Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Télen se kell begubóznod!

Télen se kell begubóznod!

Czafrangó Ági

Avagy miért szeretjük a téli sportokat?

Tegye fel a kezét, akinek rajtam kívül a Karácsony után a hideg az első szó, ami a télről eszébe jut!

Ilyenkor legszívesebben bekuckóznánk a jó meleg szobába, vagy ha tehetnénk, téli álmot aludnánk. Az ünnepi hangulat lecsengése után különösen kezd elegünk lenni a hosszú zimankóból, jégből, vagy épp latyakból. A gyerekekkel se könnyű a programszervezés, hiszen a korai sötétedés és az időjárás viszontagságai bekorlátozzák a lehetőségeinket, a friss levegőre és a mozgásra viszont ilyenkor is szükség van.

A jó hír viszont, hogyha kipróbálunk néhány téli sportot, jó eséllyel meg tudjuk kedvelni ezt az évszakot is, és a kinti mínuszok ellenére kimelegedve, élményektől felfűtve térhetünk haza!

Vegyük sorra, mely téli sportokba miért, és hol érdemes belekóstolni!

Korcsolyázás

Az igazi romantikus program, kettesben, ahogy kezdő korisként esetlenül, vagy esve-kelve kapaszkodunk a párunkba, vagy épp a koripályán esünk bele valakibe, miközben vidám zene és forralt bor gőze tölti be a levegőt.

De gyerekekkel is jó program, hiszen már óvodás korban el lehet kezdeni korcsolyázni tanulni.
Budapesten a Városligeti Műjégpálya november közepétől február végéig vár kicsiket és nagyokat, korcsolyakölcsönzési és oktatási lehetőséggel is. A II. kerületben, a Mammut 2-vel szemben lehet korizni a Jégkert-ben, a XX. kerületben pedig a Pesterzsébeti Jégcsarnok-ban hódolhatunk a korcsolyázás szenvedélyének. A IV. kerületben a Megyeri úti jégcsarnok, a XV. kerületben a Pólus Jégpálya áll rendelkezésünkre.

De számos helyen ingyenesen is lehetőségünk van tökéletesíteni a piruetteket a jégen, érdemes tájékozódni a lakóhelyünk közelében fellelhető, díjmentesen látogatható korcsolyapályákról!
Többek között a IX. kerületben a Bálna teraszán, a III. kerületben Óbudán a Fő téren, az Advent Óbudán programsorozattal egybekötve, a karácsonyi vásári forgatagban, valamint Békásmegyeren, a Csobánka téren, illetve Zuglóban, a Bosnyák téren is találunk ingyenesen használható jégpályát. A belvárosban pedig a Hunyadi téren korizhatnak a VI. kerületi lakosok.

Síelés / snowboardozás

A síelésbe nagyon könnyű beleszerelmesedni, viszont sok feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy az élmény magával ragadjon. Profi ruházatra és eszközökre van szükség, bár ezt már sok helyen bérelni is lehet, de az anyagi vonzatával számolni kell, a sífelvonó bérlet ára mellett. Emellett az időjárásnak is kedveznie kell: tartós hideg szükséges, hogy akár természetes hóból, akár hóágyúzással ki lehessen alakítani a pályákat.

A legjobb, ha külföldön, magas hegyekben, jó minőségű hóban, kellő hosszúságú pályákon gyakorolhatunk, és a friss levegő mellett a hamisítatlan „hütte”-hangulatot is beszippanthatjuk. De az országhatárokon belül se kell lemondanunk az élményről, az alapok elsajátítására pedig különösen alkalmasak a hazai síterepek, ha kezdőként, vagy síelni tanuló gyerekeknek keresünk pályát.

A főváros közelében a Normafán, Dobogókőn, Visegrádon, és a Nagy-Hideg hegyen, kicsit távolabb Eplényben, Bánkúton, Mátraszentistvánon, illetve a Kékestetőn találhatók a legismertebb síterepek, de az ország számos más területén is működnek sípályák.
Kezdőként műanyag pályán is el lehet sajátítani a síelés alapjait, több síiskola is lehetőséget nyújt erre, de a legtöbb síterepen is igénybe vehető oktatás, ha igazi havas élményre vágyunk.

Sífutás

Sokan tartanak a meredek lejtőkön lesiklástól, vagy a térdízületeik nem bírják a síelés okozta igénybevételt. De még így se kell lemondani a síbakancsviselés felejthetetlen élményről!
Ha elegendő hó esik, jó alternatíva lehet a futást télen sífutásra váltani! Egészen más izmokat dolgoztat meg, és újszerű élményt jelent.

Sífutópálya működik Budapesten a Normafán, Dobogókőn, Bánkúton, Galyatetőn, illetve Sopronban.

Szánkózás / bobozás

Gyerekek és gyermeklelkű felnőttek is örömüket lelhetik benne, pénztárcakímélő program, és ez is jól megmozgat, hiszen a pár perces lecsúszást követően mászhatunk vissza a domb tetejére, újra és újra, míg a gyerekek, vagy a lábaink elfáradnak. Jó esetben előbb a gyerekek.
Kimondott szánkópályákat találunk a Normafán, Dobogókőn, Eplényben, Bánkúton, vagy Mátraszentistvánon is, de erre a célra gyakorlatilag bármilyen lejtős, autóforgalomtól mentes, hóval borított útszakasz megfelel.

Úszás

Igaz, ez nem kifejezett téli sport – ha csak nem vállalkozunk a jeges Duna átúszására – de egy szürke téli délutánon, vagy amikor nincs hó, jó program lehet az úszás is. Kereshetünk olyan fürdőhelyeket, melyek télen is működtetnek kinti egységeket: a Széchenyi fürdőben például egész évben úszhatunk a szabad ég alatt, Leányfalun a részben nyitott gyógymedence télen is nyitva van, a Csepeli strandfürdőben pedig a külső termálvizes medencében pihenhetünk. Ha szaunázunk is, utána még jól is fog esni a kinti hideg.

Remélem, mindenki kedvet kapott ahhoz, hogy ne üljön otthon a téli szünetben sem, és beveszi az újévi fogadalmai közé a téli sportok kipróbálását, vagy rendszeres űzését! Kalandra fel!

Ez is tetszeni fog