Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Kreatívkodjunk a gyerekekkel – vagy ne

Kreatívkodjunk a gyerekekkel – vagy ne

Czafrangó Ági

Közeleg a húsvét, lassan elözönlik a Facebook csoportokat a patkolt tojások, nyuszifészkek és origami tulipánok képei, a magamfajta anyukák pedig csendben meghúzzák magukat. Én ugyanis nem a kovászt nevelő, gyöngyöt fűző, horgoló nők táborát erősítem. Nálunk nem alapkészlet a dekorgumi, a WC papír guriga pedig nem ceruzatartóként vagy a Roxfort kastély makettjének tornyaként reinkarnálódik, hanem – szégyenszemre – a (szelektív) kukában landol.

Nagyjából évente kétszer, az adventi koszorú elkészítéséhez és a (minimál stílusú) halloween tökfaragáshoz én is előveszem a kreatív énem, de az évek során beláttam, hogy a DIY nem az én világom. Rajzolni szépen tudok, de az, hogy ollóval egyenesen vágjak, vagy valamit pontosan megvarrjak, már nem megy valami jól. Elképzelni remekül tudom, de a megvalósítás során a kreálmány egyre kevésbé néz ki úgy, mint ahogy a fejemben, ettől aztán el is fogy a lelkesedésem.

Ebből a szempontból előny, hogy fiaim vannak, így a hajfonás, gyöngyszövés, vagy babaruha varrás le is kerül a szükséges anyai készségek listájáról. Igaz, ehelyett kellett már fogpiszkálóval matchbox autókra lámpát festenem, remek időtöltés volt.

Ami a farsangi jelmezeket illeti, többféle megoldásunk van: 1. vásárolt jelmez (amikor hiába lennék kreatív, a gyerek úgyis batman akar lenni) , 2. kölcsönzött jelmez (ha nem akarok tízezret kiadni egy batman-ért), 3. szüleim által készített jelmez (anyukám tud varrni), 4. általam készített, minimál jelmez: pl. süni fa ruhacsipeszekből, kis hajzselével (mikor az oviban egész héten farsang volt, és ötféle jelmezzel kellett előrukkolni).

A konyhában több a sikerélményem: a tortáim, süteményeim finomak, bár a képeikkel nem biztos, hogy el tudnám adni őket, fondant és hasonló extrák nem kerülnek rá. Nálunk nem készül ételfestékkel színesre varázsolt palacsinta, és művészien megkomponált szendvics-tájkép sem. Mézeskalács díszítés zacskóból szépen kinyomkodott tojásfehérje mázzal? Hány ilyen zacskót dobtam ki… Aztán mindig eszembe jut, hogy kellett volna venni készen kapható cukormázas dekortollat, csak azt ugye t-1 hónap időpontban a szemfüles háziasszonyok már felvásárolták. Mindegy is, mire a díszítéshez hozzáfognánk, a fele már úgyis elfogy.

Húsvétkor próbáltam harisnyával – levelekkel díszített tojást festeni, autentikusan, hagymahéjjal színezve, de a minta sajnos eléggé elmosódott, a mosolyommal együtt.

Szóval nem sokat kreatívkodunk együtt, de a gyerekek így is sokat alkotnak, főleg rajzolnak, ráadásul az iskolából is mindig hazahozzák a rajz és technika órák termését. Nem tudom, más hogy oldja meg, de nekünk így is elég nagy kihívást jelent ezek tárolása. A padláson csak gyűlnek a rajzos mappák, dobozok, és a harmadik gyerekünk még el se kezdte… A költözés során így is szelektálnom kellett, jó néhány rajzot és festményt (az ifjú művészek korai alkotásaiból) hátrahagytunk. A legjobbakat persze digitális formában (lefotózva) is archiválom, de el se tudom képzelni, ha még ennél is több kézműves alkotás születne, hogyan őriznénk meg az utókornak.

Csodálattal szemlélem a kreatív szülők remekműveit, beletörődve, hogy nálunk ezekből mennyi minden NEM fog elkészülni.

A hozzám hasonló anyukáknak, apukáknak az a jó hírem, hogy a kreativitás nemcsak a kézműves foglalkozásokban csillanhat meg. Én például remekül tudok fejből mesélni, rejtvényeket kitalálni, vagy legóból építeni, és ezek is ugyanolyan értékes időtöltések. A kisfiaim szeretnek segíteni a sütés-főzésben, a finommotorika pedig húspanírozás vagy fasírtgyúrás közben is fejlődik, nem baj, ha nem készítünk rendszeresen só-liszt gyurmát, nem izzanak fel hétvégente a ragasztópisztolyok, és a gyerekeknek fogalmuk sincs, mi az a decoupage.

Náluk az egyik fiú most egy régi szakácskönyvből, másik egy vaníliás cukor zacskó hátoldalán szemelt ki egy sütireceptet, amit majd együtt elkészítünk. Ha szép nem is lesz, reméljük, legalább finom, a lényeg úgyis a közös program, közös élmény, közös alkotás – akár kudarcba fullad, akár siker koronázza.

Ez is tetszeni fog