Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Szeretnivalóan részletgazdag állatfigurák Húsvétra

Szeretnivalóan részletgazdag állatfigurák Húsvétra

Pöttyöslabda

Idén ünnepli fennállásának 35. születésnapját a japán gyökerekkel rendelkező Sylvanian Families. A brit meséket megidéző, részletgazdag állatfigurák nem csak a gyerekek kedvencei lehetnek. Most többet is megtudhatsz róluk és megismerheted a bővíthető kollekcióikban rejlő lehetőségeket. Húsvétra tökéletes, „keresnivaló” meglepetés lehet belőlük!

Állatcsaládok, autók, nyaralók és babaházak

A termékpalettát végignézve úgy tűnik, nem akad az életnek olyan területe, amit ne fedne le ez a bőséges kínálat.  A reggeliző-készlettől a balettelőadás-szetten át egészen a hot-dogos kocsiig gyakorlatilag minden megtalálható, amire a gyerekek csak vágyhatnak. A Sylvanian Families állatkái selymes, pihe-puha tapintású, szépen kidolgozott, szerethető játékfigurák babaruhában. A márka épületeit, autóit, kiegészítőit nem csak Sylvanian Families figurákkal használhatjuk. Kisebb plüss- vagy egyéb anyagból készült apró figurákkal is tökéletesen megállják a helyüket.

A szerepjáték gyerekjáték

Ezekkel a figurákkal a gyerekek bármilyen szituációba beleélhetik magukat. A családokat ábrázoló kis figurákhoz érkezhet akár kistestvér is, de elutazhatnak nyaralni, ellátogathatnak az orvoshoz, vagy éppen be is zárkózhatnak a saját házikójukba. Mi például a karantén miatt kialakult helyzetet játszottuk el. A nyuszicsalád gyerektagjai nagyon szerettek volna kimenni, játszótérre menni, találkozni a barátaikkal, de a nyusziszülők elmagyarázták, hogy most miért nem lehet. A kislányom játszotta az összes szerepet, jó volt látni, hogy megértette, miért kellett meghozni ezeket a döntéseket.

A gyerekek szociális készségeit fejlesztő szerepjátékban lehetőségük nyílik a számukra már ismerős szituációk eljátszására, vagy éppen ellenkezőleg: egy-egy ijesztő helyzetet hozhatunk kézzelfogható, emészthető közelségbe. A gyerekek újraélhetik az örömteli eseményeket is: egy látogatást a nagymamánál, vagy az óvodai születésnapot, de segíthet a traumák feldolgozásában is.

Szókincs- és kommunikációs készségek fejlesztése

A gyerekek a szerepjáték közben beszélnek és mesélnek. Jó, ha mi, felnőttek is részt veszünk ezekben a játékokban. Ha a gyermekünk már tud és szeret mesélni, akkor mellékszereplőként végrehajtjuk a mesélő „utasításait”, ha még kisebb, vagy kevésbé beszédes, akkor mi lehetünk a mesélők, ők pedig a mesénk szereplői. A kislányom önkéntelenül is elkezdi berendezni az óvodai csoportszobát,egy-egy kisállat egy-egy kis barátnőjét személyesíti meg, a felnőtt állatfigurák értelemszerűen az óvó nénik, dadusok. Számomra öröm így belepillantani egy óvodai napba, azt is látom, hogy mennyire tudja és ismeri már a bent kialakult szabályokat: hogy evés előtt kezet kell mosni, hogy szépen ki kell várni a sorunkat a mosdóban, vagy például milyen feladatokat kell az ovis tornaórán elvégezni.

Ezek a játékok kiváló lehetőséget biztosítanak a beszélgetésre. Hogyan működik az autó? Miért nem dől össze az emeletes ház? A nagymamák miért olyan ráncosak, a kisbabák miért olyan kicsik? Ragadjuk meg ezeket a lehetőségeket, és beszélgessünk, bábozzunk a figurákkal – a gyermekünknek a lehető legtöbbet adjuk ezzel. A Sylvanian Families figurák pedig tökéletes eszközök ehhez a játékhoz.

Stressz- és konfliktuskezelés

A gyerekekkel sok dolog történik az óvodában és az iskolában is – sajnos nem csak jó dolgok. Nálunk is játék közben derült ki, hogy az óvodában harapás történt. Az egyik kis mókus megharapta a másikat, de az nem mert szólni senkinek. Így aztán rákérdeztem, hogy ezt hol látta a kislányom, kiderült, hogy vele esett meg az óvodában, csak félt elmondani. Nem biztos ugyanis, hogy szívesen mesélnek negatív élményekről, de játék közben akarva-akaratlanul is eljátsszák vagy eljátszhatják azokat a szituációkat, amikor rosszul érezték magukat. Kijátszhatják magukból a feszültséget – ha megütötte őket valaki, akkor most játék közben jól elagyabugyálhatja az egyik figurát. Ha valaki megszégyenítette, akkor most ő mondhat csúnya, gonosz dolgokat egy másik figurára. Fontos, hogy ezeknél a jeleneteknél figyeljünk oda a gyerekre, és ne szóljunk rá, ha azt látjuk, hogy éppen verekednek, vagy csúfolódnak egymással a kis állatok. Ilyenkor célszerű megvárni a jelenet végét, és a gyerekkel együtt újra eljátszani a helyzetet, megmutatva, hogy hogyan lehetett volna már elsőre is másként megoldani a helyzetet. A gyerekek így megtanulhatják, hogy hogyan kezelhetnek helyesen, erőszakmentesen bizonyos szituációkat.

A fantáziának nincs határa

A Sylvanian Families játékok nyitott végű játékok – azaz nem csak egyféleképpen játszhatunk velük. Éppen ezért végtelen számú lehetőséget nyújt a családok számára. Játszhatunk velük „klasszikus” babaházas játékokat: teázhatnak, kirándulhatnak, játszhatnak a kis figurák, de kis kreativitással a hétköznapokat is mesésebbé tehetjük a gyerekek számára. A karácsonykor rosszalkodó manókhoz hasonlóan az állatfigurák is rosszalkodhatnak, vagy éppen ellenkezőleg: példát is mutathatnak a gyerekeknek. Ehetnek például finom zöldségeket, elmosogathatnak maguk után, vagy levihetik a kutyát sétálni – de az élethelyzetek eljátszásában csak a képzeletünk szabhat határt!

ITT NÉZHETSZ KÖRÜL A SYLVANIAN FAMILIES TERMÉKEI KÖZÖTT

Ez is tetszeni fog