Quantcast

„Undorodom a testemtől!”

Csaba Eszter

5+1 tipp, hogy kismamaként is szeretettel fordulj a tested felé

Az anyává válás nem csak a lelkedet, de a testedet is kihívás elé állítja. Azért írom, hogy kihívás, mert a meglepetés óriási lehet. Tudom-tudom, vannak azok a szerencsések, akik pár héttel terhesség után már látszólag ugyanolyanok, mint annak előtte. Látszólag. Mert a szervezet akkor is hatalmas változáson megy át. Természetesen ez nem egy verseny, amit meg kell nyerni. SŐT! Mindez azért történt és történik veled, mert a te tested metamorfózisa az élet záloga. Igen, te értéket teremtesz önmagad által.

Anyák versenye

De nem mehetek el csukott szemmel azelőtt a jelenség előtt, hogy az internet szinte okádja magából a „két hete szültem és már ugyanannyi kiló vagyok, kövess, hogy csináltam” műsort. Egyrészt azért nem, mert a terhesség alatti hízás nem törvényszerű, így szülést követően a baba és járulékos tartozékai (magzatvíz, lepény, stb.) világra jövetele után simán lehetsz annyi kiló, mint előtte. De, mint mondtam, ez nem valamiféle fura fogyókúrás valóságshow. És sokszor példaként követendő út komoly károkat okozhat az anya egészségében. Nem értékesebb, vagy jobb nő az, aki megtartja a súlyát. Mint ahogy az sem, aki éppen hízik, vagy fogy. A testsúlyunk nem egy jellemvonás, vagy egy értékmérő mutató.

Ugyanígy semmi értelme ítélkezni és rendre utasítani azt, aki minél előbb vissza szeretne térni az addig megszokott aktív életmódjához. Miért ne tenné, miért ne tehetné? Az ő teste az ő szabályai.

Vannak persze megfontolandó információk, segítő vezérfonalak. Ezeket tudatosítva közelíthetsz a testi-lelki egészségedet felé. Megelőzheted a magaddal szemben felállított extrém elvárások önbizalom romboló hatásait. Szóval, önmagad ostorozása helyett hangolódj a változásokra!

Mit tehetsz?

1. Gyűjts információkat!
Már a várandósság időszakában is sok hasznos és támogató infót, sőt élményt szerezhetsz magadról. Beszélgess egy neked szimpatikus szakemberrel, akivel oldott hangulatban gondolkozhatsz magadról és a tapasztalataidról. Akinek felteheted az intim kérdéseidet. Óriási tévhit például, hogy szoptatás alatt vannak tiltott ételek. Nincsenek, hacsak a baba nem súlyosan ételallergiás. Egyéb esetben a szoptató anya bármit fogyaszthat, ami jól esik neki. Káposztát is. Ha van lehetőséged, keress meg egy dúlát, vagy egy gyermekágyas segítőt, szülésznőt, aki a perinatális időszakban támogat.

2. Ismerkedj a testeddel!
Segíts az agyadnak és az érzéseidnek újratanulni magadat! A szem és az elme gyakran nehezen követi a változásokat. Érintsd, simogasd, ápold, szeresd magad. Szülés előtt és szülés után is. Ha van kedved, nézd meg magad a tükör előtt. Be is csukhatod a szemed. Mindezt csak akkor, ha jól esik. Csupasz bőrrel öleld át a párod, öleld magadhoz a babád. Ugye milyen kellemes érzés? A tested életet adott, a tested gondoskodik, a tested szeret és szeretik.

3. Ne csak egyél, táplálkozz!
A terhesség alatti rosszullétek megnehezítik a kiegyensúlyozott táplálkozás betartását. Semmit nem érdemes erőltetni, ha nagyon szenvedsz. De ha már átestél szerencsésen ezen az időszakon, ne sajnáld se az időt, se a pénzt a minőségi étkezésre. A három nyelven beszélő plüss várhat! A saját egészségedbe befektetni a lehető legjobb ötlet. Ebben az időszakban érdemes mindig egy fővel többre főzni, és a kedvenceidből jó néhány adagot lefagyasztani a gyermekágyi időszakra. Hidd el, nem fogod megbánni, hogy tömve a fagyasztó. És nem csak a tested, de a lelked is meghálálja majd a táplálást.

4. Fizikai aktivitás vagy passzív pihenés?
Mérlegelj! Kilenc hónap alatt persze nagyon figyeltél az orvosi javaslatokra, és arra is, mihez van kedved, mihez nincs. Megszülsz, és hirtelen tikk-takk, ketyeg az óra, változni kell! Van egy jó hírem. Anélkül változol, hogy te bármit is tennél ezért. A belső szerveid lassan, saját tempójukban igyekszik visszahódítani régi helyüket. A hormonháztartásod új formában működik tovább. Az izmaid, szalagjaid, ízületeid igyekeznek a következő feladatra felkészülni. Kérlek, ne siettesd! Keresd a regeneráció lehetőségeit. Amikor csak igényled, és a baba is engedi, aludj! Ha nehezen alszol a baba nélkül, akkor a biztonságos együttalvás szabályai mellett, vedd magad mellé. Ha könnyebb a pihenés úgy, akkor tedd kiságyba! Megérdemled! Ha kell, kérj segítséget bátran! Amikor elérkezett az idő, és érzed az energiát, kezdj alapozni. Remek szülés után végezhető gyakorlatok, sőt komplex programok vannak. Különösen érdemes figyelned a szétnyílt hasizom, és a gátizomzat újjáépítésére.

5. Vedd igénybe a társas támogatást!
A szülést megelőző, illetve a szülést követő időszak is érzelmileg megterhelő lehet. Önbizalmadat és pozitív énképedet megerősítheti a téged körülvevő családi, baráti szeretetteljes légkör. Van olyan ember, akiben bízol? Aki bármikor megfogja a kezed, ha kéred? Akinek a legjelentéktelenebbnek tűnő problémádat is elsírhatod? Azért vannak veled, hogy támogassanak. Megérdemled ezt! És nem szégyen, szükséged is lehet rá. Az anyaságnak nem kötelező velejárója a magány. Keresd tudatosan a közösségi élményeket!

+1. Ha úgy érzed, hogy nem találod a helyed. Vagy elvesztetted a talajt a lábad alól, egyedül vagy. Ha nincs kedved felkelni, és nem bírod ellátni a babád. Ha magadra nézve undorodsz attól, amit látsz, nem szereted magad. Akkor kérlek, kérj segítséget a téged körülvevő emberektől, vagy akár az interneten elérhető segítőktől! Ezekkel az érzésekkel sem kell egyedül lenned, engedd meg, hogy valaki megfoghassa a kezed!

Ez is tetszeni fog