Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Még mindig cumizik – mit tegyek?

Még mindig cumizik – mit tegyek?

Czafrangó Ági

Van, aki ördögtől valónak tartja, más isteni áldásnak, de egy biztos: akinek a gyereke rákap a cumizásra, annak előbb-utóbb szembe kell néznie azzal a kihívással is, hogy hogyan szoktassa le róla, amikor elérkezettnek látja az időt.

A Facebook-on van egy Pöttyöslabda csoportunk, ahol a szülőséggel, gyerekneveléssel kapcsolatos témákat is megtárgyaljuk, így került terítékre egy anyuka kérdése kapcsán a cumiról leszoktatás.

Sok hasznos tippet-tanácsot kapott, melyeket most veletek is megosztunk, hogyha aktuális (lesz) a téma, lássátok, mennyi különböző módszer közül választhattok.

A cumitündér

Ha fogtündér létezik – márpedig ha az ismeretségi körben igen, akkor hozzátok is el kell, hogy látogasson – akkor miért ne létezhetne cumitündér is? Ha a gyermek egy régóta vágyott játék reményében felajánlja a cumiját, az éj leple alatt könnyen megszabadulhattok tőle, és remélhetőleg nem fogja később se visszasírni.

Mikulás, Jézuska, és a többiek

Ha nem szeretnétek egy újabb szereplővel: a cumitündérrel színesíteni a palettát, évszaktól függően a Mikulás, a Jézuska, a húsvéti nyúl, a haloween-i szellem, vagy a fogtündér is elviheti a cumit.

Fizess cumival!

Plázatündér változat: a cumi, mint fizetőeszköz.
Az egyik anyukának az vált be, hogy elvitte a gyerekét vásárolni, csodaszép ruhákat kapott, mindezért cumival fizettek.
Az eladó gondolom, be volt avatva, de ha nem, kérjük a bolt címét!
A gyerek érdeklődési körétől függően: játékboltra, papír-írószerre, vagy barkácsáruházra is adaptálható a módszer.

Cumifa

Igen, jól olvasod: nemcsak májusfa, meg köcsögfa létezik, hanem cumifa is! A Nyíregyházi Állatparkban például. Ha szeretnétek egy különleges módját választani a cumitól való elválásnak, elvihetitek a kis családot az állatkertbe, ahol a gorillák szemügyre vétele, és a zsiráf megcsodálása között útba ejthetitek a cumifát. Ha a gyerek látja, mennyi kis kortársa hagyta már itt hőn szeretett alvótársát, talán könnyebben búcsút int neki.

Cumielhagyó buli

Ha már minden egyes születésnapnak olyan nagy feneket kerítünk, miért is ne lehetne a „nagykorúvá válás” e jeles mérföldkövét is egy bulival megünnepelni? Ezzel azt erősíthetitek a gyerekben, hogy egy örömteli eseményről van szó, ami enyhíti benne a veszteség érzését.

Mesék

A mesék a pszichológusok szerint, a gyerekek nyelvén szólva, jó megoldást jelenthetnek a kihívások kezelésére. Léteznek már szobatisztaságra rávezető, félelmeket oldó, kistesó születésének fogadását könnyítő, és minden egyéb lelkileg is nehéz témában, így a cumi elhagyásának folyamatában is segítő mesekönyvek.

Hiúsági kérdés

„A cumi már ciki, te már nagylány / nagyfiú vagy, ilyen csúnyák lesznek a fogaid, ha cumizol (elrettentő fotók mutatása)”
A ráijesztés ugyan nem a legszelídebb módszer, de ha úgy ítélitek meg, hogy csak ez válhat be, jöjjenek a fogászati érvek.
A „nagy vagy már” viszont csak akkor működik, ha a gyerek tényleg szeretne már nagy lenni. Ha van kistestvére, benne van a pakliban, hogy ő is szívesen marad még babaszerepben.

Légy határozott!

Ha szigorúbb nevelési elveket vallasz, az is egy megoldás, hogy elveszed és kész. Alternatív módszer: levágod a jó részt, és csak a műanyag marad, amit még átmeneti jelleggel szorongathat. A dackorszak közepén ez nem biztos, hogy sírás és ellenkezés nélkül menni fog, de ha így döntesz, vidd végig határozottan!

Légy türelmes!

Van, aki egyszerűen csak kivár, hiszen semmi sem tart örökké. Bízik benne, hogy előbb-utóbb a gyerek cikinek érzi majd a haverok előtt, és hogy felnőtt korára már biztos kinövi. Ez is egy álláspont, hiszen ha nagyon ragaszkodna a gyerkőc a cumihoz, mégis le kellene mondania róla, könnyen átszokhat az ujjszopásra, amit meg, ugye, már nem lehet tőle elvenni.

Ami nálunk bevált: végy egy naptárt!

Végezetül a saját tapasztalatomat is megosztom, mivel a nagyobbik fiam 4 éves koráig cumizott.
Egy gyerekpszichológus javaslata alapján kitettünk egy naptárt az aktuális hónapról. Megkértem a kisfiamat, jelölje ki ő a napot, amikor már nem fog cumizni. Ezt bekarikáztuk, és ettől kezdve mindennap kiikszeltük az aktuális napot.
Nem is igazán hittem a módszer sikerében, arra számítottam, hogy a kijelölt napon majd elkezd alkudozni, de amikor elérkezett az ominózus dátum, és alvás előtt kisfiam megszokásból elővette a cumit, a naptárra mutattam. Szó nélkül tette le: „Ja, jó.” és ezzel egy korszak véget ért.
A módszer sikere abban rejlik, hogy a gyerek maga hozhat döntést (a dátum kijelölésével), van ideje felkészülni, vizualizáljuk, érzékelhetővé tesszük számára az idő múlását, nincs sürgetés, vita, huzavona, győzködés, alkudozás, szankciók kilátásba helyezése, ugyanakkor jutalmazás se.
Nálunk ez a módszer más téren is bevált a gyerekeknél.

Ha nektek is van egy tuti tippetek, osszátok meg velünk a Facebook oldalunkon!

Ha pedig szeretnétek egy ítélkezésmentes, jófej szülői közösséghez csatlakozni, várunk titeket is a Pöttyöslabda Facebook csoportjában! Kattints ide >>

Ez is tetszeni fog