Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 10 ok, amiért el kellene tiltani a 12 éven aluli gyerekeket a kütyüktől

10 ok, amiért el kellene tiltani a 12 éven aluli gyerekeket a kütyüktől

pottyos

Az amerikai és a kanadai gyermekgyógyászati társaságok arról beszéltek, hogy a technológiai eszközök miért károsak a gyermekek számára, és hogy bizonyos életkori szakaszokban mennyi időt szabadna engedélyezni ezek használatára.

 

Az amerikai és a kanadai gyermekgyógyászati társaságok arról beszéltek, hogy a technológiai eszközök miért károsak a gyermekek számára, és hogy bizonyos életkori szakaszokban mennyi időt szabadna engedélyezni ezek használatára.

A szakemberek azt mondják, hogy 2 éves kor alatt teljesen el kellene tiltani a gyerekeket a technikai eszközöktől, 3-5 év között napi egy órát kellene engedélyezni, 6 és 18 év között pedig kettőt. A gyerekek ezzel szemben 4-5-ször annyi időt töltenek a kütyükkel, mint ami kívánatos lenne, és ennek bizony következményei vannak. A mobiltelefonok, táblagépek, játékkonzolok megjelenése eredményezte ezt a kiugrást, mivel mind a hozzáférés, mind a kínálat sokkal nagyobb lett. Az alábbiakban azt a tíz okot olvashatod, ami miatt neked is érdemes átgondolnod, szülőként mit engedélyezel.

eszkoz 01

1. Gyors agynövekedés
A gyermekek agya két éves korig háromszorosára növekszik, és folytatja a gyors növekedést egészen 21 évis korig. Az agy fejlődése a korai szakaszban a környezetből érkező ingerek függvénye. Ha túl sok, elektromos eszközök okozta stimuláció éri az agyat, az figyelemzavarokat, a kognitív funkciók hibás működését, tanulási nehézségeket, ingerlékenységet és az önfegyelemre való képesség hiányát okozhatja.

2. Lemaradás a fejlődésben
Az eszközhasználat a mozgástól vesz el időt, és a kevés mozgás visszafoghatja a fejlődést. Napjainkban háromból egy gyerek úgy megy iskolában, hogy visszamaradott a fejlődésben. Ez negatívan befolyásolja az íráskészséget és tanulási képességet.

3. Túlzott elhízás
A tévé előtt töltött idő általában egyenes arányosságban áll az elhízottság mértékével. Azok a gyerekek, akiknek a saját szobájukban is van TV, 30%-al kövérebbek. A kövérség számos betegséghez vezet, cukorbetegséget vagy később szívrohamot okozhat.

4. Alváshiány
A szülők 60%-a nem szabályozza a gyermekei eszközhasználatát, és 75% megengedi, hogy a saját szobájukban is játszanak, tévézzenek. Így nem kontrollálható az sem, ha a gyerek alvás helyett használja a kütyüjét. Az alváshiányos gyerekeknek rosszabbak lesznek a jegyei is az iskolában.

5. Idegrendszeri betegségek
Valószínűsíthető, hogy a túlzott eszközhasználat sok esetben okolható a gyerekdepresszió, stressz, figyelemzavar, autizmus, bipoláris személyiségzavar és viselkedészavar kialakulásáért. Hatból egy kanadai gyermeket diagnosztizálnak valamilyen mentális betegséggel, közülük sokan gyógyszeres kezelést is kapnak.

6. Agresszió
Az erőszakos médiatartalom agressziót válthat ki a gyerekből. A mai médiatartalmak egyre nagyobb arányban mutatnak fizikai vagy szexuális erőszakot, aminek a gyerek, ha sokat fogyasztja ezeket a tartalmakat, ki van téve.

eszkoz 02

7. Digitális őrület
A gyors, felturbózott médiatartalom figyelemzavart okoz, mivel különleges reakciót vált ki az agyi neuronokból. Az a gyerek, aki nem tud figyelni, nem tud tanulni.

8. Függőség
Ahogy a szülők is egyre erősebben kötődnek a kütyüikhez, úgy vonják meg a figyelmet gyermeküktől. Mivel a gyerek igényli a kötődést, elkezd máshoz kötődni, például egy számítógépes játékhoz. Ez pedig függőséget okozhat. Tizenegy gyerekből egy technológia-függővé válik 8 és 18 éves kora között.

9. Sugárzásveszély
A mobiltelefonok és egyéb vezetéknélküli eszközök kibocsáthatnak olyan káros anyagokat, amelyekre a még fejlődésben  lévő szervezetek érzékenyebbek, mint a felnőttek.
 
10. Fenntarthatatlan
Az a mód, ahogy a technológiai eszközök ma nevelik a gyerekeket, az nem fenntartható. Ki kell találni a módját, ahogy a túlzott eszközhasználat visszaszorítható.

Forrás: www.huffingtonpost.com/

Ez is tetszeni fog