Quantcast
Kezdőlap Egészség Köhög a gyermek – asztma vagy krupp?

Köhög a gyermek – asztma vagy krupp?

Pöttyöslabda

Mi a teendő, ha arra ébredünk, hogy a gyermek éjszaka ugatva köhög? Hogyan tudjuk megkülönböztetni a krupp tüneteit az asztmás hörhurut tüneteitől? Mik a teendők krupp esetén? Dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze a tudnivalókat.

Asztma vagy krupp?

Előfordul, hogy a szülők nem biztosak benne, hogy asztma okozza-e a gyermek köhögését, vagy krupp. A két betegség a tünetek alapján elkülöníthető.

Asztmatikus hörghurut esetén a nehezített légzés kilégzéskor figyelhető meg, sípoló hang hallatszik, a gyermek gyakran préseli a levegőt. Ezt az alsó légutak beszűkülése okozza.

A kruppot vírus okozza, téli hónapokban jellemzőbb az előfordulása. Száraz, ugató köhögés a jellemző, és belégzéskor figyelhető meg húzó légzés. Ilyenkor a gége, gége alatti terület nyálkahártyája duzzad meg, ez okozza a nehezített légvételt. A tünetek általában éjjel, alvás közben jelentkeznek: a gyermeket megriasztja a köhögése, nyugtalanná válik, gyakran sír.

Teendők krupp esetén

Az első és legfontosabb, hogy az ijedt gyermeket nyugtassuk meg, mivel a sírás fokozza a gége alatti légúti duzzanatot. Nyugtató és nyugtatót tartalmazó lázcsillapító adása szigorúan tilos, mert ezek gátolják a légzőközpont működését.

Nyissunk ablakot, mert a hideg, párás levegő segít a légúti duzzanat csökkentésében. Párás levegőt biztosíthatunk, ha megnyitjuk a hideg vizes csapot a kádban, kinyitjuk a hűtőszekrény ajtaját és melléültetjük a gyermeket. Hideg párát párásítóval is létrehozhatunk. Kruppos gyermeknél semmiképp nem javasolt a meleg párás gőzölés/inhalálás, mert ez fokozhatja a gégeduzzanatot.

A gégegyulladás csökkentésére a gyermekorvos felírhat gyulladáscsökkentő spray-ket, váladékoldókat, (antihisztaminos gyógyszereket) vagy szteroidos kúpot is. Ezeket a szereket viszont csak akkor adjuk a gyermeknek, ha előtte konzultáltunk a gyermekorvossal.

Vigyük orvoshoz a gyermeket!

Bár a krupp ritkán okoz életveszélyes tüneteket, minden kruppos roham után az első lehetséges alkalommal mutassuk meg gyermekorvosnak a kis beteget. Ha a krupp nagyon fiatal csecsemőnél alakul ki, ha a gyermek nehézlégzése párásítást követően sem javul, vagy ha a gyermeknek egyéb betegsége is van, azonnal vigyük orvoshoz, akár az ügyeletre is! Ha a gyermek az oxigénhiány miatt elkékül, levegővételkor mellkasi behúzódás figyelhető meg, és ha a panaszokhoz sípoló légzés is társul, haladéktalanul hívjunk mentőt!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez is tetszeni fog