Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Top 10 dolog, amiért jó apának lenni! Miért, jó?

Top 10 dolog, amiért jó apának lenni! Miért, jó?

Baranyai Norbert

Elmondom, nekem miért. 🙂

1. A teljesség igénye nélkül, kezdjük a vitathatatlan előnyökkel. Gyerekprogramok! Végre minden korhatár alatti filmre emelt fővel besétálhatok a moziba, merthogy van alibim. A lányom. Folytatódhat az örömcunami a játszással. Megunhatatlan órákat tudunk eltölteni a játszóházakban, a kicsivel. Ő kint, én pedig bent a légvárban és a trambulinon. Eddig egy taknyos sem mert visszaütni, aki elé oda pofátlankodtam a csúszdán.

2. Nem utolsósorban, kedvemre dúskálhatok a Régió Játék játéküzletlánc akciós ajánlataiban, az infantilizmus bélyege nélkül büntetlenül. A lányomnak megvásárolt trófeákat, titkosított algoritmus szerint rejtem el a lakás zugaiban. Miután elaludtak a riválisok, végre zavartalanul játszhatok ezekkel a féltett kincsekkel. Egyetlen hátulütője van a meghitt óráknak. Mikor megszólal az okostelefonom ébresztője.

3. Nincs az az apuka, aki még ne lódított volna a melóhelyén, ha már unja a banánt és lelépne. Erre tökéletesen kapóra jön a gyerek. Rögtönzött kamuhívás, és máris eljátsszuk a hattyú halálát. Az irodában is hallani, ahogy 6 kerülettel arrébb, sír a gyerek. Ez ám az abszolút hallás. Abszolút szelektív, csakis én hallom meg. Sietve csomagolok, még a képernyőn éktelenkedő felnőtt oldalt se zárolom. Hiába, első a kötelesség! 10 perc múlva már a jéghideg sörömet szürcsölöm a foci teraszon.

4. Azt hiszem sohasem lesz a munkaerőpiacon elhelyezkedési problémám. Apukaként, a birtokomban van ugyanis a Szent Grál. Amit többé soha senki sem vehet el tőlem. Esetleg csak következő életemben adom, mint apáca a szüzességét a kapuzárási pánikban. Ez a képesség pedig nem más, mint az ősi mesterség ismerete. Nem az altesti. Ehhez ruhában maradhatunk. A gyereknevelés fortélyára, konkrétan a gyermekfelügyeletre gondolok. Mindent tudok erről, alfától-omegáig. Többet is! Fekete öves baby-sitter vagyok, doktori disszertációval. Rendszeresen publikálok. A Dörmögő Dömötör és egy abortuszpárti magazinnak. Utóbbinak nagyobb sikerrel. Valamint konferenciákat tartok. Leginkább pedofil munkanélkülieknek. Szóval mondhatni, a legjobb referenciákkal rendelkezem. Telefonszámot privátban küldök.

5. Többek között azért is pompás apának lenni, mert így levegőnek néznek azok a nők, akik számára a gyerek csak nyűg és a gyerekes apuka nem lehet partiképes. Rögtön kiesek náluk a pikszisből, ami nekem óriási előny. Merthogy beleesek egy sokkal nagyobb másik kalapba, ahol meg kifejezetten a gyerekes apukákra utaznak.

6. Nézzük egyesével ezeket a potenciális szeretőket, újratervezett kapcsolatokat. A fiatal lányok boldogok, merthogy elsőkézből kipróbálhatják, milyen ha gyerekről kell gondoskodni. Instant világban kós-tolgatnak, post-olgatnak, #hash-elnek és selfie-znek, majd amikor kellő Like-ot gyűjtöttek, leveszik a bakancslistáról a bébit apucival együtt. Persze csak kis időre, úgy kvázi életfogytig. Hölgyeknél általában előny, ha apuka már bizonyítottan kellő felelősséggel bír a gyerekvállaláshoz. Innentől a hitelkártya teszten, nem pedig a DNS teszten szokott elbukni a dolog. Anyukák rokonszenveznek velünk, apukákkal. Sorstársak vagyunk. Ugyanabban a balekk-képzőbe járunk. Szenvtelenül kuncognak a sztorijainkon, és logisztikailag lehetetlen küldetésnek látszik zsinórban összehozni havi 2 randit, a többismeretlenes gyerekprogramok kaleidoszkópjából nézve. Aztán végül a matrónák. Nekik már nem kell furulya edzésekre rohangálni, sem pedig 60 fokon mosni az ebédmintás kölyköket. Náluk inkább a pénzmosásból kivasaltatott ráncok dominálnak. Pénzüket svájci bankszámlájukon, ráncaikat feszesen tartják. Telik nekik előregyártott apuka-unoka kettő az egyben kiszerelésre. Ha nem ízlik az apás kapcsolat, a fogyasztót megilleti az elállás joga, végkielégítés gyanánt vagy után. Tehetősebbje, szín és méret szerint is válogathat, akár többször használatos opcióval. Egy este. Ki tudja? Ami nem öl meg, az megerősít.

7. A gyerektől elkapott mutáns óvodai vírusok, nálunk családtagnak számítanak. Bármelyik orvostanhallgató vagy gyógyszerész boldogan tanulmányozhatná otthonunkban az összes létező törzsüket, a téli időszakban. Ez azért jó, merthogy nem kell béna indokokat kitalálnom, ha táppénzre kéretőzöm. Amikor a HR-en leadom a táppénzes papírt, hajszál híján a halotti bizonyítványaimat is beszoktam vinni. Két lábon járó orvosi lexikonnak érzem magam. Gyakorlatilag lábon hordom ki az apaságot.

8. Nem kell azon görcsölnöm, hogy mit kezdek majd nyugdíjas koromban a megtakarított pénzemmel. Van egy lányom, aki korlátlan hitelképességgel rendelkezik bankbetétem felett és nyugdíjkasszát is nála nyitottam. Egyelőre lakomákban, játékokban és gyerekprogramokban végzem a befizetéseket. Cserébe ha lejár a futamidő, majd kiválaszthatom melyik öregotthonba dugjon be. Valljuk be jobb, mintha a Farkasréti vagy a Fornetti közül választhatnék, hol lennék szívesebben hamubasült pogácsa.

9. Ugyanez igaz a szabadidőmre is. A lányom azt is beosztja, helyettem. Nem kell fáradságosan azon töprengenem, ugyan mire fordítsam. Egyetlen beleszólásom van, az pedig a sorrend. Eldönthetem, hova vigyem először kikapcsolódni. Illetve annyi lazaságot megenged, hogy előbb szervírozhatom neki a desszertet, aztán jöhet az ebéd. Sőt, olykor a határidők sem túl szigorúak. Van mikor megengedőbb, és eltűri hogy mosogatás előtt megigyak egy kávét.

10. Végül, de nem utolsósorban a boldogság. Ez az életérzés, ami társítható egy gyerekes apuka lelkivilágához. Nincs az a pénz vagy pozíció, amiért feladnám az apaságot. Na jó, van! De próbálom elhessegetni a gondolatot. A tudat, hogy egy pici lénynek (aki a DNS teszt ellenére hasonlít rám) én jelentem a világ közepét, felbecsülhetetlen dolog! Magamhoz húzni, dögönyözni, végül nélkül puszilgatni, kimeríthetetlen örömforrás. Inkább őt, mint az anyját! Megtanítani a világ dolgaira, gondoskodni róla anyagilag-érzelmileg, nevetni vele ha jó a kedve, megvigasztalni ha sír, betakarni ha fázik es orvoshoz vinni ha beteg. Ez mind-mind hatalmas felelősség és lemondás! Viszont cserébe, megkapom tőle azt, ami minden apuka számára a legfontosabb. Elárulja nekem… melyik rózsaszínű ciki-cuki pónis kistáskájába rejtette az okostelefonomat, amit előtte ügyesen lenémított. Ez ám a kihívás, nem a Da Vinci-kód megfejtése! Az élet művészete, ezt visszakapni. 10-ből 1-szer általában sikerül. De csüggedésre nincs ok! A többi esetre még mindig ott vannak azok a megingathatatlan igazságok, amiket már felsoroltam, hogy miért jó gyerekes apukának lenni. Legfőképpen azért, mert sohasem kell felnőni. Életünk végéig, legálisan gyerekesek maradhatunk. Erre a kis időre, mi a nyavalyának felnőni?! 🙂

Baranyai Norbert

Ez is tetszeni fog