Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Újabb érzékenyítő babákat dob piacra a Mattel

Újabb érzékenyítő babákat dob piacra a Mattel

Kovács Móni

A nagyobb cégek már rég felszálltak a diverzitást éltető vonatra és a Mattel is rukkolt már elő a megszokottól eltérő Barbie babákkal Fashionista sorozatában. Találkozhattunk már színes bőrű Barbieval és teltebb Barbieval is. Most azonban, a szeptemberben bejelentett kerekes székes és műlábas baba után, több új babával is bővítették az amúgy már igencsak szélesre dagadó (több mint 170 babából álló) választékot.

Kopasz Barbie, hosszú hajú Ken

Az új babák között megtalálható egy vitiligós (foltos festékhiány, bőrfestékhiány – a szerk.) is, amely már az Instagramon történő bejelentéskor hatalmas érdeklődésnek örvendett. Az élethű ábrázolás érdekében a fejlesztők bőrgyógyászokat is bevontak az új Barbie készítésekor. A kopasz babákban a rákkal küzdő kis hősök pillanthatják meg magukat, míg az arany lábprotézises Barbie a testi fogyatékkal élő gyermekek számára lehet jó választás. A különleges babákkal a márka célja, hogy megmutassa a lányoknak a szépség és a divat valamennyi formáját, illetve hogy folytassa a párbeszédet a testi fogyatékossággal és annak elfogadásával kapcsolatban. A világon elsőként találkozhatunk a vörös, hosszú hajú Ken babával is, amely egyszerre két különbözőséget is képvisel.

A Fashionista sorozatban ma már minden hajtípus, bőrszín, testalkat és arcforma képviselteti magát, beleértve az átlagosnál magasabb, a kistermetű, illetve a teltkarcsú formákat is. Így a termékvonalban jelenleg 5 féle testalkatú, 22 féle bőrszínű, 76 féle hajstílusú, 94 féle hajtónusú és 13 féle szemszínű Barbie baba található meg, míg a Ken babák 4 féle testalkattal, 18 féle arcformával, 13 féle bőr- és 9 féle szemszínnel, valamint 22 féle hajtónussal kaphatók.

Mi szükség van erre?

Kérdezhetik sokan, de a kérdés felvetése máris egy a legfontosabb indokok közül: a párbeszéd. Sajnos még ma is sokszor kényelmesebb oldalra pillantani, ha kerekes székes kisgyereket látunk ahelyett, hogy engednénk a gyerekeinknek a kérdések feltevését. Sőt, nyugodtan odaengedhetjük a gyerekeket egymáshoz, hogy egy rövid beszélgetés után szembesüljünk vele: szinte alig különböznek valamiben.

Magyarországon szinte telitalálat a rákkal küzdő kopasz baba, mert még mindig vezetjük a rákstatiszikát. Itthon évente több mint 32 ezren halnak meg rákban, a betegség férfiak esetében minden harmadik halálesetért felelős, a nőknél pedig az összes 23 százalékáért.

Ugyanilyen fontos a mozgássérült, mozgásában korlátozott emberek, főként gyerekek kérdése – elég csak visszagondolni a tavaly augusztusban nagy botrányt kirobbantó Coca-Cola kampányra, aminek következtében hamarosan arról olvashattunk, hogy vannak emberek, akik tolószékeseket sem akarnak az utcán látni.

A diverzitás, az emberi sokszínűség az élet velejárója, kár lenne úgy tenni, mintha ezek az emberek nem léteznének, vagy éppenséggel kevésbé lennének értékesek ép, egészséges „normális” társaiktól. A 21. században az anyák nagy részének igenis fontos, hogy amikor babát választanak, a lehető legjobbat vásárolják meg gyermekeiknek. Nem feltétlenül szeretne mindenki rózsaszín miniszoknyában mobilozó modellt ajándékozni a lányának, unokájának.

Nektek mi a véleményetek? Szükség van ezekre az érzékenyítő babákra, vagy jobbak voltak a régi Barbiek, mert úgyis mindenki a babaházra és a tonnányi kis ruhára vágyott a legjobban?

Ez is tetszeni fog