Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Szoptass, VAGY sportolj? Szoptass ÉS sportolj!

Szoptass, VAGY sportolj? Szoptass ÉS sportolj!

Csaba Eszter

5 kártékony tévhit a szoptatás alatti sportolásról

Alapvetően dühítenek a szoptatással kapcsolatos ósdi, életszerűtlen tévhitek. De a sport és az anyaság a szívügyem, így ez a téma még mélyebben megérint. Egyszerűen elképesztő, hogy a 20. és a 21. században hogy a csudába tudják ezek az élettel és biológiával szinte összeegyeztethetetlen fantazmagóriák úgy megvetni a lábukat a köztudatban, hogy onnan ember alig tudja kigyomlálni.

Az állatok és az ősök

Természetesen megértem, hogy őseink még csak a hithez és a babonákhoz nyúlhattak, ha kapaszkodóra vágytak. De ma már folyamatosan bővül a tudományos eszköztár, és szinte minden lényeges információ, illetve jól képzett szakember elérhető. Arról nem beszélve, hogy pont elődeink példáiból kiindulva élhetnénk sokkal szabadabban szoptató anyaként is! Javaslom, ebből kiindulva a családi anekdoták helyett inkább keressetek hiteles információkat, hiteles szakembereket.

Egyszer írtam egy rebellis blogbejegyzést az elefántcickány anyukáról. Ez az állat elképesztően sokat fut, és rettentően gyorsan. Ehhez képest, a 4 hetesen már ivarérett utódait 2 hetes korukig szoptatja. Tehát mondhatjuk, hogy hosszan szoptat, igény szerint. Mielőtt azt gondolnátok, hogy elviccelem a témát, rögtön folytatom a párhuzam kibontását. Az emberi szervezet, hasonlóan az állatokhoz, utódait alapvetően hosszan képes igény szerint anyatejjel ellátni. Mégis olyan hosszú a szoptató anya tiltólistája, mint egy kisgyerek karácsonyi kívánságlevele. Hogy is van ez akkor? Ha szoptatni akarok, akkor nem élhetek úgy, mint a többi ember? Ha úgy élek, mint a többi ember, akkor nem fogok tudni szoptatni? Természetesen, ennek a fele sem tréfa.

Pontosabban, a fele sem igaz. Tréfának meg azért nem jó, mert rengeteg anyát feltöltene a testmozgás, az aktivitás és az egészségesebb étrend, de nem mernek próbálkozni. A tévhitek miatt. Én pedig azt szeretném, ha éppen ezek ellenére, nekivágnátok szabadon, és sportolnátok. Úgyhogy néttük, mik ezek a megkövesedett, odaszáradt hamis információk.

1. Tévhit, hogy a sportolástól elmegy a tejed: A mellek alapvetően nem tejet tároló, hanem tejet termelő szervek. Éppen ezért fordulhat elő, hogy a mellben sokáig pangó tej mellgyulladást okoz. Tehát a mellek, ha megfelelő mennyiségű ingert kapnak, akkor a kereslet alapján termelik a tejet. Természetesen vannak kivételek, egyéni különbségek, betegségek, stb. De alapvetően, ha te már egy ideje igény szerint sikeresen szoptatsz, és fokozatosan, újrakezdő sportolóként elkezdesz mozogni, akkor nem lesz kevesebb a tejed. Rendkívül szélsőséges körülmények között is képesek nők anyatejjel ellátni gyermekeiket (pl. háború). Olyan extrém éhezés, vagy fizikai terhelés befolyásolja csak a termelést alapjaiban, ami itt Európa szívében nem jellemző. A jólléti társadalomra meg főleg nem. Amire figyelni érdemes, hogy a stressz, a pihenés hiánya, önmagad túlhajtása befolyásolhatja a tejleadó reflexedet. Tehát azt, hogy a baba munkájára milyen ütemben reagál tejleadással a melled. Éppen ezért érdemes nagyon tudatosan önmagadra figyelve növelni az igénybevételt. Ami miatt nyugodtan próbálkozhatsz ilyen esetben is, hogy ez a probléma elég gyorsan orvosolható a babával való összebújás és egy kis pihenés segítségével. Kezdd el használni a tested, és figyeld a saját, illetve a baba reakcióit. Ami neked jól esik, az a tejnek is jót fog tenni.

2. Tévhit, hogy nagyon sokat kell innod: Ha eddig sem voltál az, akinél több másfeles ásványvíz ürül egy nap, akkor szoptatás melletti sport esetén sem kell magadba döntened a litereket. Az átlagos felnőtt részére napi 2-2,5 liter a javaslat, melybe minden folyadék beletartozik, amit a nap során fogyasztott. Leves, gyümölcs, víz, stb. Ennél te alapvetően érezheted magadat szomjasabbnak szoptató anyaként, de pont ez a lényeg. A saját igényeidre figyelj, és annyit igyál, amennyi jól esik. Ha mégis vágysz a konkrétumra, ez lehet egy pohár víz szoptatásonként. Miért érdemes erről beszélni? Azért, mert éppen a túl sok, kötelezően megivott folyadék lehet az, ami árt a jóllétednek és a termelésnek.

3. Tévhit, hogy vannak tiltott ételek: Díjnyertes „jótanács”. Amikor még tiltólistát is kapnak az anyukák, az meg egyenesen felháborít. Nincsenek olyan ételek, amit ne fogyaszthatnál! A k-betűs ötletre pedig szavakat sem találok. Miért pont a k? Az anyatej egyébként mikrobiológiailag jól vizsgálható, a rostok például nem mennek át bele. Nyugodtan fogyassz tápláló zöldséget, gyümölcsöt, húst, bármit, amit kívánsz. A babák egyéni módon reagálnak a tej változékony összetételére, de alapvetően nem az ételek okozzák a sírást. Amit megtehetsz, hogy ha gyanakszol egy-egy összetevőre, akkor az étrendedből kivéve, majd visszatéve, ellenőrizheted hatását. Természetesen a súlyos ételallergiák (tehéntej fehérje, tojás, szója) ennél egyértelműbben okoznak panaszt. De szerencsére ezeket mellőzve is lehet egészségesen étkezni.

4. Tévhit, hogy nem lehet izomlázad: Egyrészt, ahogy már fent is jeleztem, az anyatej összetétele és íze állandóan változó. A kisbabáknak ez a változékonyság természetes, sőt, ez arra is szuper, hogy már a hozzátáplálás előtt tanítja a baba érzékeit a sokszínűségre. Így, ha feltételezzük, hogy az izomláz miatti savasodás módosítja a tej ízét, attól még a kicsiknek az ritkán zavaró, vagy feltűnő. Itt muszáj megjegyeznem, hogy az izomláznak létezik másik elmélete is. Amely a fájdalmat az izomrostok terhelés miatti mikrosérüléseihez köti. Nem mellesleg az ember ma megközelítőleg sem mozog annyit, mint elődeink, ők mégis mertek és tudtak szoptatni. Szóval, habár a jó edzésnek nem feltétele az izomláz, nem kell megijedned, ha egy-egy edzést kicsit jobban megérzel.

5. Tévhit, hogy a legtöbb sporttal várnod kell: A sportok széles palettája elérhető szoptató, vagy anyatejjel tápláló nők számára is. Megfelelő sportmelltartóban a szülést követő regenerációs időszak befejeztével futhatsz, súlyt emelhetsz, táncolhatsz, sőt, úszhatsz is. A hidegvíz nem apasztja el a tejedet. Sőt, mellgyulladáskor gyakran ajánljuk a gyulladt terület kezelésére. És itt megint vegyük elő az őseinket. Szóval, ők azért nagyrészt nem melegvízben fürödtek, és mégis itt vagyunk.

+1. Még gyorsan ideírom, hogy szaunázni, masszőrhöz, szoláriumba menni, körmöt festetni, úgy általában szépítkezni és relaxálni is szabad!

Remélem, hogy ez a rövid összefoglaló megerősít abban, hogy merj élni a vágyaidnak. Hogy anyaként is lehetsz fitt és egészséges, ha erre készen állsz. Hogy nem kell aszkétaként otthon ülnöd és kenyeret rágcsálnod. Hogy felbátorodsz, és elindulsz az első babakocsis futásodra, hordozós fitnessre, vagy a régóta várt, egyedül átélt énidőnek megélt kedvenc edzésedre. Hajrá!

Ez is tetszeni fog