Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Mérgező babaruhák – A kínai ruha megéri az árát?

Mérgező babaruhák – A kínai ruha megéri az árát?

Kovács Móni

Jajj de édes kis body! És milyen olcsó! Igazán megéri az árát! Gondolod, amikor a kínaiban nézel szét, vagy az Aliexpressz oldalait böngészed. De vajon igazad van? Tényleg megéri az árát? Akkor is, ha a babád emiatt megbetegedhet? Na, ugye, mindjárt másképp gondolod te is!?

Már rengeteg és rengeteg cikk jelent meg a textilekben, ruhákban található méreganyagokról, amik a ruhanemű színét, állagát hivatottak minél tovább megőrizni, vagy épp az anyaggal történő munka megkönnyítését segítik elő. A leggátlástalanabbul Kínában alkalmazzák ezeket a vegyszereket, hiszen rájuk nem érvényesek a szigorú európai szabványok, és sok európai cég sem igazán figyeli, hogy milyen gyártósoron készül a legolcsóbb – és számukra legtöbb nyereséget termelő – textília.

Jó, akkor veszek biopamutból készült ruhácskákat! – vélekedhet a gondos szülő, de sajnos számára is van egy rossz hírünk: attól, hogy a pamut valóban bio, és teljesen ártalmatlan, még a felhasználása folyamán használt kemikáliák így is simán bejutnak a termékekbe  így a babák bőrébe is.

Arról, hogy mik ezek a vegyületek pontosan, nem szeretnénk részletesebben írni, hiszen előttünk már többen megtették (például itt és itt és főleg itt is), így röviden csak azt foglaljuk össze, mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni, hogy a gyerekeink hormonrendszere, vagy ivarszervei károsodjanak, hogy szervezetükbe patkányméreg, vagy egyéb káros toxin jusson.

Tehát ha nem szeretnéd, hogy a bőrödön keresztül nem kívánt anyagok jussanak a szervezetedbe, akkor:
– ne vásárolj kínai boltban ruhaneműt
– ne rendelj online ruhaneműt Kínából
– keresd a megbízhatóságot jelölő címkéket: OEKO-TEX® Standard 100, vagy OEKO-TEX® Standard 100 Plus jelölések már egész jót jelentenek, ezekről ITT olvashatsz sokat
– válassz megbízható márkákat, melyek listáját ITT találhatod meg. A Greenpeace listája kicsit összetettebb és nehezebben értelmezhető, de ha van időd, akkor mindenképp tájékozódj itt is, hiszen olyan márkák, mint a H&M vagy a Benetton már az avant-garde kategóriába tartoznak, ami az élmezőnyt jelenti a toxinokkal való harcban, míg az Esprit vagy a Nike a mezőny legvégén kullog – tehát eddig szinte semmit nem tettek meg azért, hogy termékeik kevésbé legyenek mérgezőek annak ellenére, hogy 2020-ig vállalták a termékeik „detoxikálását”.

Ami talán extra szomorúságra ad okot, az az, hogy a világ legnagyobb divatcégei, mint például az Armani vagy a Versace (de a GAP is) szinte egyenesen TOXINFÜGGŐK, és továbbra is megpróbálják a helyzet súlyosságát elbagatellizálni.
– mindig mosd ki a frissen vásárolt ruhát – ne csak a gyerekekét, hanem a felnőttekét is
– kerüld a sötét színű, nyomott mintás darabokat – ezekben még több lehet a toxin!
– menj el a turkálóba! – igen, a turis ruhák ebből a szempontból is kenterbe verik a mezőnyt, ráadásul ezeket első használat előtt 100%, hogy nem felejted el kimosni!
– keress használt ruhacsomagokat a babádnak – az online piacterek roskadásig telve vannak babaruhákkal – minden méretben kaphatsz csomagokat, amik nem csak sokkal olcsóbbak, de a már említett okok miatt a méreganyag-tartalmuk már így is minimális, hiszen az előző tulaj (egy másik gondos anyuka), valószínűleg többször kimosta, vasalta, teregette, szellőztette ezzel is segítve a mérgező anyagok távozását, bomlását

Mai világunkban nagyon nehéz kikerülni a mesterséges anyagokat, mérgeket – elég csak a permetezett zöldségekre, gyümölcsökre, az antibiotikummal kezelt állatok húsára, a ki tudja milyen eljáráson átesett tejtermékekre és tojásra gondolni. De már újabb szintre lépetünk – a ruháink is potenciális veszélyforrást jelenthetnek ránk, és azokra, akiket a legjobban szeretünk.

Fontoljuk hát meg, hogy mit én honnan emelünk le a polcról. Te hol veszed a babaruhákat?

Forrás: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/detox/fashion/detox-catwalk/

Ez is tetszeni fog