Quantcast
Kezdőlap KedvencekTerméktesztek Matatótáblát minden kisgyereknek!

Matatótáblát minden kisgyereknek!

Kovács Móni

Mire jó a matató tábla?

A matatófalakról már sokat olvastunk, sokunknak van és tapasztalataim szerint sokan érdeklődnek is iránta – hogyan készül, van-e esetleg eladó valakinél, mit érdemes rárakni? Matatótábláról én eddig viszont nem hallottam. Ennek a szépsége többek között abban is rejlik, hogy akár a falra is fúrhatjuk, és máris matatófalként funkcionálhat.

Mi az a matatófal?

A matatófalról szinte mindenki hallott, ha te esetleg nem, akkor gyorsan leírom, miről is van szó. A pici gyerekek imádnak ajtókat és zárakat nyitogatni, villanykapcsolót nyomkodni. Hogy mindezt biztonsággal tehessék, az édesapák mindenféle használaton kívüli háztartásban is előforduló kütyüt és ketyerét fúrnak fel egy fa lapra, amit aztán a falhoz rögzítenek. A gyerekek így ismerkedhetnek a világ valós szerkezeteivel anélkül, hogy bajba sodornák magukat. Ez a típusú játék nagyon jól fejleszti a finommotorikát, a kéz-szem koordinációt és persze a gyermek közben játékosan ismerkedik a világgal.

A táblát/falat mi magunk is elkészíthetjük, de sok időt és általában egy alaposan eltervezett bevásárlást is igényel, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legtöbb típusú zár, és nyitható ablakocska ékesítse alkotásunkat. Jó hír a szülőknek, hogy nem feltétlenül kell saját maguknak elkészíteniük ezt a táblát, mert már készen is kapható – ráadásul gyönyörű kivitelben.

Jól emlékszem, a mi táblánkat anyósomék készítették. Hónapokon keresztül csinosítgatták és rohangáltak „alkatrészekért” különféle boltokba. Mindent ők szereztek be hozzá, saját kézzel rakták össze – és ez az ő elmondása szerint sem volt egyszerű feladat.

Miért matatótábla?

Az okosjáték.hu oldalán is rendelhető Melissa Doug matatótábla 6 különböző zártípussal, és 6 állattal ismerteti meg a gyerekeket. Nagyon örültünk neki, hogy mi is kipróbálhattuk.  A játék 3 éves kortól ajánlott, de én nyugodtan javasolnám akár 1 éves kortól is, persze szülői felügyelettel.

A gyerekek így nem csak a finommotorikájukat tudják fejleszteni, de ismerkednek az állatokkal, a számokkal, a színekkel is. A fiam már 3,5 éves, simán elszámol 10-ig, és a zárakat is pikk-pakk kinyitotta, de azért egy fél órára így is remekül lekötötte az új játék.

Beszélgettünk róla, hogy kinek melyik a kedvenc színe, a kedvenc állata, mókáztunk az állathangokkal – a cica ugatott, a lovacska morgott, a kutyák hápogtak – és persze gyakoroltuk a számolást is.

A tábla nem kis méretű, de hosszabb autóútra nyugodtan magunkkal tudjuk vinni, ha már unalmas a suhanó táj látványa, 20-30 percet garantáltan el tudunk tölteni a játékot használva – a kisebb gyerekek pedig még többet.

Gyönyörű kivitelezésű, fából készült játék, így azoknak is jó szívvel ajánlom, akik a műanyaghulladék miatt egyébként ódzkodnának egy ilyen termék megvásárlásától.  A teljesen reális és barátságos ára miatt pedig nagyon örülhetnek az újdonsült szülők barátai, vagy családtagjai, hiszen egy ilyen csodálatos ajándéknak biztosan minden kisgyerekes család örülni fog – csak előtte egyeztessetek, nehogy mindenkitől ezt kapja a gyerek karácsonyra! 😉

ITT tudod megrendelni.

Ez is tetszeni fog