Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Mindjárt itt a Budapest Pride!

Mindjárt itt a Budapest Pride!

Kovács Móni

A Facebook már néhány hete bevetette a szivárványszínű reagálási lehetőséget, ami Magyarországon sajnos nem elérhető, de más országokban az egész június az LBGTQ (leszbikus, biszexuális, meleg, transznemű és queer) társadalom ünnepléséről, elfogadásáról szól. Nekünk, magyaroknak egyelőre a profilképünk megváltoztatására van lehetőségünk, ha szeretnénk kimutatni, hogy az erősen megkülönböztetett társadalmi réteg mellett állunk.

De nem csak civil szervezetek vagy magánemberek akcióznak ebben a hónapban. Hatalmas cégek, mint például a Skittles is kitett magáért. Csomagolásukat és cukorkáikat fehér színűre festették, mert szeretnék, ha a szivárvány színei ebben a hónapban csak egy dolog miatt kerülhetnének középpontba, és ez a Pride.

Természetesen sokan találtak kivetnivalót ebben a kampányban is: miért éppen fehér színt használtak a marketingesek? – egyesek szerint kifejezetten rasszista lépés volt ez a cég részéről. Megint mások azért panaszkodtak, mert nem tudják kiválogatni a kedvenc cukorkáikat, vagy épp azért, mert tudni szeretnék, milyen ízt takar a fehér színű cukormáz.

Budapesten minden évben van felvonulás, és minden évben vannak ellentüntetők, akik – ki tudja milyen okból – próbálják elrontani az ünneplők hangulatát. Évek óta hallhatjuk a mintegy szállóigévé vált „nekem mindegy, csak a négy fal között csinálják” megállapítást, ami ezen a napon érvényes lehetne a gyűlölködők tömegére is. Senki nem kényszerít senkit, hogy: elmenjen a felvonulásra, elolvassa az ezzel kapcsolatos híreket, megnézze a tudósítást a tévében, kommentáljon, veszekedjen, utálkozzon.

Görgess tovább, kapcsold el, nézz félre, ha zavar ez a mára már – nálunk nyugatabbra (bár már Szerbiának is meleg miniszterelnöke van)– teljesen természetes dolog, de készülj fel, hogy a gyermekeid előbb vagy utóbb, valamilyen formában találkozni fognak a jelenséggel. Mit mondasz majd akkor nekik? Továbbítod a saját viszolygásod, vagy megpróbálod inkább elmagyarázni, hogy az emberek sokfélék, és a szexuális beállítottság éppen annyira „fontos” tulajdonság, mint a bőr- vagy szemszín? Senkit nem az határoz meg, hogy mennyire jó matekból, vagy milyen tehetséges zenész – miért mégis egyetlen (ráadásul igencsak intim) tulajdonság alapján tesszük skatulyába az egyébként értékes embereket?

Nem kell kimennetek a Pride-ra, ha zavar titeket a hangos zene vagy a jó hangulat és a kedves emberek. Amennyiben mégis úgy gondoljátok, hogy szembe mertek nézni ezzel a rémes kihívással, úgy valószínűleg titeket is sok szeretettel várnak majd a felvonuláson, ahol a gyerekek is jól érezhetik magukat, és sok kérdésükre választ kaphatnak.
A szervezők felhívása itt olvasható: http://budapestpride.hu/hirek/budapest-pride-fesztival-es-felvonulas-2017

Ez is tetszeni fog