy csoporttárs szülinapi tortája, a Mikulás ünnepség, az ovival szemközti pékség… nem mindig kerülhető el, hogy végül olyat fogyasszon a gyerek, aminek nem örülünk.

Megoldás lehet, hogy mivel mindenből létezik vagy létrehozható egészséges változat, amikor csak tehetjük, készítsünk inkább ilyeneket. Házi kakaós csiga adalékanyagok és raklapnyi cukor nélkül. Gumicukor házilag, gyümölcsléből. Jégkrém otthon készítve, és még sorolhatnánk tovább az egészséges(ebb) megfelelőket.

Tiszteljük a kíváncsiságát

Vannak ételek, amelyektől tudatosan távol tartom a fiamat, de tiszteletben tartom a kíváncsiságát, és úgy gondolom, hogy ha már valamiért odanyúlt és a szájához emelte, nagyobb kárt okoz kivenni a kezéből, mint ha megeszi. Így vagyok a tortákkal, felfújt, mesterséges anyagokkal teli pékárukkal és minden hasonlóval. Nem örülnék, ha sokat enne belőlük, de a szájából nem fogom kivenni.

Nem szaladgálhatunk utána minden zsúrban

Az egészségtudatosság mellett oda kell figyelni arra is, hogy a gyerek kapcsolata az ételekkel „baráti” maradjon. Az evés ne stresszt, hanem örömet okozzon neki. Ha arra neveljük, hogy nem eheti meg, amiről nem tudja, mi van benne, könnyen előfordulhat, hogy pl. egy farsangi bál nyomasztóvá válik számára. Amíg a többiek vidáman csipegetnek a svédasztalról a szülők által bevitt nasikból, ő bizonytalanságában nem fog enni egy falatot sem. Egy anyuka mesélte, hogy a kislánya éhesen és bánatosan érkezett haza az óvodai ünnepségről, mert nem tudta, mit ehet meg, ezért nem tudta felszabadultan átélni a „bulit”. Elgondolkodtató, igaz?

Egy másik anyuka a kislányát otthon csak jó minőségű ételekkel táplálta. A lány most 5 éves, és a legjobb barátnője meghívta a születésnapjára az egyik ismert gyorsétterembe. Egészségtudatos anyuka sosem szerette volna oda elvinni a csemetéjét, de egy szülő nem teheti meg, akármilyen jót is akar, hogy nem engedi el a kislányát a legjobb barátnője születésnapjára, ahol mindenki más ott lesz. És azt sem, hogy csomagol neki reszelt bio sárgarépát teljeskiőrlésű kenyérrel, amíg a többiek sajtburgert falnak és kólát isznak.

Ugyanígy nem szaladgálhatunk minden zsúrban utána, hogy „kisfiam, milyen pogácsa van a kezedben?”. Én arra jutottam, hogy akármilyen fájó, ezt egyszerűen el kell engednünk, és azokra az étkezésekre figyelni, amikre van ráhatásunk.

Te mit gondolsz? Oszd meg véleményed!

Gacsó Anikó, a bebispenot.hu bloggere

Ez is tetszeni fog