Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Top10 Készségfejlesztő játék iskolára felkészüléshez, iskola kezdéshez

Top10 Készségfejlesztő játék iskolára felkészüléshez, iskola kezdéshez

Pöttyöslabda

Bár úgy gondoljuk, hogy a mozgásnak van a legnagyobb szerepe az iskolára való felkészüléshez, rásegíthetünk fejlesztő játékokkal is.

A nyáron érdemes minél többet mozogni. A legjobb mozgásnemek: úszás, hintázás, kúszás, mászás, forgás, gurulás, egyensúly fejlesztő játékok.

Az Okosjáték összeállított nekünk egy listát, hogy ők mit ajánlanak azoknak a gyerekeknek akik az iskola előtt állnak.

Milyen kiemelt területeket érdemes fejleszteni?
– mozgást és egyensúlyérzéket
– írás készséget (írást előkészíteni) finommotorika játékokkal és színezőkkel
– olvasás előkészítő: sorrendiség felismerése, fejlesztése
– logikai gondolkodást
– tér-irány érzéket
– szem-kéz koordinációt
– kommunikációt
– szociális készséget

Nézzük most ezekhez az ajánlott játékokat!

  1. Mozgásfejlesztő játékok

Sok mozgáshoz nem feltétlenül szükséges eszköz vagy játék. Itt olyan mozgásfejlesztő játékokat ajánlunk, amelyeket érdemes azért akár otthonra is beszerezni.

Hinta a kertbe, vagy ha elfér a lakásba is. A hintázás a legintenzívebb fejlesztő mozgás, ezért terápiás céllal is használják.
Mászóalagút. Vannak gyerekek, akik először félnek bebújni az alagútba. Segíthetünk egy labda begurításával, vagy anyuka várja a „kiráratnál”. Bátorítsuk, mert szüksége van erre a mozgásra is a megfelelő fejlődéshez.
Megemlíteném még a gördülő deszkát és a labdát. Gördeszkánál javaslatunk, hogy a szélesebb, fejlesztési célra használt gördülő deszkát használjátok, és vagy ülő vagy fekvő helyzetben gurítsa magát a gyermek a kezével vagy a lábával.
Labdajátékot kezdjük a labda gurításával, majd a labda dobásával. Falnál gyakorolhatunk, hogy a labdát a falhoz dobjuk, és mielőtt elkapjuk tapsolni kell, vagy egyet forogni, stb.
Mozgásfejlesztő játékokat itt találsz: https://www.okosjatek.hu/mozgasfejleszto_jatekok

  1. Egyensúly fejlesztő játékok

Az egyensúlyozó rendszer fejlődése, az egyensúlyérzék kialakulása 6 éves korban fejeződik be. Addig a szülő sokat tehet a gyermekkori egyensúlyzavarok megelőzése érdekében.

A gyermek egyensúlya fejleszthető szintén a hintázással, gördülő deszkázással, futóbiciklivel vagy már „rendes” biciklizéssel.
Ha otthoni egyensúly fejlesztő játékokat keresel, itt tudsz körülnézni:

Link: https://www.okosjatek.hu/egyensulyozo_jatekok

  1. Logico és LÜK

A Logico és LÜK játékok rendkívül sokrétű készségfejlesztő játékok. Mindkettőnél van egy keret vagy tábla, amelyhez számos feladatfüzet kapható. A feladatok sok fajta területet fejlesztenek: számolás, olvasás, logika, azonosságok, különbségek, rész-egész viszony, tér-irány érzékelés.
Részletes ismertetőt találsz az Okosjáték webáruházban a játékról és használatáról az iskola előkészítő játékok között: https://www.okosjatek.hu/iskola_elokeszito_jatekok

  1. Írás előkészítéshez finommotorika fejlesztő játékok

Nem azt javasoljuk, hogy a betűket kezdjük el írni a gyermekkel, hanem hogy szokjon a gyermek a helyes ceruzafogáshoz, vonalvezetéshez. Sokat gyurmázzon, homokozzon, nagyon jó a gyöngyfűzés is, de még számos módon fejleszthetjük a gyermek kézügyességét.
Finnomotoros mozgást fejlesztő játékokat itt találsz: https://www.okosjatek.hu/finommotorika_fejlesztese

  1. Színezők, kifestők

Nem minden gyermek szeret színezni, festeni. Érdemes az ujjfestős játékokkal kezdeni ezeknél a gyerkeknél. Ha már ez jól  megy, áttérhetünk az „eszközzel” való színezésre. Fontos, hogy eljusson oda, hogy ne menjen ki a vonalból, ez ugyanis a szép írás feltétele.
Gyönyörű színezőket és ujjfestős játékokat itt találsz, amik meghozzák a kedvet ehhez a kreatív tevékenységhez: https://www.okosjatek.hu/szinezok

  1. Sorrendiség

A szeriális képesség kulcsfontosságú az olvasási, helyesírási és számolási készség kialakulásának folyamatában.
Gyakorolhatjuk a színsorokat, egyéb sorrendeket pl. gyöngyfűzéssel, zenéléssel, úgynevezett sorozat puzzle-k kirakásával.
Sorrendiséget, szerialitást fejlesztő játékokat itt találsz: https://www.okosjatek.hu/fejlesztos_jatekok/szerialitast_fejleszto_jatekok

Ha az összes Iskolára felkészítő  játékot megnéznéd, akkor kattinst ide:

https://www.okosjatek.hu/iskola_elokeszito_jatekok

Ez is tetszeni fog