Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Virtuális kiállítás nyílik a LEGO Hungária Kft. és a MOME közös pályázatán díjazottak munkáiból

Virtuális kiállítás nyílik a LEGO Hungária Kft. és a MOME közös pályázatán díjazottak munkáiból

Pöttyöslabda

Több tízezer LEGO kocka felhasználásával készítettek különleges mozaikképeket a LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös alkotói pályázatának résztvevői. Az első alkalommal megrendezett Talent Awards célja, hogy összehozza a design, a művészetek és a LEGO kockák rajongóit. A legizgalmasabb művekből összeállított különleges kiállítás a mai naptól megtekinthető.

Az országosan, valamint a MOME hallgatóinak és munkatársainak meghirdetett pályázaton a résztvevők saját világukat alkották újra mozaik technikával és LEGO kockák segítségével. A mozaikok között szerepelnek negatív teret felhasználó művek, szobrok, lentikuláris, valamint kevert média alkotások is. A síkban gondolkodó építmények mellett számos olyan megoldás készült, amelyek maximálisan kihasználták a kockák és a tér adta lehetőségeket.

A szakmai zsűriben, amely az egyes kategóriák legjobb alkotásairól döntött, olyan neves szakemberek szerepeltek, mint Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport design menedzsere; Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Mesterszak vezetője; Erdély Dániel, grafikus tervező, illusztrátor, valamint Hudák Zsolt, a tekerd! kreatív csoport vezetője. A nyerteseket 2021. május 20-án ünnepélyes online díjátadó gála keretén belül hirdették ki.

Mozaikképek saját LEGO kockákból – az országos pályázat nyertesei

A Talent Awards 2020/21 nyílt, országos pályázat keretein belül az alkotóknak otthoni LEGO készleteiket felhasználva kellett maximum 1×1 méter nagyságú mozaikképet készíteniük. Az első helyezett Fabók Luca, KockArt című alkotása. A pályázó négy ikonikus festményt választott témájául, amelyeket saját LEGO elemeinek színpalettáját figyelembe véve gondolt újra. A művével arra kereste a választ, hogy egy részletgazdag kép felismerhető marad-e akkor is, ha a végletekig leegyszerűsítjük. A második helyezett Schliszka Tamás, a Holdra szállás pillanatát ábrázolta a kockák segítségével, a harmadik helyezett Szalay Péter pedig a festészet és a LEGO kockákból alkotott mozaiktechnika vegyítésével öt mozaikkal nevezett.

Schliszka Tamás: Kis lépés egy embernek, hát még egy figurának!

Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport design menedzsere a pályázatra benyújtott pályaművek kapcsán elmondta: „Nagyon örülök, hogy LEGO designerként részt vehetek ebben a programban. Azt szeretem a munkámban, hogy a LEGO kockák segítségével kifejezhetem az ötleteimet, kísérletezhetek és újraalkothatok dolgokat. Ezt a törekvést a beküldött pályamunkákban is felfedeztem. Az értékelésnél számomra az egyediség és az alkotás mögötti gondolat volt a két legfontosabb szempont. Jó volt látni, mennyi különböző technikát alkalmaztak az indulók, és azt kell, hogy mondjam, a maga módján minden benyújtott pályamunka egyedi lett!”

Szalay Péter: Összkép

A nagy fotómozaik – a MOME belső pályázat nyertesei

A MOME hallgatói és munkatársai számára kiírt pályázat fő elemeként a résztvevők egy fotómozaik technikát felhasználó alkotást terveztek. A nyertes Szabó Évu, Beszélgetés a Campuson című terve a művészet, a design és a tudomány ezer szálon való kapcsolódását mutatja be. Ennek a hármas egységnek a feladata, hogy összetett problémákra átfogó megoldást találjon. A belső pályázat második helyezettje Kormos Anna Mária, A MOME egy napja című alkotása lett, a harmadik helyezést pedig Nguyen Tran Norbert gyűjtötte be, aki a Szín és forma című alkotásában a gondolatok, eszmék keveredését ábrázolta a LEGO kockák színeinek vegyítésével.

Szabó Évu: Beszélgetés a Campuson

“A MOME örömmel vállalt szerepet a projektben, mivel célunk az alkotás örömének megosztása, a kreatív képességek kibontakoztatásának segítése, azok számára is, akik nem részesei művészeti tevékenységeknek. Szeretnénk nyitni az alkotás, a játékosság iránt érdeklődő civil közönség felé, mert hisszük, hogy az mindenki számára értéket jelent bármivel is foglalkozzék. A pályázatra benyújtott alkotások egyértelműen tükrözik, hogy érdemes volt ezt a lehetőséget megteremteni, felkínálni azt a kísérletező attitűdöt, amelyet maga a LEGO játékrendszer és a MOME is képvisel” – mondta el Fülöp József, a MOME rektora a pályaművekről.

Fődíj

A Talent Awards belső pályázat fődíja, hogy a nyertes pályamű alkotója profi szakmai segítség mellett tovább fejlesztheti ötletét, amelyből akár egy 6×4,5 méteres, közterületre szánt óriás mozaik is épülhet.

Különdíj

A nagy mozaik mellett a MOME pályázói négy, előre meghatározott LEGO Art szett újragondolásával nevezhettek a versenyre. A választott szett elemeinek felhasználásával saját mozaikot kellett építeniük. A LEGO Art újragondolásáért járó különdíjat szintén Szabó Évunak ítélte a zsűri.

A fődíj mellett számos izgalmas nyereménnyel, a LEGO által felkínált hétféle ikonikus készlettel és MOME OPEN tanfolyamokon való részvételi lehetőséggel díjazzák a nyerteseket.

Kiállítás

A legjobb 10-10 alkotást kiállítás keretében mutatják be a szélesebb közönségnek. A tárlat megtekinthető online a PiQ virtuális terében, a Talent Awards weboldalán keresztül, illetve 2021. június 10-ig – az aktuális egészségügyi korlátozások figyelembevétele mellett – a MOME BASE épület Zugligeti út felőli frontján.

Háttér

A LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2020 decemberében jelentette be hosszú távú együttműködését, melynek célja a design és a LEGO játékrendszer összekapcsolásával színes és kreatív ötletek, projektek megvalósítása volt. Az országosan, valamint a MOME hallgatóinak és munkatársainak meghirdetett pályázaton a résztvevők saját világukat alkották újra LEGO kockák segítségével. A két szervezet bízik abban, hogy a LEGO játék hagyományos keretei közül kilépve a jövőben a LEGO kockákra az egyetemi oktatást és munkát segítő design eszközként is tekinthetünk, amelynek részeként az ikonikus kockák számos ponton válhatnak a MOME hétköznapjainak részévé.

Kiemelt kép: Fabók Luca: KockArt

Ez is tetszeni fog