Quantcast
Kezdőlap Ajánló Nyaralás Spanyolországban- igen vagy nem?

Nyaralás Spanyolországban- igen vagy nem?

Évi Hernaez

Június elején azt ígértem, nem fogok több bejegyzést írni a koronavírusról, de az elmúlt napok eseményei után valahogy úgy érzem, hogy ha már úgy hozta a sors, hogy Spanyolországban élve küldöm a cikkeimet a Pöttyöslabdának, akkor kutya kötelességem elsőkézből tájékoztatni titeket.

Imádom ezt az országot a mindennapi életben, és csodálatos nyaralási célpontnak tartom minden egyes pontját. Elképzelhetetlenül hatalmas és sokszínű, tíz év ittélés után sem tudom azt mondani, hogy minden szegletét megismertem- pedig tényleg igyekszünk elsősorban országon belül utazni. Baszkföld, Katalónia, Andalúzia, Galícia, Baleár-szigetek (Mallorca, Ibiza, Menorca), Kanári-szigetek-csak néhány a legismertebb tartományok közül. Mindegyik egy külön világ. Egy csodálatos, pezsgő, hatalmas kultúrával színezett világ. Amikor csak kérdeznek, mindig Spanyolországot ajánlom a nyári vakációk helyszínének. Európai szinten egyáltalán nem elrugaszkodottan drága, a turizmus az egyik legfejlettebb és legjövedelmezőbb szektor, éppen ezért nagyon vigyáznak rá, az időjárás fantasztikus, az életérzés pedig páratlan.

Idén viszont azt kell mondjam, hogy ne induljatok útnak hozzánk. Lehet, hogy néhány itt élő honfitársam majd megkövez a borúlátásom és a beszariságom vészmadárkodásom miatt, de nem tudok csendben maradni.

Mi vagyunk az egyik legfertőzöttebb ország, 43 napig voltunk teljes karanténban. Komolyan vesszük az intézkedéseket, mert a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy csakis így tarthatjuk kordában a vírust. Amiről továbbra is tudjuk, hogy nem zombigyártó veszedelem, de ahhoz éppen elég, hogy megállítsa az egész világot. És továbbra is tudjuk, hogy az én korosztályom nagyon nagy valószínűséggel nem hal bele, sőt, lehet, észre sem veszi, hogy átmegy rajta, de a nagyszülőkkel szeretnénk együtt karácsonyozni. A súlyosan asztmás barátnőmnek pedig még jövök egy szombat esti bulival a májusi szülinapja apropóján. És miattuk tartjuk be a szabályokat, amik egyre komolyodnak.

Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Sol, vagyis Katalónia teljes területe tegnaptól maszkot visel MINDENHOL. Minimum 100 euró a büntetés, és nem remeg a rendőrök keze a csekk írásakor. Nincs kivétel, nem számít, ha nem beszélsz spanyolul. Büntetés van- hozzáteszem, szerintem teljesen jogosan.

A Barcelonához közeli Segriá megyében kritikus a helyzet, Lleida székhelyen a megyei kórházban újabb emeletet nyitottak a koronavírusos beteg ellátására.

A Baleár-szigetek is csatlakoztak a rendelkezéshez. Mallorca, Menorca, Ibiza- mindenhol kötelező a maszk. Sétálva, kávézva, sörözve, fagyizva, paellázva, mindenhol. A strandon nem, de ha elfogy a kiparcellázott hely a tengerparton, battyoghatunk tovább másikat szakaszt keresni. Ők azonban még jobban bekeményítettek: kültéren max. 70 fős, beltéren pedig max. 30 fős összejövetelt/koncertet/előadást lehet tartani. A büntetés akár 3000(!) euró is lehet.

Néhány perce Extremadura tartomány is bejelentette a kötelező maszkviselést mindenhol.

Galícia, Kantábria és Baszkföld is értekezik a maszkviselésről a következő napokban.

Tényleg nem akarok senkit elijeszteni ettől a csodálatos országtól, de talán nem az idei nyár a legalkalmasabb arra, hogy megismerjétek. Tudom, hosszú volt a tavasz, és mindenki arra vágyik, hogy a tengerparton pihenje ki az elmúlt időszakot, ám 2020-ban súlyos következményei lehetnek az utazásnak.

Én fájó szívvel mondtam le a hazalátogatásunkat- bár a repülőgép társaságok nagy szívességet tettek mind a hat járatunk lemondásával, az utolsó pillanatokban természetesen…

Mindenkinek joga van eldönteni, hogy ilyen feltételek mellett és körülmények között/ellenére is bevállalja az éves külföldi családi nyaralást. Spanyolországban bármelyik pillanatban és bármelyik ponton teljes vesztegzárat rendelhetnek el, csak tudjatok róla.

Aki szeretne naprakész információt kapni a spanyolországi helyzetről, a Pöttyöslabda zárt csoportjában nyugodtan kérdezzen tőlem, ha tudok, szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre. Spanyolul olvasom az El Correo és az El País napilapokat, ahol a kormány rendelkezései ferdítés nélkül jelennek meg.

Ennek ellenére a Pöttyöslabda összes olvasójának csodaszép és gondtalan nyarat kívánok!

Képek

Ez is tetszeni fog