Quantcast
Kezdőlap Aktuális Oltásra éhezők viadala(a rendszerrel) – avagy a szoptató, pedagógus státuszú anya hányattatásai

Oltásra éhezők viadala(a rendszerrel) – avagy a szoptató, pedagógus státuszú anya hányattatásai

Tudom, hogy nem vagyok egyedül. Tudom, mert múlt szombaton ott álltam több száz társammal a SOTE II-es számú szülészete előtt, hátha megkapjuk a vakcinát. Hallottam, hogy volt, aki úgy ment oda, hogy nem is szoptatott, vagy kispapaként kapott oltást, de a többség valóban a gyermekét anyatejjel tápláló édesanya volt, vagy várandós. Hosszú sorban kanyarogtak a nők, sokan babakocsival vagy hordozóban a babájukkal, jómagam az 5 évesem kezét foga, a kicsimmel előre kötve. És biztos vagyok benne, hogy minden ott álló nőtársam nevében mondhatom: nem, nem tartjuk fontosabbnak, a magunk beoltását, mint az idősekét, vagy a kónikus betegekét, de ha a lehetőség adott, lecsapnánk rá. És szerintem egyikünk se a saját érdekében…

Kezdjük ott, hogy miért oltatnék, miért oltatnánk sokan szoptatás mellett. Tudom, hogy van, aki retteg a vakcináktól, főleg az új technológiától. Én biológia mániás vagyok, hanem vettek volna fel pszichológiára, biológus lettem volna. Az alapján, amit olvastam én maximálisan megbízom a mRNS technológiában, ha te nem, és szerinted mindenki őrült, aki oltatna, akkor szerintem hagyd abba az olvasást, mert nem neked íródott, és nincs ezzel baj 🙂 .

Szóval a legfrissebb eredmények szerint amikor az anyát beoltják, benne végbemegy az immunreakció, de az anyatejen keresztül a baba az oltásból semmit nem érzékel. Ellenben az anyai immunválaszból a védettséget (az antitesteket) részben megkapja. Tehát egyrészt annak a szoptatós anyának, akit beoltanak, nem kell attól félnie, hogy pl kórházba kerül vagy gyógyszert kell szednie (plfavipiravirt, amit nem lehet szoptatás mellett) és abba kell hagynia gyermeke ilyen táplálását, másrészt a babája is védve lesz. A WHO ajánlása, hogy féléves korig a csecsemők kizárólag anyatejet kapjanak, majd lehetőleg folytassa az anya a szoptatást 2 éves koráig. Persze ez csak egy ajánlás, az én nagyobb gyerekeim pl másfél éves koruk előtt elválasztották magukat, de azért ebből is sejthető, hogy az egy éven túli anyatejes táplálásnak is komoly tudományosan bizonyított haszna van. Nagyon fontos, hogy ez nem egy diszkrimináció a tápos anyákkal szemben, egyszerűen arról van szó, hogy a szoptatás által az oltásból a baba is profitálna, másrészt a szoptatás önmagában is egy enyhe immuncsökkentett állapotot eredményez. A legjobb lenne persze, ha mindenki akkor kaphatna oltást, amikor akar, de ez sajnos nincs egyelőre így.

Tehát itt vagyunk sokan anyák, akiknél eddig kétséges volt a magyar ajánlás miatt, hogy oltathatunk-e (mivel a gyógyszereket nem tesztelik várandós és laktáló anyákon, ezért elsőre nem szokták ajánlani, majd a tapasztalatokkal ez változik, ahogy most is történt, de ez nem azt jelenti, hogy ártana az adott szer), majd hirtelen nem hogy zöld utat kaptunk, hogy nem kizáró ok a szoptatás, de soron kívül oltanak is, az első info alapján szombattól. Percről percre változott, hogy mi a feltétele az oltásnak, de szombaton kb bárkit beoltottak Budapesten 3 ponton. Mivel nagyon-nagyon szeretném úgy megszerezni a védettséget, hogy még a babám is profitáljon belőle (13hónapos, ki tudja még meddig lesz anyatejes), végül én is felkerekedtem vidékről Pestre (december végén regisztráltam elsők között) háromból két gyerekemmel (egyet letudtam passzolni, mert látszott, hogy hosszú sorbanállás lesz, amit a 3 éves nem tolerált volna). 2-2,5 órát álltam sorban, két oltópontot jártam meg, mindkét helyen nem sokkal előttem állították le a szoptatós anyák oltását. Innentől jött a kálvária: viccen kívül naponta kétszer változott, hogy jogosult vagyok-e soron kívüli oltásra, és ha igen, mi kell hozzá. Közben mivel nyíltan vállaltam az online térben, hogy én ott voltam a SOTE-s sorban, minden kisbabás nekem kezdett írogatni, hogy mi a helyzet, mit tegyenek. Én sem tudtam többet, mint, hogy jelezzenek a háziorvosuknak és védőnőjüknek. Teltek a napok, változtak az ajánlások, énhullámzottam a remény és elkenődés között.

És jön a saját kis színesem: én pedagógus státuszból vagyok GYED-en, ráadásul már csak nyárig, ha minden igaz (olyanok a körülményeink, hogy a férjem veszi majd ki a GYED végét terv szerint), ezért a pedagógusok soron kívüli oltásával kapcsolatban is felmerült, hogy jogosult vagyok-e. Tudom, hogy azért oltják őket, mert így nyithatnak az intézmények (ezzel kapcsolatban azért vannak nagy kérdő és felkiáltójelek a fejemben) és az én oltásom nem prioritás. De még egyszer: aki vágyik oltásra, persze, hogy megragadja az alkalmat arra, hogy kapjon – és higgyétek el, nem rászorulóbbtól veszi el a helyet, és főleg nem tartja magát fontosabbnak, mint más emberek.

Az elmúlt napokban a hétvége óta engem kérdező édesanyák lassan elkezdtek visszajelezni: ez is megkapta az oltást, az még csak a behívót, a harmadiknak az orvosa éppen intézi. Aztán szól a GYEDen lévő pedagógus státuszú kolléga, hogy ő most kapta meg a Pfizert, mint pedagógus.Aztán megint jön a hír, hogy a SOTEn mindenkit oltanak, de már nem rohanok. Hogy is rohannék 3 gyerekkel, mert nincs kire hagyni most egyiket sem. És jön a következő hír, hogy megint leállították a szoptatós anyák oltását – hála Istennek, hogy nem indultam el megint Pestre.

A háziorvosom jelez, hogy neki azaz utasítása, hogy nem küldhet engem oltópontra, csak a várandósokat. A pesti orvosomnál maradtam, mert fantasztikus szakember, de azért fáj, hogy itt az agglomerációban meg távolabb a kollégák simán utalják a hozzám hasonló édesanyákat.

Ma másfél órán át telefonáltam, hogy akkor jogosult vagyok-e a pedagógusság miatt. 50 percig tartott, mire felvették a központi számot, ahonnan továbbküldtek az Oktatási Hivatalhoz, mondván hogy ők küldik az SMSt, aztán onnan is tovább… Végül az 5. helyen kaptam egy email címet, amire írva gyorsan jött a válasz: csak az aktív státuszúak kapnak. Érdekes, erre mit mond a tegnap beoltott CsED-es kolléga…

Összefoglalva: fent-lent, remény-reménytelenség és káosz a köbön. Ha nem húzzák el a mézesmadzagot, tuti nem lennék így elkenődve. De az, hogy naponta kétszer változik, hogy most kapok-e belátható időn belül oltást vagy nem: ezt nagyon rosszul viselem. Miért nem lehet átgondolni a stratégiát, a helyzetet, mielőtt valamit nyilvánosságra hoznak? Miért nem lehetett egy megfelelő algoritmust gyártania XXI. században az oltási sorrendre: gép jelez Xnek, hogy kéri-e, ha nem azonnal megy az SMS a következőnek… Miért nem számít legalább valamennyit a regisztrációs sorrend: előttem párszázezre nvoltak, most már legalább 1.5 millióan megkapták az oltást, akik később regisztráltak, mint én. Nem azt mondom, hogy a sorrend legyen az alap, de egy súly amellett, hogy valaki mennyi idős, milyen betegsége van, milyen a munkája – pl tudja-e kerülni a kontaktokat. Érdekes ez utóbbi sehol nem számít, pedig mennyivel fontosabb lenne egy bolti eladó vagy egy buszsofőr oltása, mint egy focibíróé… Nem gondolom, hogy a modern technológia mellett nehéz lett volna egyilyen súlyozó rendszert kidolgozni.

Szóval most épp úgy tűnik, hogy belátható időn belül nem kapok oltást. Majd mire belenyugszom biztos borzolnak egyet a kedélyemen, hogy utána megint koppanjak.

Ha te is hasonló helyzetben vagy csak annyit kívánok: „Boldog Viadalt, és sose hagyjon el benneteket a remény!”

Ez is tetszeni fog