Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Mit vegyek a gyereknek ajándékba?

Mit vegyek a gyereknek ajándékba?

Kovács Móni

Már vége van a karácsonynak (hál istennek, és sajnos (ezek sokunknál vegyes érzések)), de nem tudtam nem észrevenni az anyukás csoportokban folyamatosan ismétlődő kérdésáradatot: „A kisfiam 2 éves, mit vegyek neki karácsonyra? Teljesen tanácstalan vagyok!” vagy „Mit ajánlanátok 9 éves kislánynak? Ötletem sincs mit kéne venni a lányomnak.” Komolyan ennyire nem ismeritek a saját gyerekeiteket?

Teljesen kiakadtam. Nekem soha egy percig nem volt kérdés, hogy mit adjak a gyerekeimnek – sőt, épp az ellenkezője volt (és még mindig) igaz: hogyan állítsam le végre magam, hogy ne vegyek neki még ezt, meg azt. (Be is vezetjük ebben az évben, hogy alkalmanként nem kaphatnak 3 db ajándéknál többet.) És többnyire értelmes dolgokat szoktunk vásárolni: könyvet, építőjátékot, társast, a kisfiamnak kisautót és mindent, ami azzal kapcsolatos. Amíg tartott a dínó mánia, abba az irányba mentünk el könyvek és játékok terén is: ki kell használni a gyerek érdeklődését. A lányomnak már jóval tudatosabban választok játékokat, de nincs ezzel sem baj, folyamatosan tanulunk, ismerünk meg játékmárkákat, illetve formálódik az egyéniségünk – mi is formálhatjuk így a gyerekekét. Sőt! A használt játékok megvásárolása sem ördögtől való – a plüssöket ki lehet mosni, az építőket mosogatógépbe rakni, a többit pedig fertőtleníteni.

És tudjátok, mitől hemzsegnek karácsony után az anyukás csoportok? Hogy nem működik a kakiló flamingó, a síró baba, meg az akármilyen robotkutya vagy ugró nyúl – nem is tudom mennyiféle fölösleges és gügye játékkal árasztják már el a gyárak a játékboltok polcait. Csupa kacat. És nem tudok nem arra gondolni, hogy ezeknek a játékoknak az előállítása rengeteg energiába, alapanyagba került, és hogy hamarosan a szemétben fogják végezni, tovább szennyezve a bolygónkat.

Amíg a gyerek kicsi egyértelműen azzal játszik, amit kap. TE alakítod az ízlését, a világról alkotott elképzeléseit, ismereteit. Ha Neked fontos, hogy fa játékokkal játsszon, akkor vegyél neki fa játékokat. Ha szeretnéd, hogy sokat olvasson, adj neki könyvet már egész pici korban is. Ha a lányodat kifejezetten „csajosan” akarod nevelni, akkor vegyél neki rózsaszín, csillámos babákat, cuccokat. Ha nem akarod, hogy az ünnepek az ajándékokról szóljanak, akkor ne vegyél neki semmit. Ha azt szeretnéd, hogy élményekkel gazdagodjon, akkor vidd el oda, ami érdekli, ami tetszik neki. Pici gyerek esetében ez leginkább egy szépen kivilágított hely lehet, a nagyobbaknál már könnyebb célzott tevékenységet találni. Ha azt akarod, hogy érdekelje a csillagászat, akkor vegyél neki teleszkópos távcsövet.

De legfőképpen: tudod mi az igazán fontos a gyereknek? Hogy bármit is kapjon, TE ÜLJ LE VELE JÁTSZANI!

A könyvet (egyelőre) mi olvassuk neki, a társast közösen játsszuk, az építős játékokat közösen építjük fel, és kisautózni is együtt szoktunk. Egyetlen gyerek sem fog örülni olyan játéknak, amivel egyedül kell játszania és soha nem ül le vele senki babázni, vagy kirakózni. Megkockáztatom: a kakilós flamingó is akkor vicces igazán, amikor együtt nevet rajta a család, és a robotkutya trükkjei is akkor érdekesek, amikor együtt lehet ámulni rajtuk.

Szeretném megnézni, mi lesz ezekkel a játékokkal néhány hét vagy hónap múlva. Ahol sokat játszik vele a CSALÁD, biztosan használatban marad, de ahol a gyereknek egyedül kell vele molyolnia, jó eséllyel a sarokban landol majd.

De könyörgöm. Ha idén nem tudtad mit vegyél a fiadnak vagy a lányodnak, akkor TÖLTS ANNYI IDŐT A GYEREKEDDEL, HOGY MEGISMERD! Így jövőre már legalább ez nem lesz probléma.

Ez is tetszeni fog