Quantcast
Kezdőlap KedvencekTerméktesztek Menstruációs kehely- tabuk nélkül

Menstruációs kehely- tabuk nélkül

Pöttyöslabda

Figyelem! Vigyázat! Alert! Achtung!
Ebben a cikkben a legújabb wow- élményem részleteit fogom megosztani veletek, tabuk nélkül. Ha nem akartok menstruációról, testnedvekről és intim helyekre nyúlkálásról olvasni, görgessetek tovább.
Viszont ha érdekel benneteket, hogy mik a tapasztalataim ezzel a zseniális találmánnyal, olvassátok végig ezt a picit hosszúra sikerült írást (a téma megkövetelte), de készüljetek fel, őszinte leszek.

Végre kipróbáltam a menstruációs kelyhet, és odáig meg vissza vagyok érte. Mivel sokáig az információ és a képzelőerő hiánya miatt nem mertem még csak megnézni sem a gyógyszertárban, gondoltam, jól jöhet egy olyan cikk, amiben azokról a dolgokról is beszélek, amiket a kelyhezéssel kapcsolatban nem merünk másoktól megkérdezni.
Három dolog miatt döntöttem úgy, hogy kipróbálom:
1. A környezettudatosság: lelkiismeretfurdalásom volt minden egyes használt tampon, betét és tisztasági betét használatakor. Nagyon aggódom a Földünk jövője miatt, igyekszem minél kevesebb szemetet termelni, és bár tudom, hogy csak csepp vagyok a tengerben, de nyugodtabban alszom, ha tudom, hogy ezzel is teszek a bolygónk megőrzéséért.
2. Ebben a cikkben írtam a kálváriámról a hormonháztartásom miatt. Amióta felfedeztem, hogy minden bajom forrása ez illetve ennek felborulása volt, azóta tudatosan igyekszem megismerni a testem és próbálom a legtermészetesebb termékeket használni a mindennapi higiéniában.
3. Az egyik ismerősöm elmesélte,hogy kelyhet használ, és két pohár bor után már nem tett lakatot a szájára, köntörfalazás nélkül részletezte az eszköz használatát. Ez azért volt nagyon jó, mert végre megértettem, hogy nem is olyan undorító ez a tölcséreszés, mint ahogyan gondoltam.

Ezek együttese vezetett odáig, hogy elkezdtem információt keresni a kelyhezésről. Rátaláltam Cserháti- Herold “Hormonmentes” Janka hiánypótló youtube videójára, amely segített a nekem megfelelő modell kiválasztásában, és a Ladycup oldaláról megrendeltem az új kis rózsaszín barátnőmet. Megérkezése után két nappal már használatba is vehettem, mert megjött a menstruációm.

Az első használat előtt kifőztem Rózsikát (ez lett a neve). Nem egy bonyolult folyamat: vizet forral, tölcsér bele, két percig bugyog, kivesz, konyharuhára fejjel lefelé letesz, megszárad, elhűl(!), és használatra kész. Ezt egyébként értelemszerűen minden menstruáció után meg kell csinálni.

Ezután szépen elvonultam a fürdőszobába, hogy tanulmányozzam a használati útmutatót. Persze azért nem voltam ám halálosan nyugodt, picit tartottam attól, hogy egy ilyen cucc hogyan fog normálisan a helyére kerülni úgy, hogy gyakorlásra nem volt lehetőségem, egyből élesben kellett kipróbálnom.
Nézegettem pár percig, hajtogattam, csavargattam, aztán nagylevegőt vettem, és sutty, már fent is volt. Nem tudtam, jól tettem-e fel, ám mivel egyáltalán nem éreztem semmit, nem zavart, nem volt kellemetlen, felhúztam a nadrágom, és kiléptem a füdőszobából, megkezdve ezzel hivatalos intimkelyhezős életemet. Mivel egy óra múlva sem volt sehol semmilyen folt, végre elhihettem, hogy tényleg jól tettem fel. Ment, mint a karikacsapás, sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltam.

Először kb. három óra múlva vettem ki, nem mertem sokat várni vele, meg hát hajtott a kíváncsiság is.

Kicsit bénáztam, mert nem tudtam, mekkora mennyiségű vérre számítsak, és nem akartam mindent beteríteni vele az első adandó alkalommal. Végül ráéreztem a kivételre, elértem két ujjal a kehely végét, és picit megmozgatva megszüntettem a vákumot, így pedig szépen lassan már gond nélkül ki is jött.

Nem mondom, hogy szép látvány. Furcsa így találkozni a menstruációs véremmel. Persze a tamponozás évtizedei alatt hozzászoktam már, hogy nem olyan, mint a bugyuta betétreklámokban, de no, valljuk be, azért elég undorító tud lenni. Viszont tudjátok mit? Eddig csak nagyjából volt fogalmam a vér mennyiségéről, így viszont telibe láthattam, hogy mennyi is az annyi. Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, egyáltalán nem erős a menstruációm, a további ürítéseket ki tudtam tolni hét- nyolc órára is. Tizenkét óra a javasolt maximum intervallum egyébként, éjszakánként volt, hogy annyit volt bent, és nem volt semmilyen gond. Ehhez azonban természetesen az kell, hogy tisztában legyek a menstruációkor távozó vérem mennyiségével, azoknak, akiknek erős vérzésük van, gyakrabban kell kivenni a kelyhet (és persze más méretekben is létezik).

Rögtön az első használat alatt mélyvízbe dobtam Rózsikát: utaztunk, kirándultunk, strandon voltunk. Sehol semmilyen probléma nem volt, sőt, csak pozitívumokat tapasztaltam.

Tamponhasználók csajok, megvan az az érzés, hogy tele a kis vérszívó, és érzed, hogy nagyon ki kellene cserélni? Na, kehellyel ilyen nincsen. Vagy legalábbis nekem egyetlen egyszer sem volt. Komolyan mondom, észre sem vettem, hogy van bennem valami. Elképesztően kényelmes megoldás ez!

Betéthasználó lányok, ugye mennyire kellemetlen, amikor hirtelen jön egy nagy zutty, és minden tele lesz darabos vérrel? Mosdót keresni úgy, hogy fullosan van a bugyid egy nagy adag folyós cuccal, ami bármelyik pillanatban utat törhet magának a nadrágod/szoknyád felé egyáltalán nem tartozik a szép tinikori emlékeim közé (akkor még betétet használtam, halványan rémlik a dolog). Az intim tölcsérrel nincs zutty, mert a darabokkal teli menstruációs vér nem halad végig a hüvelyen, hanem közvetlenül a méhszáj alatt tapad meg (vagy legalábbis közel hozzá), és ott fogja fel a vért, ami egyébként a betétbe kerülne.

Nem mondom, hogy nincsenek balesetek, de a több, mint tizenkét ezer fős Az EREDETI intimkehely és mosibetét kérdések és válaszok (csak nőknek) Facebook csoportban szinte soha nincs panaszkodó bejegyzés, azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy kehelyhasználók szinte mindegyike maximálisan meg van elégedve az eszköz hatékonyságával.

 

És akkor most jöjjön a pontokba szedett összegzés erről a csodatalálmányról.

 

  1. Hihetetlenül egyszerű használni, egy fontos dologra azonban felhvnám a figyelmet: megköveteli, hogy ismerd a nemiszerved, hogy merj magadba nyúlni. Ha nem vagy tisztában a tested működésével, a menstruáció mibenlétével, ajánlom figyelmedbe Janka további videóit a Hormonmentes nevű youtube csatornán. Minden felnőtt nőnek és lányos anyukának kötelezővé tenném egy-két videó megtekintését, mert döbbenetes, hogy mennyire nem ismerjük a saját testünket.
  2. Mivel hosszú órákig bírja, nem kell azon parázni, hogy hol ürítsd ki. Ha nem otthon vagy, csak leleményesnek kell lenni: amikor olyan mosdóba tévedek, ahol van bent kézmosó a wc mellett, mindig kihasználom az alkalmat, és akkor is kiveszem, ha még csak két órája van bent.
  3. Nem, nem lesz minden tele vérrel. Ha koncentrálva, lassan húzod ki, egyből a wc-be mehet a tartalma. Hagyni kell lecsöpögni, így a mosdókagylóba (ahol langyos szappanos vízzel ugye át kell mosni minden ürítéskor) szinte semmi sem jut.
  4. Nem, nem leszel könyékig cuccos, lsd. az előző pontot.
  5. Ha helyesen teszed fel, és valóban a neked megfelelő méretet használod, nem érzel SEMMIT. Komolyan mondom, abszolút fel sem tűnik, hogy bent van.
  6. Futottam is vele. Nem maratont, de sportoltam, és őszintén mondom, sokkal kényelmesebb, mint tamponnal.
  7. Az első használatkor még parázva nagyibugyiban toltam, a biztonság kedvéért mosibetéttel. Fölösleges volt, azóta ugyanúgy tangát veszek fel a menstruációmkor is.
  8. A gyengébb napokon, amikor már csak “barnázás” van, mosható intimbetétet használok. Ez is nagyon hasznos és környezettudatos találmány, és egyátalán nem bonyolult a tisztára mosása, csupán következetesnek kell lenni.
  9. A férjem azt mondta, hogy a kehely használatával megszűnt a menstruációkor jellemző illatom. Igen, rendszeresen tisztálkodom és mindig időben cseréltem tampont is és betétet is, igényes és tiszta embernek tartom magam, de ha bevalljátok, ha nem, bizony a legtöbbünkön érződik az a semmivel össze nem téveszthető édeskés vérszag, ami a piros betűs napokon kísér bennünket.
  10. Nem görcsölök annyira, mint a kehelyhasználat előtt. Nőgyógyászok azt mondják, hogy bizony van összefüggés a két dolog között. Nem merem kijelenteni, hogy nálam csak emiatt változott a fájdalom erőssége, mert tudatosan változtattam néhány életmódbeli kérdésben az elmúlt hónapokban, de jó tudni, hogy a tölcsér használata enyhítheti ezeket a kellemetlen tüneteket.

+1 Imádom a tudatot, hogy csak kimosom, és kész, nem dobok újabb és újabb testnedvekkel teli, évezredek alatt (sem) lebomló műanyagot a kukába évi tizenkét alkalommal, napokon keresztül. Ennyit is hozzátehetek ahhoz, hogy a gyerekemnek talán élhető legyen a jövője. Ez pedig minden esetleges kellemetlenséget megér.

Ugye sikerült meggyőznöm téged is?

Ha igen, kattints a ladycup.hu -ra, és vásárlásnál használd a PL2019 kódot, amely 10%-os kedvezményt biztosít neked, a Pöttyöslavda olvasójának!
A kupon 2019. október 24-ig érvényes.

Ez is tetszeni fog