Quantcast
Kezdőlap Aktuális Köszi, Koronavírus, most végre van időm!

Köszi, Koronavírus, most végre van időm!

Évi Hernaez

Több, mint tíz napja vagyunk vesztegzár alatt Spanyolországban, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar szabadulunk. Hétfőn tizenöt napos hosszabbítást hirdettek, de valami azt súgja, hogy lesz ebből még többször ennyi is.

A kezdeti pánik és kétségbeesés után úgy döntöttem, hogy a saját és a családom mentális egészsége érdekében mostantól csakis a jó dolgokra fogok koncentrálni. Elég volt az egész napos Facebook görgetésből, a sírva híreket olvasásból, a gyomrot összeugrasztó agyalásokból, hogy vajon mit hoz a jövő. Nem és nem és nem! Nem fogom így eltölteni ezt a váratlan időrengeteget, ami ilyen szerencsétlen okból, de az ölembe pottyant. Hanem az előnyeire koncentrálok, hiszen nagyon remélem, hogy jóideig nem lesz újra ilyen “nyugodt” időszak az életünkben.

Mielőtt felvázolom nektek a listámat, el kell mondanom, hogy “csak” egy gyerekem van, a tündéri és nyugodt kisfiam májusban lesz három éves. A férjem szerencsére itthon van velünk, és csupán napi egy-két órát kell dolgoznia. Minden tiszteletem azoké a hős anyukáké, akik több -iskoláskorú- gyerekkel, home office-ban csinálják ezt végig. Az egyedülállók pedig egyenesen kitüntetést érdemelnek a hatalmas erőfeszítésért, amit most kénytelenek véghez vinni. Bugyuta kis listámat vegyétek úgy, hogy a szórakoztatásnak szánom, és ha fel tudtok használni belőle valamit, akkor nagyon örülni fogok.

És akkor most jöjjön a listám:

10+1 jó dolog a koronavírus miatti kijárási tilalomban

  1. Együtt a család! De nem úgy, mint karácsonykor, amikor állandóan menni és enni kell, hanem igazából. Csak mi hárman, töltöttkáposzta és zserbó nélkül, nyugalomban, unalomban. Imádom, hogy van idő játszani, rajzolni, együtt főzni, összebújva mesét olvasni. Nem csörög reggel az óra, nem kell oviba és munkába rohanni, és bár a napi rutint tartjuk, de nyugisabb minden. Visszasírjuk mi még ezt- vírus nélkül természetesen:).

 

  1. Bár a normál hétköznapokon is odafigyelünk és helyesen étkezünk, de most még könnyebb együtt reggelizni, ebédelni és vacsorázni. Nincsenek sietve bekapott, sokszor fölösleges éhségűző nasik, van viszont igazi példamutatás: elegendő vízfogyasztás, gyümölcsevés, fitt sütik készítése.

 

  1. Sorházban lakunk, tíz kétszintes ház van összeépítve, szemben ugyanilyen az elrendezés. A jobb oldali szomszéd csajszi igazi fitnesslédi, közel hatvan éves, de kb. negyvennek néz ki -többek között- a rendszeres sportnak köszönhetően. Mivel az udvaraink csak egy kerítéssel vannak elválasztva és gyakorlatilag összeérnek, felvetette, hogy tornázzunk közösen. Az első nap után a szembeszomszédék is becsatlakoztak, így már nyolcan ugrálunk szinte minden délután hat órakor (a férjek is beszálltak), a kisfiam rendkívül élvezi. Keményen megizzadunk, és igazi edzés ez: már egy hét után is látom a hatását. Csináljuk rendületlenül, igazi felszabadulás a kényszerű itthonlétben.

 

  1. Nincs kifogás, hogy nincs időm vagy lehetőségem sportolni. Nem mondhatom, hogy nincs kire hagyni a fiam, vagy hogy közbejött valami. Csak az udvarra kell kimennem, ráadásul heten várnak. Igazi fenékberúgás ez, a karanténból bícsbádival szabadulunk.:)

 

  1. Új szakmát terveztem tanulni, el is kezdtem szépen lassan már januárban. A munka és a gyereknevelés mellett esténként tanulgattam, de most semmi sem állíthat meg! A varrógépem éppen a karantén elrendelése előtt érkezett meg, maszkokat varrva gyakorolhatok orrvérzésig. Online tanfolyamot követek, az esti altatás után hosszú óráim vannak. És baromira élvezem!

 

  1. Alszom, pihenek, szépülök! A kisfiam megkegyelmezett rajtunk, két és fél év után végre elkezdett normálisan aludni. Reggel nyolc előtt nem mászunk ki az ágyból, és a délutáni két órás szieszta mindhármunknak napi program lett. A szemem alatti karikák végre eltűntek, kisimultam és ragyog a bőröm. A Pöttyöslabda csoportban nagyon jó arcpakolás- ötleteket kaptam, minden nap kényeztetem magam valamilyen kencével.

 

  1. Végre kipróbálhatom a hajfestést hennával! Évek óta szemezek vele, de mindig visszatartott, hogy annyival több időt kell fent hagyni a tökéletes hatás érdekében. Soha nem szántam rá magam, néhány hónapja fodrász festi speciális mindenmentes festékkel a hajam, mert a fejbőröm borzasztóan viszket minden nem természetes adalékanyagtól. Mivel a fodrász most kilőve, a festés nagyon esedékes, és fogalmam sincs a festék márkájáról, tegnap este megrendeltem életem első hennáját. Egész nap rajta lehet a hajamon, van időnk dögivel:).

 

  1. Mindig itthon vagyok, amikor jön a futár! Persze igyekszem keveset rendelni interneten, szolidaritásból a kézbesítőkkel, de a hosszú karantén alatt kénytelen vagyok néhány dolgot online beszerezni. Annyira jó érzés, hogy nem kapok “A kézbesítéskor nem tartózkodott otthon.” üzeneteket.

 

  1. Megtanítottam a férjemnek, hogyan kell beindítani a mosó- és mosogatógépet! Hagyományos családmodellben élünk, ő a pénzkereső nálunk, én pedig a gyermeknevelésre koncentrálok. Rengeteget segít itthon, munka előtt és munka után is, mosogat, pakol, felmos, tereget, de valahogy eddig soha nem jött ki a lépés arra, hogy neki kelljen használatba állítani ezeket a gépeket. Mostmár nincs kifogás!

 

  1. Mivel minden vállalkozó igyekszik túlélni ezt a kemény időszakot, olyanok is megjelentek online tanfolyammal, képzéssel, workshoppal, akik után eddig 2000 km távolságból csak sóvárogtam. Végre tudok Aviva- tornázni profi oktatóval, és a kedvenc Instagram- gurum is előrukkolt egy tanfolyammal, amihez nem kell hazáig repülnöm.

 

+1 Nem mondom, hogy soha, de nagyon régen volt ennyire tiszta a a ház minden zuga. Függyönyök kimosva, bútorok kihúzva, porcicák kinyírva, autós gyerekülés morzsamentes és makulátlan…Holnap a fiókrendezés kezdődik- hány elajándékoznivaló zsák ruha gyűlik vajon össze?

Két hét múlva újra megírom ezt a cikket, remélem, akkor is ugyanolyan lelkes és pozitív lesz a hangnemem, mint most:).

Addig is: ti mivel egészítenétek ki a listát?

Ez is tetszeni fog