Quantcast
Kezdőlap Aktuális Szurikáta Alapítvány Varázspálcával díjazza 2023-ban a cukorbeteg gyerekek pedagógusait

Szurikáta Alapítvány Varázspálcával díjazza 2023-ban a cukorbeteg gyerekek pedagógusait

Pöttyöslabda

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért keresi 2023. év 100 csodás pedagógusát, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott cukorbeteg gyermekeket bölcsődében, óvodában, iskolában, sportegyesületben, zeneiskolában. A Varázspálca díjra a diabéteszes gyermekek szülei jelölhetik a pedagógusokat és a gyermekintézményeket.

„Nagyban függ a pedagógusok hozzáállásától, hogy a diabéteszes gyermekek hogyan tudnak be- illetve visszailleszkedni a gyerekközösségekbe, hogyan folytatódnak a mindennapjaik a diagnózis után. A Varázspálca díjat azzal a céllal alapítottuk 2022-ben, hogy lehetőségeinkhez mérten minden évben köszönetet mondjunk azoknak a bátor és felkészült pedagógusoknak, akik biztonságos közeget teremtenek a diabéteszes gyermekek számára” – mondta Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője a pedagógusok munkájának jelentőségéről.

Elismerésre méltó vállalás

A Szurikáta Alapítvány 2022-ben úgy döntött, díjat alapít, hogy összegyűjtse és elismerje azokat a jó gyakorlatokat és művelőiket, akik velük együtt hisznek abban, hogy a diabéteszes gyermekeket ugyanolyan jogok illetik meg, mint társaikat, és ezért nap mint nap tesznek, következetesen, kiemelkedő színvonalú munkát végezve.

Szülői javaslatra tavaly összesen 100 egyéni jelöltet – pedagógust, óvónőt, kisgyermekgondozót, pedagógiai asszisztenst, edzőt, táncoktatót –, valamint intézményt ismert el az alapítvány Varázspálca díjjal, akik az ország kisebb-nagyobb településein segítik a cukorbeteg gyermekek integrációját. Azokat a pedagógusokat, akik felvállalták egy-egy diabéteszes gyermek napközbeni ellátását – a rendszeres vércukorméréseket, az étkezések előtti inzulinbeadást, az alacsony- és magas vércukor kezelését –, ezzel őrködve a kis diabéteszesek egészsége felett. Ők azok, akik hozzájárulnak, hogy a cukorbeteg gyermekeknek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint társaiknak: részt vehessenek az óvodai, iskolai programokon, kirándulásokon, versenyeken, táborokban; hogy ne maradjanak ki a születésnapi ünneplésből, Mikulásnapi ajándékozásból. Ők azok, akik hozzáállásukkal példát mutatnak a gyermekközösség és a pedagógustársak számára. Szívet melengető az a sok történet, amivel a szülők jelölték diabéteszes gyermekük pedagógusait, gondozóit, sok esetben az egész munkaközösséget, intézményt méltatva.

Felemelő történetek

Kocsisné Orosz Adriennt és Géczyné Kovács Klárát, az Almádi Magocskák óvónőit ezekkel a sorokkal jelölte Zsombor anyukája a Varázspálca díjra 2022-ben: „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindkét óvónénink példaértékű munkát végez. Mire kezdtük az ovit, utána olvastak a diabétesznek, felkészítették a csoportot Zsombi érkezésére. Amikor Mikulás alkalmával jeleztem, hogy Zsombinak viszek be külön csomagot, annyi volt a válasz, hogy rendezik ők, nyugodjak meg. És ez így is történt, én pedig leírhatatlanul boldog voltam. Nagyon jól tudunk együttműködni, úgy érzem, mindent megoldunk, mivel soha nem a problémát látják, hanem a lehetőséget keresik a megoldásra. Nekünk, szülőknek, ez hatalmas megnyugvás.”

Máté anyukája pedig így méltatta Jancsikné Struve Katalint, a Bárdos Lajos Általános Iskola alsós tanítónőjét, aki szintén kiérdemelte 2022-ben a Varázspálca díjat: „Máté egy előre felkészített osztályba tért vissza diagnózisa után, ahol Kati néni beszélgetett a gyerekekkel a cukorbetegségről, hogy mennyire megváltozott Máté élete. A kórházba biztató rajzokat küldtek a gyerekek, az első iskolai napon, amikor a reggeli előtt cukrot mért, majd beadta az inzulint, mindenki néma csendben figyelte Máté mozdulatait… Majd a végén hatalmas tapsot kapott és megdicsérték, hogy mennyire bátor és ügyes. Ezt a támogató közeget Kati néni teremti meg az osztályban, Máté így szívesen méretteti meg magát bármilyen versenyen, játékban, mert tudja, hogy biztatást, bátorítást kap mindenben.”

Elindult a 2023-as pályázat

A Szurikáta Alapítvány 2023-ban ismét díjazza azt a 100 magyarországi tanítót, tanárt, óvodapedagógust, dajkát, pedagógiai asszisztenst, gyógypedagógust, sportedzőt, művészeti tanárt, foglalkozásvezetőt, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót, akik példaértékűen végzik a rájuk bízott 1-es diabétesszel élő gyermek gondozását napi feladatuk ellátása mellett.

Bizonyára van olyan eset is, amikor egy egész intézmény, oktató vagy gyermekekkel foglalkozó szakmai közösség minden tagja együtt tesz a diabéteszes gyermekért példamutató munkával. Így a szülők jelölhetnek magyarországi bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, tantestületeket, intézményeket, szervezeteket, munkaközösségeket, sportegyesületeket, zeneiskolákat is.

Fontos! A Varázspálca díjra diabéteszes gyermekek szülei vagy maguk a fiatal diabéteszesek jelölhetik a pedagógusokat és a munkaközösségeket egy-egy rövid indoklással.

Díjátadó ünnepség május 14-én

A Varázspálca díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjátadó ünnepségre május 14-én, az Elméleti Orvostudományi Központban (Budapest, IX. ker., Tűzoltó utca 37-47.) kerül sor, amelyre az elismerésben részesülő pedagógusok mellett az alapítvány várja a diabéteszes családokat és a sajtó képviselőit is. Ünnepeljük együtt a diabéteszes gyermekek számára biztonságos közeget teremtő pedagógusokat!

Varázspálca jelölő űrlap és további információk itt >>

Itt megmutatjuk az elmúlt év díjátadó ünnepségét:

Ez is tetszeni fog