Quantcast
Kezdőlap Aktuális Több mint 1200 alkotás érkezett az Alkoss szabadon művészeti pályázatára

Több mint 1200 alkotás érkezett az Alkoss szabadon művészeti pályázatára

Pöttyöslabda

Kihirdették szombaton az Alkoss szabadon – Szárnyalj szabadon! művészeti pályázat díjazottjait. A díjátadónak a Budapest Park adott otthont, a nyertesek a Halott Pénz együttes koncertje előtt, a színpadon vehették át elismeréseiket. A pályázat mindkét kategóriájában az első helyezettek párizsi utazást nyertek a Budapest Airport felajánlásával, de korosztályonként további hét-hét fiatal alkotóművész is különleges díjazásban részesült. A legjobbnak választott alkotásokból kiállítást szerveznek, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Több mint 1200 sokszínű és kreatív alkotás érkezett az idén második alkalommal meghirdetett Alkoss szabadon művészeti pályázatra, amely 8-13, valamint 14-20 év közötti fiatalokat ösztönzött kreativitásuk kibontakoztatására. A Szárnyalj szabadon! alcímet viselő kiírás főtámogatója a Budapest Airport, az álomutazás témaköre pedig igazán változatos alkotásokban öltött testet a kisebb és nagyobb művészek ceruzája vagy ecsete alatt. A múzeumi látogatásoktól a világ nagy nevezetességeinek bemutatásán át a tengerparti nyaralásig vagy az űrutazásig számtalan terület került reflektorfénybe, és a nagy gépmadarakkal való utazástól is sokan el tudtak rugaszkodni az álom úticéljuk eléréséhez.

A fenntarthatóságot is szem előtt tartva többen kerékpáron vagy rolleren járnák be a világot, de akadt olyan díjazott kreatív alkotó, aki nemes egyszerűséggel egy ejtőernyővel ereszkedne alá az általa kiszemelt földrészre. Mivel a fenntartható utazás megjelenítéséért a Budapest Airport különdíja járt mindkét korosztályban, a nyolctagú zsűri külön értékelte a nem mindennapi utazási módok megálmodóit.

Tavaly, amikor életre hívtuk az Alkoss szabadon pályázatot, álmaimban sem gondoltam, hogy már a második évben több mint 1200 pályamű érkezik be, négy országból. Jó érzés volt látni, hogy a mai, technológia uralta világban még alkotnak a gyerekek. Nehéz döntés után született meg a végeredmény, de minden fiatal alkotót arra bíztatok, hogy alkosson tovább, élje meg a kreativitását a művészetben, hiszen minden alkotás egy kincs, személyiségünk lenyomata. Az alapítvánnyal készülünk a díjat nyert alkotások aukciójára is, és az ott befolyó összegből óvodákat segítünk majd a felnövekvő művész generáció alkotásra ösztönzésében” – mondta el a díjátadón Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány vezetője.

 „Számunkra is meglepő volt, hogy ennyi fiatalt ösztönzött alkotásra az idei pályázat témája, és ilyen sokan elküldték nekünk a még csak elképzelt vagy már megtörtént utazási álmaikról, élményeikről készült festményeket, rajzokat. Inspiráló volt a beérkezett alkotások közül a legjobbakat kiválogatni, az pedig, hogy sok fiatal művész a fenntarthatóságot vagy a környezetvédelmet is megjelenítette az alkotásában, egyértelmű jele annak, hogy hogyan gondolkodnak a fiatalok az utazás jövőjéről” – nyilatkozta a beérkezett pályaművek kapcsán Valentínyi Katalin, a Budapest Airport vállalati kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese.

A legjobbnak választott pályaművek alkotóinak elismerésével nem ér véget az idei pályázat, közönségszavazás indul ugyanis a mai naptól az alkossszabadon.com oldalon, ahol bárki leadhat egy szavazatot a neki tetsző pályaművekre. A közönségszavazás határideje: 2023. június 22., ezt követően nyerteseket hirdetnek mindkét korosztályban, akik izgalmas nyereményben részesülnek.

Ez is tetszeni fog