Quantcast
Kezdőlap Programajánló Végleges a VIII. Nemzetközi természet- és környezetvédelmi fesztivál programja

Végleges a VIII. Nemzetközi természet- és környezetvédelmi fesztivál programja

Pöttyöslabda
természetvédelem

Három nap alatt, négy helyszínen 100 film és gazdag családi programok

A Gödöllői Királyi Kastély három napra a természet és a környezetvédelem filmpalotájává válik. A hagyományoknak megfelelően ez a különleges helyszín ad otthont május 27-29. között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd. A fesztivál idei témája a zöldre-, újratervezés, díszvendége pedig Olaszország lesz. Négy helyszínen 100 filmet nézhetnek meg a látogatók, többek között olyan izgalmas alkotásokat, mint a David Attenborough narrálta „Miért fontos a biológiai sokféleség” című animáció, a világ legveszélyeztetettebb folyóját bemutató „Ganga lelke”, a mozikban hatalmas sikert aratott „Vadlovak” vagy e kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szóló „Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése”. Az ingyenes, kutyabarát eseményen a filmek mellett színes családi programokkal várják az érdeklődőket.

A 106 országból érkezett, közel 1400 filmből előzsűri válogatott, így alakult ki a végleges program, amely 100 hosszabb-rövidebb, de mindenképp lenyűgöző filmet mutat be a fesztivál közönségének. Többek között olyan izgalmas alkotásokat vetítenek, mint a műfaj pápája, David Attenborough narrálta „Miért fontos a biológiai sokféleség” című animációs film, amely bő öt perc alatt tűpontos választ ad erre a kérdésre az ovis gyereknek ugyanúgy, mint a velük érkező nagypapának. Az Oscar-díjra jelölt John Davies lírai hangvételű, érzelmekre építő filmjének szövegét szintén egy világsztár, Jonathan Pryce mondja el, a „Történetek rólad és rólam” című alkotásában. A „Ganga lelke”, a világ egyik legnagyobb, és egyben legveszélyeztetettebb folyója mentén kalandozva kutatja e nagy víz környezeti viszonyait és spirituális jelentőségét. Ugyancsak rendkívüli élmény az Afrikában forgatott „Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése”, melyben e kihalóban lévő faj megmentésén fáradoznak a világból összesereglett kutatók és a zimbabwei környezetvédők. A „Szupermadarak” sorozat újabb darabja, „A cinkék titkos élete”, bár számunkra kevésbé egzotikus szárnyasok hétköznapjaiba enged betekintést, de lélegzetelállító képi bravúrokat vonultatva fel.

Az „Óda a természethez” alkotói a minket ölelő Természet Anya legősibb titkaiba és összefüggéseibe avatják be a nézőket. Hihetetlen látványt nyújt Török Zoltán, a hazai mozikban már nagy sikert aratott „Vadlovak” című filmje, valamint Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel stúdió hazánk nemzeti parkjainak szépségeit bemutató „Tíz park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében” sorozatának egyik epizódja. Egy krimi izgalmát hozza a „Közlegények – A kormorán per”, amely e madarak kárát és hasznát viszonyítja pro és kontra. A természetfilmek kedvelői bizonyára soha nem felejtik el a közismert „Vad Magyarország” csodálatos képsorait és valószínűleg kíváncsiak lesznek a „Vad Románia” alkotóinak produkciójára, amelyben nem kevésbé szemrevalóan mutatják e tájék változatos természeti kincseit, flóráját és faunáját. Az ünnepélyes díjátadó gálára május 28-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely filmeket és alkotókat díjazták a professzionális, és az amatőr kategóriákban.

A három napos rendezvénysorozat a filmvetítések mellett, gazdag szabadidős programokkal várja a hétvégi kikapcsolódásra, szórakoztató élményekre vágyó családokat. 2022-ben a fesztivál díszvendége Olaszország lesz. Ezért a számos, Itáliát idéző esemény mellett az olasz gasztro kínálattal is megismerkedhetnek a vendégek. A filmek versenye mellett több művészeti ág is képviselteti magát, Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermek programokkal várják a természet szerelmeseit. Az is újdonság, hogy 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a látogatók. A fesztivál nemcsak eseményeiben és tematikájában, de a program szervezésében is előtérbe helyezi a fenntarthatósági és természetvédelmi szempontokat.

Ez is tetszeni fog